Draai voor klassieke weergave

Free wifi onderweg: hoe veilig is dat?

Altijd en overal bereikbaar zijn; het wordt steeds makkelijker. Bovendien kun je op veel plekken gebruik maken van (gratis) wifi. Da’s handig. Heel veilig zijn deze openbare netwerken echter meestal niet, dus het is niet verstandig om dan gevoelige informatie te versturen. Maar wat ís gevoelige informatie en hoe zit het nou precies?

Hackers

Elke dag komen er een heleboel nieuwe wifi-netwerken bij, waardoor je onderweg, bijvoorbeeld in de trein of op de luchthaven, kunt inloggen en gratis gebruik kunt maken van de zogenaamde hotspots. Erg handig, maar niet alleen voor jou. Ook voor hackers, die zich met het grootste gemak toegang verschaffen tot onbeveiligde apparaten binnen ditzelfde netwerk. Hoe werkt dit? En wat kun jij doen om jezelf en je gegevens te beschermen, pottenkijkers buiten de deur te houden en zonder zorgen en route je mail of sociale media checken?

Altijd online

Of je nou in de bibliotheek bent, in de lobby van een hotel, op een vakantiepark, in de supermarkt, op de camping of op een terras; tegenwoordig kun je op heel veel plaatsen gebruik maken van de openbare wifi. Soms hoef je niet eens in te loggen en zit je hup zo, dus zonder wachtwoord, op het wifinetwerk. Een ware zegen, zul je denken, voor als je nog wat wilt werken of voor je tent even snel een overboeking wilt doen. Of eh... komen we hiermee juist in de problemen en liggen onze persoonsgegevens binnen een mum van tijd op straat?

Maak het ze niet makkelijk!

Met de toename van openbare hotspots is cyberfraude ook toegenomen. Een van de grootste risico’s van gratis wifi is dat een hacker met een speciaal apparaatje tussen jou (jouw tablet, mobiele telefoon of laptop) en het verbindingspunt kan gaan zitten om jouw gegevens op te vangen. Jij denkt rechtstreeks met de hotspot te ‘communiceren’ maar in werkelijkheid gaat het internetverkeer dus eerst via die hacker. Afhankelijk van waar jij op dat moment mee bezig bent, heeft hij of zij opeens toegang tot je mail, wachtwoorden of bankgegevens, wat onder andere identiteitsfraude tot gevolg kan hebben. Ook kan jouw e-mailadres gebruikt worden om mailware te verspreiden. Hackers slaan het liefst zo snel mogelijk toe, dus maak het ze in elk geval lastiger.

Zit je op het goede netwerk?

Controleer altijd de naam van het netwerk en let daarbij op de spelling. Vraag desnoods aan een medewerker even samen te controleren of je wel op het juiste, veilige netwerk zit. Hackers kunnen namelijk heel eenvoudig een eigen netwerk opzetten met elke naam die zij maar willen, dus ook met een fake naam die lijkt op de naam van het desbetreffende restaurant, hotel of de winkel, met als gevolg dat zij al jouw gegevens onderscheppen. In veel gevallen, zoals in de trein, krijg je eerst het inlogscherm te zien (denk aan het startscherm van de NS). Is er iets vreemds aan de hand, is de startpagina anders dan anders? Log dan vooral niet in.

Een VPN verbinding

Internet je vaak onderweg, dan is een VPN-verbinding eigenlijk wel een must. Met een VPN leg je een versleutelde verbinding, een soort tunnel, aan tussen jouw apparaat en het internet. Er zijn veel VPN- aanbieders, zowel gratis als betaalde pakketten. Een veelgehoorde klacht is dat het internet door de VPN-verbinding iets trager werkt, maar goed… je privacy gaat er in ieder geval wel flink op vooruit.

Beveiligde verbinding

Even een website opzoeken? Bezoek alleen websites die beginnen met https, dan ben je er zeker van dat je een beveiligde verbinding maakt en dat je gegevens privé blijven. Je herkent deze websites aan het slotje linksboven in beeld. Let goed op dat dit ook het geval is bij webshops, of sites waarop je iets bestelt, betaalt of persoonlijke gegevens achterlaat.

Zet de optie ‘delen’ uit

Ben je in een openbare ruimte aan het werk, schakel dan de optie ‘delen’ uit. Dit kun je aanpassen in je configuratiescherm of in de systeemvoorkeuren. Schakel trouwens ook bluetooth uit.

Nog een handige: schakel het ‘automatisch verbinding maken met wifi-netwerken’ uit. Heb je onderweg ergens gewerkt? Verwijder dat netwerk nadien van je tablet of pc, zodat je een volgende keer als je in de buurt bent, niet automatisch inlogt.

Gebruik 3G/4G

Ondanks bovengenoemde maatregelen zijn de betaalde mobiele netwerken veiliger dan onbekende en openbare wifi-netwerken. Kortom, wil je via de mobiel geld overboeken, rekeningen checken of andere privacygevoelige zaken regelen, zet dan toch even je mobiele data aan. Dan is je internet nog sneller ook. Wil je toch data besparen? Download routes en kaarten vooraf thuis, zodat je ze offline kan gebruiken, dat scheelt een hoop verbruik. Maar bezuinig zeker niet op veilig internetten!