Draai voor klassieke weergave

Coronavirus: Dit is het positieve nieuws

Het coronavirus is verschrikkelijk. Desondanks brengt het ook wat positieve dingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de saamhorigheid – iedereen voelt dat ze in hetzelfde schuitje zitten en dat dit een probleem is die wij met zijn allen aan moeten pakken. Daarnaast wordt de dankbaarheid voor de zorg meer erkent dan ooit. Tot slot ontvangen de kwetsbare groepen steun van alle kanten. Heb jij zelf ook positieve dingen ervaren tijdens de corona-crisis?

1. Meer saamhorigheid: Iedereen helpt elkaar

Zo snel als het coronavirus zich verspreidt, zo snel ontstaan via sociale media hulpgroepen voor personen die de deur niet uit kunnen. En dat is bijzonder. We zien nu een enorme stijging in saamhorigheid, terwijl we juist minder samen kunnen zijn. Volgens een onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat 81% van de Nederlanders boodschappen doen voor mensen die dat niet kunnen.

Mensen geven massaal aan dat zij elkaar willen helpen. De hulpgroepen staan dan ook vol met berichten van mensen die hulp willen aanbieden aan iedereen die gedupeerd is. De mogelijkheden voor deze hulp zijn eindeloos. Boodschappen doen, honden uitlaten. Mensen zijn bereid om van alles te ondernemen voor hun medemens. Maar er kan ook gewoon contact gemaakt worden voor een praatje, voor iedereen die zich eenzaam voelt.

2. Grote waardering voor de zorg

Zorgverleners zijn stuk voor stuk allemaal toppers. Deze groep moet altijd gewaardeerd worden, maar in de tijden van het coronavirus wordt dit gevoel aanzienlijk versterkt. Je hebt waarschijnlijk wel de filmpjes voorbij zien komen: in verschillende landen werd er massaal geapplaudisseerd voor medewerkers in de zorg. In Nederland werd dit dinsdagavond 17 maart ook gedaan. Met dit gebaar staken Nederlanders de zorgmedewerkers een hart onder de in het gevecht tegen het coronavirus.

3. Aandacht en oplossingen voor eenzaamheid

Omdat iedereen verplicht afstand (minimaal 1,5 meter) van elkaar moet nemen, is er een duidelijke toename van eenzame mensen. Daarom heeft KRO-NCRV het Corona Quarantaine Contact in het leven geroepen. Hier kun je je voor aanmelden als je jezelf eenzaam voelt en graag een gesprekje met iemand wil voeren. Als je mensen wil helpen die eenzaam zijn kun je je ook aanmelden. KRO-NCRV zorgt er dan voor dat je in contact komt met iemand die graag een praatje maakt met jou.

Ook het Rode Kruis heeft een speciale hulplijn voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten, geopend. Medewerkers van het Rode Kruis bieden een luisterend oor of geven advies. De hulplijn is te bereiken op het nummer 070-4455888.

Op het sociale medium Twitter is de hashtag #coronahulp in het leven geroepen, waar mensen hulp kunnen vragen – of juist aanbieden. Van tekeningen voor eenzame ouderen, boodschappen voor zieken of een belletje met een geïsoleerde.

Tot slot kun je ook via je mobiele telefoon voor een klein bedrag een fysiek kaartje voor opa’s en oma’s in heel Nederland maken, die nog meer dan jonge mensen erg moeten uitkijken met fysieke contacten.

4. De CO2-uitstoot gaat aanzienlijk omlaag

Door het coronavirus neemt in China de uitstoot af van schadelijke stoffen. Dit is waarschijnlijk te wijden aan het stilleggen van de industrie. Daarnaast is het erg rustig op de wegen, rijden er minder treinen en vliegen er minder vliegtuigen. Onderzoekers zien nu sterke afnames in de luchtconcentraties. De grootste afname is in stikstofdioxide, dat gas was vooral afkomstig van de vervuilende industrieën. De CO2-uitstoot gaat dus aanzienlijk omlaag. Is dat niet even fijn voor het milieu?

5. Je hebt eindelijk genoeg tijd voor andere dingen

Nu je aan huis gekluisterd zit, wordt je werk en je sociale leven abrupt aan de kant geschoven. Je kunt natuurlijk elke dag uitslapen, je favoriete Netflix-serie kijken of alle boeken uit je boekenkast uitlezen. Maar ook als je vrij bent kun je je tijd nuttig besteden. Je kunt nu eindelijk in alle rust je kast opruimen, de tuin gaan spitten en je muren gaan verven. Allemaal klusjes die links bleven liggen, tot nu.

Lees ook: Verplicht thuis door het coronavirus, tips om je thuis te vermaken.

Auteur: Ilse Bloemendal