Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Vaccinaties, alles over de (recent verkorte) houdbaarheid

Vanaf februari 2022 wordt de houdbaarheid van een vaccinatie- en/ of herstelbewijs verkort naar maximaal 9 maanden. Hiermee wordt de geldigheid van het coronatoegangsbewijs gelijkgetrokken met alle andere Europese landen. In dit artikel lees je alles over de geldigheid van vaccinaties en herstelbewijzen én wat je allemaal kunt doen als deze daadwerkelijk is verlopen. 

Wanneer krijg je een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs?

Je krijgt een vaccinatiebewijs als je volledig gevaccineerd bent. Meestal is een vaccinatiebewijs 14 dagen na volledige vaccinatie geldig. Hiervoor kan je een QR-code aanmaken via coronacheck.nl of de CoronaCheck-app. 

Wanneer ben je volledig gevaccineerd? 

Je bent volledig gevaccineerd als één van de volgende situaties bij jou van toepassing is: 

  • 2 prikken ontvangen met AstraZeneca, BioNTech, Pfizer of Moderna
  • 1 prik ontvangen met Janssen-vaccin 
  • 2 prikken ontvangen met verschillende vaccins
  • Corona gehad en 1 prik gekregen 

Vanaf wanneer krijg je een vaccinatiebewijs? 

De geldigheid van het vaccinatiebewijs hangt af welke vaccin je hebt gekregen en wanneer. 

  • Jansen: na 28 dagen 
  • AstraZeneca, Moderna, Pfifzer, BioNTech: na 14 dagen 

Hoelang is een vaccinatiebewijs of herstelbewijs geldig?

Heb jij je vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app gedownload? Dan is deze momenteel onbeperkt geldig. Als je alleen een papieren versie hebt, blijft deze een jaar geldig na uitgifte.

Verkorten geldigheidsduur vaccinatiebewijs en herstelbewijs 

Vanaf 1 februari 2022 wordt de geldigheidsduur van deze bewijzen verkort. Je vaccinatiebewijs is dan 270 dagen (bijna 9 maanden) geldig na de volledige vaccinatie. Hiermee wordt de geldigheid van het coronatoegangsbewijs gelijkgetrokken met alle andere Europese landen. Een herstelbewijs is vanaf februari 2022 180 dagen geldig. Heb je een papieren bewijs? Deze vervalt per 1 april. Neem contact op met de GGD als je een nieuwe wilt ontvangen. 

Hugo de Jonge kondigde de beperkte houdbaarheid van het vaccinatiebewijs in december 2021 al aan. “De bescherming neemt namelijk af, naarmate de volledige vaccinatie langer geleden is afgerond,” sprak hij destijds in een persconferentie.

Mijn vaccinatiebewijs of herstelbewijs is verlopen, wat nu?

Als je vaccinatiebewijs na 1 februari 2022 verloopt, dien je een boosterprik te nemen. Deze prik heeft nog geen geldigheid en kan (nog) niet verlopen. Wil je een groen vinkje in de CoronaCheck-app blijven zien? Dan is er een boostervaccin, recent herstelbewijs of negatieve testuitslag nodig.

Let op: sommige landen stellen extra eisen aan de Janssen-prik. Als je op reis wilt, is het verstandig om het reisadvies van je bestemming goed door te nemen. 

Duitsland heeft ijvoorbeeld vorige week de regels voor het Janssen-vaccin aangepast. Anders dan in Nederland geldt een tweede prik met een mRNA-vaccin na Janssen in principe niet als booster. Daar is in Duitsland een derde prik voor nodig. 

Let op: dit artikel is geschreven na de persconferentie van het kabinet van vrijdag 25 januari 2022.
Laatste update artikel: 27 januari 2022.

Lees ook:

Bronnen: NOS, Rijksoverheid, RIVM
Auteur: Ilse Bloemendal