Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Pinksteren 2022: 7 leuke uitjes en evenementen

Zondag 5 juni en maandag 6 juni is het weer zo ver: Pinksteren! Dat betekent voor de meeste mensen een extra vrije dag. Heerlijk! Nog geen plannen? Wij zetten 7 originele uitjes en evenementen voor je op een rij.

1. Kastelen bewonderen

Beide Pinksterdagen zijn ideaal voor een bezoekje aan een kasteel. De meeste kastelen zijn tijdens Pinksteren gewoon open. Kasteel Muiderslot in Muiden is zeker een aanrader. Het is een van de oudste en best bewaarde kastelen van Nederland, en wordt omringd door water- en kasteeltuinen. Ook Kasteel Ammersoyen tussen de Maas en de Waal in is zeer indrukwekkend. Het kasteel stamt uit ongeveer 1300 en heeft een prachtig terras met uitzicht op het kasteel. Leuk om te gaan lunchen, brunchen of een kopje koffie te drinken. Je kunt er zelfs slapen!

TIP: Op tweede Pinksterdag, is het de Dag van het Kasteel. Tijdens de Dag van het Kasteel opent de Nederlandse Kastelenstichting de poorten van meer dan 80 buitenplaatsen en ruïnes voor het grote publiek.

2. Foodfestivals

Zin om lekker te eten? Bezoek dan een foodfestival! In het Pinksterweekend kun je bijvoorbeeld naar het “Foodtruck” festival in Utrecht, "Hap Stap Festival" in Tilburg en "Lepeltje-lepeltje" in Amersfoort, "Smul" in Uden, "Smaakmakend" in Alkmaar, "Cuisine Machine" in Vlissingen en "Hoppaaa" in Zoetermeer. En dit is nog maar een kleine greep uit de vele foodfestivals die tijdens Pinksteren worden georganiseerd!

3. Gezellig de markt op

Slenter je graag over marktjes, op zoek naar die ene parel tussen alle tweedehands spullen? Dan kun je tijdens Pinksteren je lol op. Op deze feestdagen worden er namelijk enorm veel markten georganiseerd. Vind hier eenvoudig een markt bij jou in de buurt.

4. Bootje varen

Wil je de drukke straten en menigte vermijden? Ga dan lekker het water op. Dobberend in een bootje ervaar jij rustig van een afstandje de gezelligheid in de stad. Zie je het al helemaal voor je, heerlijk ontspannen op het water varen? Reserveer dan wel tijdig, want onthoudt: bijna heel Nederland is met Pinksteren vrij. Grote kans dus dat alles snel volgeboekt is.

5. Kleinere dierenparken en boerderijen

Net als in de grote attractieparken van ons land, is het in de grotere dierenparken vaak erg druk tijdens Pinksteren. Bezoek daarom liever de kleinere dierenparken. Ook leuk om naar een boerderij te gaan. Wat dacht je van een Alpaca farm of het knuffelen van lammetjes en geitjes? Ideaal voor een heerlijk en leerzaam dagje in de buitenlucht met de (klein)kinderen!

6. Sprookjestuinen 

Wil je met je kleinkinderen op pad? Breng dan een bezoekje aan Dwingeloo. Hier vormen 6 verschillende tuinen het decor van verschillende sprookjesvoorstellingen voor kinderen. Echt ontzettend leuk! Vergeet je verkleedkleren niet. Gegarandeerd een onvergetelijke dag!

7. Museum

Ontdek een van de vele musea die Nederland rijk is. Met workshops, kortingen en speciale arrangementen is het extra leuk om met Pinksteren een bezoekje te brengen aan een museum. Dit zijn interessante musea.

Vermijd deze plekken wegens drukte

Heb je geen zin om je te mengen in een mensenmassa tijdens de feestdagen? Dan zijn er een aantal plekken in Nederland die je op deze dagen het beste kunt vermijden. Denk hierbij aan meubelboulevards zoals Ikea, maar ook aan badplaatsen. Als er lekker weer voorspeld is, zijn de files richting het strand meestal gigantisch. Ben je van plan met de (klein)kinderen een bezoek te brengen aan een attractiepark of een ander familiepark zoals Madurodam? Houd dan ook rekening met drukte en lange wachtrijen.

Lees ook:

Auteur: Tara Stokdijk & Ilse Bloemendal