Draai voor klassieke weergave

Tips om energie & kosten te besparen in de zomer

De afgelopen jaren zijn de zomers in Nederland steeds warmer geworden. Hitterecords sneuvelden en we zochten massaal naar verkoeling. Vanwege deze hitte kopen steeds meer Nederlanders ventilatoren en airco’s in, maar we staan er niet bij stil wat voor gevolgen dit heeft voor ons energieverbruik. Energieleveranciers en vergelijkingssites, zoals EasySwitch.nl, geven vaak tips over het besparen van energie tijdens de wintermaanden, maar je kunt ook prima energie besparen in de zomer.

Wij geven je 7 tips om zoveel mogelijk energie te besparen in de zomer:

1. Vergelijk energie en stap over

De beste manier om te besparen op je energiekosten is door over te stappen naar een andere energieleverancier. Je bespaart daar tot wel €450 per jaar mee! Je kunt het gemakkelijkst energie vergelijken door gebruik te maken van een vergelijkingssite zoals EasySwitch.nl. Heb je een variabel energiecontract? Dan kun je altijd overstappen. Met een vast contract kun je meestal ieder jaar een nieuw contract afsluiten.

2. Zorg voor een koel huis

Met het warme weer is het verstandig om de zon zoveel mogelijk uit je huis te houden. Dit kun je doen door de ramen en deuren overdag dicht te houden en de zonwering naar beneden te laten. Doe de ramen en deuren pas open als het buiten wat is afgekoeld, bijvoorbeeld laat in de avond. .

Het is ook verstandig om voor koude gerechten te kiezen tijdens de zomermaanden. Door warme gerechten te koken warmt je huis namelijk heel snel op. Helemaal als je gebruik maakt van de oven.

3. Maak gebruik van een ventilator

Het is natuurlijk hartstikke fijn als je een airco hebt wanneer het zo heet is. Een airco verbruikt echter veel energie en is daarom geen goede keuze als je wilt besparen op je energiekosten. Je kunt dan beter gebruik maken van een ventilator. In tegenstelling tot een airco verbruikt een ventilator veel minder energie. Door te kiezen voor een ventilator bespaar je al gauw een paar tientjes per jaar. Een ventilator zorgt natuurlijk voor minder verkoeling dan een airco, maar hier is wel een oplossing voor. Hang voor je ventilator een zakje met ijsblokjes voor wat extra verkoeling.

4. Laat je was buiten drogen

Met het warme weer kun je veel beter gebruik maken van de wind en de zon om je was te drogen. Hang je was op aan een wasrek of droogmolen in je tuin. Je was droogt dan vaak veel sneller dan wanneer je gebruik maakt van de wasdroger. En je bespaart ook nog eens flink op je energiekosten.

5. Doe je oude koelkast weg

Veel huishoudens hebben een extra koelkast in de schuur voor bijvoorbeeld bier, ijsjes of diepvriesproducten. Deze koelkasten zijn vaak oud en verbruiken onnodig veel energie. Dit kost je gemiddeld €60 per jaar aan extra elektriciteitskosten. Als je voor een nieuwe koelkast kiest met het meest duurzame energielabel dan levert je dit na 15 jaar €325 op.

6. Maak gebruik van zonne-energie

Nederlanders zitten tijdens de zomer vaak tot laat buiten. Vind jij het ook gezellig om lekker buiten in de tuin te zitten? Houd er dan rekening mee dat je buitenverlichting ook energie verbruikt. Met buitenverlichting op zonne-energie kun je ook weer wat geld besparen en draag je ook nog een steentje bij aan het milieu.

7. Zet apparaten die je niet gebruikt uit

Veel apparaten staan op standby modus, maar ze verbruiken nog steeds energie. Door de stekkers uit het stopcontact te halen bespaar je al snel op je energiekosten.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met EasySwitch.nl.