Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Welk speeltje past het beste bij mij en geeft het meeste plezier?

In samenwerking met:

Dit jaar zijn er meer seksspeeltjes verkocht dan ooit tevoren. Met name vibrators zijn ontzettend populair. Hoe is dit seksspeeltje eigenlijk ontstaan? Wij geven je in dit artikel een kijkje in het verleden én geven wat tips voor het heden. Want waar moet je nou eigenlijk op letten bij het kiezen? Zó kies je het perfecte speeltje uit!

De geschiedenis van de vibrator 

De vibrator is duizenden jaren geleden in het oude Griekenland ontstaan. Deze werd destijds niet gebruikt op de manier die wij nu kennen, als seksspeeltje, maar als medisch hulpmiddel. Vroeger dacht men dat de baarmoeder geen vaste verblijfplaats in het lichaam had. Dit fenomeen werd ‘womb furie’ genoemd, oftewel baarmoeder razernij. Hierdoor kon je als vrouw, vanwege de onregelmatige doorstroom van het bloed naar de baarmoeder, te maken krijgen met de ‘medische aandoening’ Hysteria. 

Hysteria werd gekenmerkt door nervositeit, het vasthouden van vocht, slapeloosheid en gebrek aan eetlust. Deze medische aandoening (wat wij nu seksuele frustratie noemen) werd vroeger zéér serieus genomen. Volgens Griekse medici was hier maar één oplossing voor: een ‘speciale massage’ waarbij de genitaliën van de vrouw werden aangeraakt door dokters. Aangezien bijna 75% van alle vrouwen last had van Hysteria, kan je je wel voorstellen dat de dokters het erg druk hadden. Hier moest wat voor gevonden worden. 

Het ontstaan van de vibrator voor seksueel genot     

Het was de Amerikaan George Taylor die in 1869 de eerste vibrator op de markt bracht: Hij noemde dit meesterwerk 'de Manipulator’. Dit was een op stoom aangedreven vibrator. Al snel kwamen er allerlei soorten op de markt. De populariteit nam in een korte tijd enorm toe. In 1920 werden er zelfs meer vibrators verkocht dan broodroosters! 

Sindsdien is die niet meer weg te denken uit de meeste nachtkastjes. Afgelopen jaar bereikte de verkoop helemaal een hoogtepunt, waarschijnlijk vanwege het coronavirus werden ze massaal gekocht. 

Geschikte-vibrator-vinden

Op zoek naar een goede vibrator? 

Tegenwoordig heb je ze in allerlei soorten en maten. Het kan daarom best lastig zijn om de juiste te vinden. Elke vrouw heeft andere wensen en behoeften. Het is belangrijk te letten op zaken die voor jou fijn zijn.  Denk bijvoorbeeld aan de grootte, kracht en functies van het speeltje. 

Onderstaande vragen kunnen je helpen de beste vibrator voor jou te vinden. 

1. Wat wil je graag stimuleren?

Bedenk eerst welk deel van je lichaam je wilt stimuleren. De meeste vibrators hebben de vorm van een mannelijk geslachtsdeel en zijn daarom gericht op het gebruik voor vaginale stimulatie. Veel van deze vibrators hebben ook een kleine ‘kop’, waarmee de clitoris wordt gestimuleerd. Dit zorgt voor dubbel zoveel genot. 

Heb je liever een vibrator die alleen je clitoris stimuleert? Ga dan voor een clitoris vibrator. Deze seksspeeltjes plaats je direct tegen de clitoris aan en hebben een smalle punt waarmee je heel precies kunt richten. Zo wordt je gevoelige plekje op zeer gerichte wijze gestimuleerd.

Ook heb je nog seksspeeltjes die zich richten op de G-spot. De G-plek is een klein bobbeltje en voelt ribbelig aan. Hij zit zo'n 5 centimeter diep in de schede, aan de buikkant. Als je deze stimuleert, zorgt dat voor hele heftige orgasmes. Een G-spot vibrator heeft altijd een duidelijke kromming en/of bobbel, zodat het speeltje goed dit plekje stimuleert. 

Tot slot heb je nog seksspeeltjes die zich richten op de anale stimulatie. Als beginner is een buttplug of een dunne, anale vibrator aan te raden. Wist je dat een buttplug veel voordelen heeft? Je beleeft sneller een orgasme én deze is ook nog eens veel intenser. 

Kan je niet kiezen? Ga dan voor een vibrator die meerdere plekken stimuleert. Denk aan een wand vibrator die je ook als massageapparaat kunt gebruiken. Als je liever alleen je erogene zones wilt stimuleren, dan is tarzan Lily een geschikte keuze. Deze heeft een G-spot vibrator én een clitoris stimulator met meerdere mogelijkheden. 

Wil je liever met je partner tegelijkertijd genieten? Er zijn verschillende vibrators waarmee je zowel jezelf als je partner stimuleert. Dit worden duo vibrators genoemd. Met deze vibrator kan je samen genieten en zorgen voor dubbel zoveel plezier.  

2. Wat is de gewenste grootte van je speeltje?

Vibrators zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Heb je nog niet veel ervaring op het gebied van seks of koop je voor het eerst een seksspeeltje? Dan kun je het beste kiezen voor een mini vibrator. Deze zijn nooit groter dan 12 centimeter. Wees niet bang, deze kleine vibrators hebben dezelfde werking en kracht als een groter exemplaar. Een ander voordeel van een kleine vibrator is dat je hem overal mee naartoe kan nemen. Hij past zo in je tas! Geniet jij (meer) van extra diepe penetratie? Dan is een groter exemplaar juist geschikt voor jou. Reguliere en grotere vibrators zijn er al vanaf 20 centimeter.

3. Welke vibratiesterkte- en intensiteit wil je beleven?

De meeste vibrators hebben verschillende standen. Zo gaan veel modellen van standje één tot tien, er zijn ook modellen met wel twintig verschillende standen. Als je de voorkeur hebt om zachtjes en subtiel te beginnen - en de intensiteit later op te bouwen -, kies dan een vibrator met zoveel mogelijk standen. Tot slot zijn sommige vibrators waterproof. Als jij het fijn vindt om te masturberen in de badkamer, is een waterproof model wat voor jou. 

TIP: wil je echt wat nieuws uitproberen? Ga voor de luchtdrukstimulator. Met luchtdrukgolven wordt je clitoris gestimuleerd. Met dit seksspeeltje krijg je een ongekend sterk orgasme. Niets voor niets is dit het populairste seksspeeltje van 2020! 

Auteur: Ilse Bloemendal

In samenwerking met: