Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Een perfecte grasmat; hoe krijg je klaver uit je gazon?

Kijk eens goed naar je gazon: hoe ziet dat eruit? Een strak groen biljartlaken met wat decoratieve madeliefjes hier en daar? Of is het een kaal trapveldje, met gele plekken, hobbels en bobbels? Kom in beweging, want met deze zes acties wordt je grasmat zo mooi, dat de plaatselijke voetbalclub er jaloers op is.

Sommige mensen kiezen voor een grasveld in de tuin, omdat ze niet zo van tuinieren houden. Een denkfout, want een grasveld bestaat uit duizenden, misschien tienduizenden plantjes die nauwgezette verzorging nodig hebben. Gras is best kieskeurig, en als het wordt verwaarloosd geeft het er de brui aan. 

1. Maaien: eens per week, of vaker

Veel mensen willen een strak, knalgroen gazonnetje, maar weten niet dat je dan elke week moet maaien. Hoe vaker je maait, hoe dichter en groener het grasveld wordt. Langere grasstengels houden namelijk het licht weg van de kleine grassprieten die aan de basis groeien. Door te maaien zorg je dat die ukkies ook zon zien. Bovendien maken die lange grassprieten een hooiland van je grasveld: lang gras vergeelt en verrommelt.

Maaien doe je het beste kruislings: maai eerst van de linkerkant naar de rechterkant van de tuin, en daarna nog een keer van de voorkant naar de achterkant. Dan weet je zeker dat al het gras even lang wordt afgesneden. Natuurlijk hou je de grasmaaier scherp, want dat maait veel beter en prettiger, en maai je niet als het gras nat is, want dan heb je kans dat de machine vastloopt. Heb je geen zin om wekelijks de maaier uit de schuur te halen? Verwen jezelf dan met een robotmaaier, die zelf uitzoekt wanneer hij het beste zijn rondje kan rijden.

2. Mulchen: het gras voedt het gras

Wat doe je met het afgemaaide gras? Sommige grasmaaiers hebben een mulcher: het grasafval wordt kleingehakt en dan weer over het gras geblazen. Dat gemaaide gras zorgt ervoor dat het grasveld niet uitdroogt of verbrandt. Ook bevat het veel voedingsstoffen voor het gras. Maar wil je lekker in het gras liggen, of spelen er veel kinderen? Of heeft het grasveld veel onkruid? Dan is mulchen niet ideaal. Het afgemaaide gras plakt aan schoenen of aan de voetbal, en de kleine stukjes onkruid die je door de tuin verspreidt kunnen ook weer uitgroeien tot plantjes. Hark dan het afgemaaide gras goed bij elkaar en gooi het op de composthoop (goed voor de moestuin), of in de groene bak.

3. Sproeien

Een grasveld heeft veel vocht nodig, dus vooral in de zomer moet je sproeien. Experts adviseren om lang te beregenen, zodat de grasmat echt door en door nat wordt. Doe dat het liefst in de ochtend of avond, als het licht is maar de zon nog niet op of net onder is. In een droge zomer moet je twee tot drie keer per week sproeien om het gras lekker groen te houden. Het is eigenlijk zonde om drinkwater uit de kraan over een grasveld te sproeien, dus een pomp om water uit de sloot te putten of een regenton die je gebruikt om de tuin te hydrateren, zijn hier goede oplossingen voor.

4. Verticuteren

Een gezond gazon moet eens per jaar, soms twee keer per jaar, worden geverticuteerd. Dat betekent: het gras voorzichtig lossteken, zodat er lucht en voeding in de bodem kan komen. Dat doe je met een speciale verticuteermachine, die met messen in de grond hakt. Daar bewerk je in het voorjaar, en eventueel nog een keer in het najaar, het hele gazon mee. Verticuteren zorgt ervoor dat je mos en onkruid makkelijk uit het gras verwijdert. Niet schrikken, want als je je grasveld net met een verticuteermachine onder handen hebt genomen, ziet het er vreselijk uit. Hark het goed door, zaai sommige kale stukjes in met nieuw graszaad en geef het even de tijd, dan zul je zien dat je grasveld enorm opknapt. Let op: als het gras nog niet zo lang in je tuin ligt, korter dan drie jaar, kun je beter niet verticuteren. De grasmat is dan nog onvoldoende geworteld om zo’n behandeling aan te kunnen.

5. Bemesten

Heeft het grasveld te weinig voeding, dan zie je dat andere plantjes de kop gaan opsteken in het gras. Klaver is een bekend probleem, dat groeit goed in een grasveld waar de grond arm is, maar ook bijvoorbeeld mos kan gaan woekeren als het gazon onderbemest is. Het gras bemesten doe je ook in het voorjaar, voordat je het gras voor de eerste keer dit seizoen gaat maaien. Je kunt het gras wel drie keer per jaar bemesten, zeker als je ziet dat er kale plekken in je grasveld ontstaan of dat onkruid erg woekert. Zie je paardenbloemen omhoog schieten? Die moet je uitsteken, ze hebben een penwortel, waarmee je ze diep kunt wegsteken.

Of luister naar de tip van een tuin- en dierenliefhebber op internet: zet een verplaatsbaar konijnenhok op je grasveld, met twee konijntjes. Die zijn gek op paardenbloemenblaadjes en ze knabbelen ook met veel plezier de opschietende klaver uit je grasveld.

6. Onkruid wieden

Niet geheel onbelangrijk: vergeet het onkruid niet regelmatig te wieden! Deze ongewenste plantjes verpesten je prachtige gazon. Hoe vaker je gaat wieden, hoe beter. Onkruid heeft namelijk de eigenschap dat het zich razendsnel kan verspreiden. Voorkomen is beter dan genezen én je bespaart jezelf zo een hoop extra werk. 

Lees ook:

Auteur: Sabina Posthumus
Bronnen: Boerenbond, Goeie Vraag