Draai voor klassieke weergave

Tips om stress bij goede voornemens te voorkomen

Na het lezen van de kop denk je misschien: "Kun je van goede voornemens ook stress krijgen?" Want waar kun je tegenwoordig geen stress van krijgen. Over het algemeen worden de goede voornemens juist gemaakt om van dingen, die je een onprettig gevoel bezorgen, af te komen. 

Een goed voornemen wordt geboren

Een goed voornemen vraagt om verandering. Neem bijvoorbeeld het dappere besluit om meer te gaan bewegen. Dat doen we omdat we merken dat te veel zitten ons geen goed doet of omdat we te weinig buiten komen. Zo tussen de vijftig en de zestig jaar, kunnen we er niet meer onderuit dat we wat minder soepeltjes zijn dan dertig jaar geleden. Dat wil je liever niet. In ons hoofd blijven we misschien jong, onze spieren vertellen de waarheid. Zo wordt het goede voornemen geboren. Het is dan maar de vraag of je echt zin hebt om het daadwerkelijk uit te voeren. Uitstellen tot het nieuwe jaar is vaak het gevolg. De druk om daadwerkelijk te starten wordt, doordat je het hardop hebt uitgesproken, daardoor hoger. Dat kan best voor de nodige stress zorgen.

Goede voornemens sociale druk

In het bovenstaande voorbeeld komt het goede voornemen vanuit iemand zelf. Vaak genoeg nemen mensen zich van alles voor onder druk van de omgeving. Bijvoorbeeld stoppen met roken of als je iets zwaarder bent, starten met lijnen. Ook dat zijn hele stressvolle voornemens. Al is het nog zo ongezond om te roken, (te) veel vet te eten, (te) veel te drinken en noem het maar op, wanneer de behoefte om daar iets aan te doen, niet vanuit jezelf komt, wordt het extra zwaar om vol te houden. 

Kies je voor verstand of je gevoel

Dan wordt het een confrontatie tussen verstand en gevoel. Menig onderzoek laat zien dat het gevoel altijd wint. Geen wonder dat een goed voornemen veel stress op kan roepen. Diep van binnen weet de persoon in kwestie van te voren: “dit gaat hem niet worden”. De strijd tussen verstand en gevoel levert daardoor de nodige ongemakken op in de tussenliggende tijd. 

Waarom alleen op 1 januari goede voornemens?

Het is natuurlijk een heel mooi gebruik om het nieuwe jaar, eventueel zelfs met een nieuwjaarsduik, helemaal fris te beginnen. Een nieuwe start; we gaan er iets moois van maken! Weg met alle narigheid, weg met alle tegenslag én dit jaar wordt mijn jaar! In feite is het natuurlijk onzin. In ons dagelijkse leven nemen we ons met regelmaat voor om dingen anders aan te pakken. Wanneer we gewoon veel te veel gekocht hebben in de uitverkoop. Of wanneer we op een verjaardagsfeestje toch bezweken zijn voor die heerlijke monchou-taart. 

Jezelf verbeteren, dat hoeft niet perse op 1 januari, dat mogen we gerust het hele jaar doen. Daar kunnen we elke dag mee beginnen. Dat is veel leuker en het geeft een boel minder stress!

Je goede voornemens volhouden lukt beter met deze tips. 

Auteur: Felice Veenman. Eigenaar van VrouwenPower en BabyenKind.nl