Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Vanaf deze datum vervallen ook de allerlaatste coronamaatregelen

Hoewel er nog weinig coronamaatregelen over waren, moesten we ons toch nog aan een paar laatste maatregelen houden. Een mondkapje in het ov en testen voor toegang bij overdekte evenementen, bijvoorbeeld. Maar ook die laatste maatregelen gaan nu toch écht verdwijnen.

Betekent dit dan eindelijk het einde van de pandemie?

Positieve ontwikkelingen

Het gaat goed met de coronacijfers. Ondanks dat er een nieuwe piek in besmettingen ontstond door carnaval en wintersport, worden nog maar weinig mensen erg ziek van corona. Er is nog weinig risico dat de samenleving - en specifiek de zorg - risico lopen ontwricht te raken. Om die reden kwam het kabinet vandaag bijeen om te praten over de laatste coronamaatregelen. En goed nieuws: ook die gaan verdwijnen, iets meer dan 2 jaar nadat de pandemie begonnen is.

Deze coronamaatregelen vervallen

Per volgende week woensdag, 23 maart, vervallen die laatste maatregelen. Het gaat hierbij om de volgende maatregelen die vanaf dan niet meer verplicht zijn:

  • Een mondkapje in het openbaar vervoer
  • De 1G-regeling met testen voor toegang bij grote binnenevenementen
  • Ook vervalt het advies om thuis te werken

Het advies voor de basisregels blijft nog wel bestaan: handen wassen, ventileren en thuisblijven bij klachten.

Deze maatregelen blijven

De enige coronamaatregelen die nog wel blijven bestaan, zijn die voor reizen naar het buitenland. Hier gaat ons kabinet namelijk niet over, maar dat van het land waar men naartoe wil reizen. Daarom zijn mondkapjes in vliegtuigen nog wel verplicht, net als dat sommige landen reizigers ook nog kunnen verplichten om te testen. Ook blijft de aanpassing in de wet die het invoeren van nieuwe maatregelen mogelijk maakt nog bestaan, waardoor het niet met zekerheid te zeggen is dat er geen maatregelen meer komen. Voor nu lijkt er in ieder geval een einde te zijn gekomen aan de pandemie.

Lees ook:

Auteur: Quirine Brouwer