Ga naar de inhoud

Onschuldig flirten: wanneer gaat het te ver?


 

Dat je een vaste partner hebt, wil niet zeggen dat je ineens geen oog meer hebt voor andere leuke mensen. Een beetje flirten, dat moet toch kunnen, wat zijn de gevaren? Deze vijf signalen geven aan dat je mogelijk te ver gaat.

Misschien ben je gewoon een sociaal type, iemand die snel aanspraak heeft en spontaan contact maakt met andere mensen. Wat is daar mis mee? Lachen, kletsen en af en toe een grapje is helemaal niet erg. Flirten kan ook foute boel worden. Wanneer loopt het uit de hand?

1. Je houdt het flirten geheim voor je partner

Heb je leuk contact met iemand anders, dan is dat natuurlijk geen probleem. En je hoeft ook niet alles te vertellen aan elkaar, elk mens heeft geheimen. Maar hou je het nieuwe contact bewust uit beeld bij je partner, dan zit er misschien toch iets niet helemaal lekker. Waarom wil je niet vertellen dat je een leuk gesprek had met die ene collega, of dat je zo hebt gelachen met iemand op de sportvereniging? Misschien geeft je geweten aan dat dit eigenlijk een contact is waar je geliefde niet blij van wordt – en hou je het daarom geheim.

2. Je denkt er vaak aan

Onverklaarbaar, die ene persoon spookt wel erg vaak door je hoofd. Ook als jullie elkaar niet zien of spreken, denk je nog aan jullie gesprekken. Het begint andere mensen misschien op te vallen: wat ben je afwezig? Waar zit je met je gedachten? Vrienden merken op dat je een bepaalde naam wel erg vaak laat vallen. Dat kan het begin zijn van een verliefdheid, en als je daar niet voor open staat, is het beter om romantische gevoelens in de kiem te smoren.

3. Jullie delen iets persoonlijks met elkaar

Je vertelt persoonlijke dingen die je liever niet aan je partner vertelt. Misschien gevoelens waar je je voor schaamt, problemen waarvan je denkt dat je partner ze liever niet wil horen, of dingen die niet lekker zitten in de huidige relatie. Op die manier ontstaat intimiteit in de gesprekken met je flirt. Ook als de flirt niet zo diep gaat, kun je toch een intiem gevoel hebben met elkaar, bijvoorbeeld omdat je een bepaald gevoel voor humor deelt, een gezamenlijke hobby hebt die je geliefde niks interesseert of omdat je bepaalde herinneringen deelt. Niet voor niks dat gesprekken met een ex-geliefde, een buurkind van vroeger of een oude klasgenoot soms uitlopen op een romantische situatie, die je relatie in gevaar kan brengen.

4. Seks speelt een rol

Rode vlag: je voelt je fysiek enorm aangetrokken tot een persoon en seks gaat een rol spelen in de flirt. Misschien loopt een ontmoeting uit op een zoen (of meer), misschien speelt sensualiteit alleen een rol in de gesprekken. Onderteken je je mailberichten met veel liefs, worden er dubbelzinnige opmerkingen gemaakt, gaan er virtuele kussen heen en weer op WhatsApp? Soms is het met een vreemde makkelijker praten over seksuele verlangens waarover je bij je eigen partner geen gehoor vindt. Het is ook een waarschuwing dat een onschuldig contact een grens is overgestoken. Echt vreemd gaan is het misschien nog niet, maar je zou het emotionele ontrouw kunnen noemen. Hoe dan ook, je schaatst over dun ijs. Weet je zeker dat je dit nog een onschuldige flirt noemt?

5. Je partner vindt het niet OK

Er zijn geen algemene regels wat er in een relatie wel of niet kan. Sommige mensen vinden het geen probleem als hun partner eens verliefd is op een ander, anderen krijgen al een knoop in hun maag als hun geliefde lacht naar iemand. Vind je partner jouw geflirt irritant en vervelend, dan moet je dat serieus nemen. Flirten waar je geliefde bij is, kan niet erg respectvol overkomen. En misschien maak je je partner ongerust of onzeker met jouw flirterige gedrag. Praat erover met elkaar, en spreek af wat jullie wel en niet willen. Probeer de onzekerheid bij je partner weg te nemen: de leukste, dat is hij of zij!

Lees ook

 

Meer over: