Ga naar de inhoud

Mag de Nederlandse vlag ondersteboven hangen?


Inmiddels hangen op veel plekken Nederlandse vlaggen ondersteboven. De boeren begonnen ermee als protestactie richting de overheid. Zij zijn boos vanwege de nieuwste stikstofplannen. Om steun te betuigen aan de boeren doen vele burgers mee, ook aan hun woningen prijken omgekeerde vlaggen en boeren zakdoeken. 

Hoe zit dat eigenlijk met onze driekleur? Wat zijn de regels en betekenissen? Wij zochten het voor je uit.

Wanneer mag je de (ondersteboven) vlag uithangen?

Wist je dat er niet wettelijk is vastgelegd wanneer en hoe je de Nederlandse vlag als burger mag uithangen? Er zijn wel richtlijnen voor overheidsgebouwen, deze richtlijnen kunnen burgers en boeren aanhouden. Het hoeft niet. De vlag mag je in principe elke dag uithangen zoals je zelf wilt, ook op zijn kop. Je mag de vlag uithangen bij persoonlijke gebeurtenissen als trouwen, het behalen van een diploma of halfstok bij een overlijden.

Er zijn wel een paar regels:

  1. Een gehesen vlag mag de grond niet raken;
  2. De vlag mag de verkeersveiligheid niet in de weg staan;
  3. Na zonsondergang hoort deze niet buiten te hangen, tenzij je hem verlicht.

Waar staan de kleuren van de vlag voor?

Volgens de overlevering hebben de kleuren van de vlag meerdere betekenissen. 1 van de verklaringen zegt dat de kleur rood symbool staat voor het volk, de kleur wit voor de kerk en kleur blauw voor de adel of elite. In de Nederlandse geschiedenisboeken werd de eerste vermelding van de Nederlandse vlag gedaan in 1572. Toen was de vlag nog niet rood-wit-blauw, maar oranje-wit-blauw. Omstreeks 1700 werd het oranje vervangen door rood. De reden: oranje was op zee minder goed te zien.

Een vlag ondersteboven wat betekent dat? 

In de Middeleeuwen was het bij kastelen gebruikelijk om in geval van nood de vlag ondersteboven te hijsen. Ook in de scheepvaart was de omgekeerde vlag vroeger een teken dat een schip in nood verkeerde. Voor de boeren is de vlag op op zijn kop eveneens een noodoproep. In dit geval een oproep aan de staat in een poging om het stikstofbeleid te veranderen. 

Het omdraaien van de Nederlandse vlag kan als betekenis hebben dat iemand het de omgekeerde wereld vindt. In de stikstofdiscussie betekent dit dat de elite (lees: de Staat) boven het volk (lees: de boeren ) staat. Tijdens corona protesten waren ook omgekeerde vlaggen te zien in het straatbeeld. Er zijn mensen die het ongepast vinden dat ons nationale teken hiervoor wordt gebruikt. 

Meer over: