Draai voor klassieke weergave

Top 5 exposities najaar 2019

Nederland staat bol van de goede musea en daar worden ook nog geweldige exposities gehouden. Er is altijd wel iets van je gading bij. Dit najaar is er veel te beleven op het gebied van mode en er staan bijzondere vrouwen in de schijnwerpers. Hieronder staan wat ons betreft de vijf leukste exposities die je dit jaar nog kunt bezoeken, en eigenlijk niet mag missen.

1. Expositie Mediavrouwen

Een bijzondere expositie over krachtige vrouwen in de media. Hoe is deze ontstaan? Honderd jaar geleden kregen vrouwen in Nederland kiesrecht. Dat feit, plus de wens om de in 2018 overleden mediapionier Mies Bouwman een eerbetoon te geven, leidde in Hilversum tot de expositie Mediavrouwen. Museum Hilversum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid creëerden een tentoonstelling over baanbrekende mediavrouwen op het gebied van; fotografie, film, radio, televisie, video en online. In deze tentoonstelling staat Mies Bouwman, maar ook Tineke de Nooij, Sonja Barend, Sophie Hilbrand, Marleen Stikker en Nikkie de Jager van NikkieTutorials centraal. 

Het is een interessante mix van vroegere en hedendaagse mediavrouwen. Vrouwen die vooral de pioniers waren met een (nieuwe) mediavorm of een doorbraak teweegbrachten met een nieuwe toepassing. Niet eerder is op deze manier teruggeblikt op de actieve rol die vrouwen in de media hebben gespeeld.
30 Baanbrekende en inspirerende mediavrouwen, Museum Hilversum  - te bezoeken tot 31 december 2019.

Mediavrouwen expositie

2. Expositie Yves & Catherine

De prachtige Franse filmster Catherine Deneuve was 22 jaar oud toen ze Yves Saint Laurent voor het eerst ontmoette, in 1965. Hij was toen nog geen dertig, maar had met zijn vernieuwende ontwerpen al naam gemaakt. Hun ontmoeting was de opmaat tot een levenslange vriendschap. Tijdens deze expositie zie je twintig ensembles – aangekocht op een veiling van de privégarderobe van Deneuve – uit de collectie van Museum No Hero. Ook zijn er creaties en voorwerpen geleend van andere musea, zoals de wereldberoemde Mondriaanjurk van het Rijksmuseum. Aan de hand van de ensembles wordt het verhaal verteld over de bijzondere band tussen de designer en zijn muze  door de jaren heen.
Une Histoire d’Amour – Yves & Catherine. Museum No Hero, Delden - te bezoeken tot 5 januari 2020.

3. Expositie weer en wind

Het is al eeuwen lang een dankbaar onderwerp voor kunstenaars: het weer. Dreigende wolken, ijstaferelen, storm op zee: al vanaf de zestiende eeuw zijn er kunstwerken rondom dit thema gemaakt. In deze expositie zijn de mooiste verzameld. Nu eens niet per eeuw of periode gerangschikt, maar op thema. ‘Koud en guur’, ‘Storm en Regen’ en ‘Sneeuw en ijs’ bijvoorbeeld. Zo hangen de 16e -eeuwse Avercamp en een 20e -eeuwse Willink gebroederlijk onder hetzelfde dak.

De tentoonstelling is gekoppeld aan het boek Weer en Wind – 100 gedichten en 100 gezichten, want ook dichters lieten zich vaak inspireren door het weer. In de audiotour spreekt acteur en regisseur Edwin de Vries diverse gedichten in en dat geeft de tentoonstelling zo mogelijk nog een extra mooi laagje.
Weer en Wind. Averkamp tot Willink. Singer Laren - te bezoeken tot 5 januari 2020.

4. Expositie Thierry Mugler

Hij is inmiddels zeventig jaar, maar nog steeds zoemt zijn naam rond: Thierry Mugler. In de jaren tachtig bracht hij het modesilhouet ‘brede schouders, smalle taille en hoge hakken’ tot ongekende hoogte. Waar Mugler was, was spektakel en dat is eigenlijk niet veranderd. Hoewel hij in het begin van de 21ste eeuw afscheid nam van zijn eigen modemerk, is zijn werk nog steeds te zien. Hij ontwierp kostuums voor bijvoorbeeld Cirque du Soleil, maar ook Beyoncé liet hem haar opvallende kostuums voorop tournee maken. Bovendien zijn z’n vintage creaties weer vaker te zien op de belangrijke rode lopers. In Rotterdam is een – vanzelfsprekend spectaculaire – overzichtstentoonstelling te zien van zijn werk als visionair, couturier, directeur, fotograaf en parfumeur.
Thierry Mugler: Couturisme. Kunsthal Rotterdam - te bezoeken tot 8 maart 2020.

5. Expositie kleding in oorlogstijd

Je zou denken dat men wel iets anders aan het hoofd had, maar men wilde er ook in de Tweede Wereldoorlog netjes bij lopen. De boeiende expositie Mode op de Bon laat onder meer zien hoe inventief men omging met schaarste. Zo werden mantelpakjes gemaakt van herenkostuums en kwamen, noodgedwongen, jurken van twee verschillende stoffen in de mode. Er werd geïmproviseerd met materiaal dat voorhanden was: bont van mollen en muizen, kurk en stro, hondenhaar en bijvoorbeeld jurken van parachutestof. Er komen ook verhalen langs over beroemde modehuizen zoals Hirsch & Co en Gerzon, die door de joden-vervolging ten onder gingen. Er is een link met hedendaagse modeontwerpers die zich bezighouden met hergebruik van kledingstoffen, maar die kiezen om heel andere redenen daarvoor.
Mode op de bon. Verzetsmuseum Amsterdam - te bezoeken tot 1 juni 2020.

Auteur: Sarah Saarberg

Afbeeldingen: Singer Laren, Mediavrouwen: Leon van den Broek, Nicoleet Bruining by VPRO, Pim van Boesschoten, Marleen Stikker.