Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Water en energie besparen door korter te douchen

Korter douchen voor het klimaat of om de kosten te drukken is een slim idee. Hoewel een gemiddeld huishouden een hoop geld kan besparen door minder lang te douchen, vinden we het lastig om ons douchegedrag aan te passen.

Waarom kunnen we zo moeilijk afscheid nemen van deze en andere gewoontes?

Tekst gaat onder de advertentie verder.

Waarom korter douchen zo moeilijk is

Volgens Milieu Centraal doucht een gemiddelde Nederlander 9 minuten. Hoewel dat lijkt mee te vallen, moeten we erbij vermelden dat van al het warme water dat in huis gebruikt wordt, 80% door het doucheputje gaat. Vanwege de hoge energieprijzen is er nu meer aandacht voor het besparen van energie

Je hebt ze waarschijnlijk al voorbij zien komen: de campagnes van de Rijksoverheid over het korter douchen. Volgens de overheid kan een gemiddeld huishouden hier ruim 130 euro per jaar mee besparen. Als iedereen maar 5 minuten onder de douche zou staan, scheelt dat je 15.000 liter warm water en 60 kubieke meter gas.

Afleren van gewoontes

Momenteel douchen 4 op de 10 mensen al korter. Waarom dit aantal zo laag is? Omdat het een gewoonte is. En gewoontes zijn moeilijk af te leren. Douchen helemaal, omdat dit voor veel mensen als een beloning voelt. Het is daarom een extra uitdaging om korter te douchen. Toch is dit wel mogelijk. Een timer kan je hierbij helpen. 

TIP: de meeste mensen staan minder lang onder de warme straal - maar anderen investeren in een besparende douchekop. Voor slechts €20 bespaar je al snel 30% op je rekening. Super slim! 

10 gewoontes die moeilijk af te leren zijn 

  1. Smartphone gebruik
  2. Glaasje alcohol 
  3. Roken
  4. Ongezond eten
  5. Gamen
  6. Negatief denken 
  7. Routine gedrag 
  8. Op bepaalde tijd opstaan (snoozen)
  9. Vaste eettijden 
  10. Roddelen 

Lees ook:

Bron: RTL, Milieu Centraal, Rijksoverheid 
Auteur: Ilse Bloemendal