Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Telefoon opschonen: met deze 8 tips zorg je voor meer geheugen

Krijg je een melding dat het geheugen van je telefoon (bijna) vol is? Onderneem dan zo snel mogelijk actie. Als een telefoon vol is, kan je geen foto’s meer maken of zelfs telefoontjes aannemen. Dit is geen reden tot paniek - dankzij deze 8 tips schoon je je mobiel op een veilige manier op.

Je hoeft je óók geen zorgen te maken dat er belangrijke dingen gewist worden. Een bijkomend voordeel: je telefoon is na het opschonen veel sneller.

1. Kijk welke apps je niet meer gebruikt

Waarschijnlijk heb je door de jaren heen veel apps op je telefoon gedownload. Van Wordfeud tot Netflix. Gebruik je deze apps nog allemaal? Ga bij jezelf goed na welke apps je nog gebruikt en welke weg kunnen. Verwijder de apps die je niet meer gebruikt. Je vindt ze terug bij je instellingen. 

2. Neem je filmrol onder de loep

Foto’s maken is een leuke bezigheid. Ze doorsturen en ontvangen natuurlijk ook. Zonder dat je het doorhebt heb je waarschijnlijk een grote verzameling aan allerlei foto’s op je mobiel. Bekijk je filmrol eens goed en verwijder dubbele en onzinnige foto’s. Ja, ook die schattige kattenfilmpjes. Kijk met name naar de video’s: deze nemen heel veel opslagruimte in. Als je een iPhone hebt, vergeet dan niet de map ‘Recent verwijderd’ te wissen.

3. Zorg dat WhatsApp foto’s en video’s niet automatisch op je filmrol opslaat

Bij het verwijderen van je foto’s is je waarschijnlijk opgevallen dat de meeste foto’s van WhatsApp komen: alle foto’s en video’s die je ontvangt worden namelijk automatisch naar je filmrol verplaatst. Als je naar WhatsApp gaat en klikt op instellingen, kan je deze instelling eenvoudig aanpassen bij opslag en data. Nu worden de bestanden die je ontvangt niet automatisch opgeslagen.

4. Schoon je WhatsApp op

Ben je een actieve WhatsApper en/ of zit je in veel WhatsApp-groepen? Dan krijg je een heleboel foto’s en video’s doorgestuurd. Leuk, maar deze nemen enorm veel ruimte in. Slim om hier goed naar te kijken en je WhatsApp geheugen op te schonen.

 1. Ga naar WhatsApp
 2. Open instellingen
 3. Klik op ‘Opslag en data’
 4. Klik op ‘Opslag beheren’
 5. Klik op ‘Items controleren en verwijderen’. Hier kan je overzichtelijk media verwijderen

5. Wis je cache

Heb je ooit van cache gehoord? Dit zijn tijdelijke bestanden die apps op je telefoon opslaan om sneller te werken. Zoals het leuke nummer dat je al een keer eerder hebt gestreamd. Wil je dat nog een keer luisteren? Dan kun je het lied gelijk afspelen, zonder dat het opnieuw gedownload hoeft te worden. Aan de ene kant fijn, aan de andere kant is het niet handig. Sommige dingen zijn totaal niet (meer) nodig). Zorg daarom dat je regelmatig de cache wist. Dit doe je door naar Instellingen te gaan en dan naar apps. Als je op de app klikt, krijg je soms de optie om de cache te wissen. Als deze optie er is: verwijderen maar en anders net als bij het verwijderen van cookies via de browsergeschiedenis (kop privacy en beveiliging).

6. Bekijk welke apps veel ruimte innemen

Heb je nog steeds ruimte nodig na het uitvoeren van de bovenstaande tips? Dan is het slim om te kijken welke apps veel opslagruimte gebruiken. Kijk goed welke en wat voor apps dit zijn. Zo kan Netflix veel ruimte innemen omdat je films hebt gedownload en kan WhatsApp veel opslagruimte gebruiken omdat je heel veel filmpjes hebt doorgestuurd. Hiervoor hoef je de app niet te verwijderen, maar kan je in de app de gedownloade films verwijderen en/ of gesprekken wissen.

Android

 1. Ga naar instellingen
 2. Klik op ‘Batterij en apparaat onderhoud’
 3. Ga naar ‘Opslag’.

-> Klik op de verschillende categorieën om te zien welke apps veel ruimte innemen.

Apple

 1. Ga naar ‘Instellingen’
 2. Klik op ‘Algemeen’
 3. Ga naar ‘iPhone opslag’

-> Hier zie je hoeveel ruimte alle apps en bestanden innemen. Als je naar onder scrollt, zie je een lijst met aanbevelingen om ruimte te besparen. Slim om die gelijk in te schakelen!

7. Verplaats bestanden, foto’s en apps naar een micro-SD kaart

Heb je een Android telefoon? Dan wordt alle data op je telefoon in eerste instantie opgeslagen op je interne geheugen. Wanneer je geheugen bijna vol is, is het als Android-gebruiker mogelijk om apps, bestanden en foto’s te verplaatsen naar een micro-SD kaart. Deze kan je gewoon in je telefoon stoppen, ideaal bij ruimtegebrek!

8. Maak gebruik van online opslagruimte

Tot slot is het een goed idee om gebruik te maken van een online opslagruimte. Hier kan je veilig onlinebestanden opslaan, waardoor je ze weer op je eigen telefoon kan verwijderen. Als Apple-gebruiker kan je gebruik maken van iCloud en Android-gebruikers kunnen kijken naar Google Foto’s. Veilig bewaren én ruimte besparen tegelijk!

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal