Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Ondernemer? Deze 7 financiële maatregelen zijn er voor corona-schade

Restaurants zijn dicht, in winkelstraten kun je een kanon afschieten en alle theatervoorstellingen, workshops en muzieklessen zijn afgezegd. De maatregelen om het coronavirus te beheersen, hebben nogal wat gevolgen voor ondernemers. De overheid heeft aangekondigd om de ondernemers tegemoet te komen. Welke financiële maatregelen worden getroffen? We zetten ze op een rijtje.

Uitstel van belastingschulden

Stel dat je als ondernemer een belastingschuld aan het afbetalen bent en door de maatregelen rond het coronavirus loopt je inkomen terug. Dan kun je uitstel van betaling aanvragen. De Belastingdienst heeft geen tijd om meteen alle aanvragen individueel te beoordelen, dus zodra het verzoek is ontvangen, stopt de betalingsverplichting. Ook schrapt de Belastingdienst de verzuimboetes die worden opgelegd als je te laat betaalt. Natuurlijk zul je de schuld toch moeten betalen, maar het zorgt misschien voor een beetje ademruimte.

Ook gaat de invorderingsrente omlaag van 4 procent naar 0,01 procent. Dat is de rente die je betaalt voor aanslagen die je niet of niet op tijd voldoet.

Voorlopige aanslag: betalen of niet?

De voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor 2020 lag vorige maand al op de deurmat. Die aanslag is gebaseerd op een geschatte omzet. Maar ja, door de corona-toestanden loopt die omzet waarschijnlijk niet zoals gedacht. Daarom kun je de aanslag aanpassen via de site van de Belastingdienst. Heb je de aanslag al betaald, en verwacht je dit jaar helemaal geen winst? Dan kun je terugkrijgen wat je hebt betaald.

Uitstel van betaling aanvragen

Ligt er een belastingaanslag te wachten? En heb je door de corona-problemen geen geld om ‘m te betalen? Dan kun je uitstel van betaling aanvragen. Dat is niet ingewikkeld: stuur een brief naar de Belastingdienst, leg je situatie uit en vraag ‘bijzonder uitstel van belasting’ aan. De invordering van de belasting wordt dan stopgezet, je krijgt ook geen boete. Er gelden natuurlijk wel voorwaarden, die staan op de website van de Belastingdienst.

Makkelijker geld lenen via BMKB-C regeling

Je winkel of restaurant is dicht, maar de huur en andere kosten lopen gewoon door. De BMKB-C regeling is ingesteld om het voor ondernemers makkelijker te maken geld te lenen om dat verschil tussen inkomsten en uitgaven te overbruggen. BMKB-C is een afkorting voor: borgstelling MKB. De overheid staat garant, zodat je als bedrijf meer kunt lenen bij banken. De aanvraag wordt ingediend door de bank waar je de lening of het overbruggingskrediet aanvraagt.

Meer informatie over deze regeling en over de voorwaarden, staat op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Personeel naar huis?

Moeten medewerkers naar huis, omdat er niks te doen is voor ze? Dan kun je als ondernemer een uitkering aanvragen voor de medewerkers, de zogenaamde: substantiële tegemoetkoming in de loonkosten. Dat is een uitkering van het UWV, die de medewerkers betaalt. Je hoeft dan geen salaris te betalen, maar de medewerkers blijven wel in dienst.

De tegemoetkoming geldt niet alleen voor personeel met een vast contract, maar ook voor mensen met een tijdelijk contract, een oproepcontract en flexkrachten. De tegemoetkoming geldt voor drie maanden, en kan dan nog een keer verlengd worden met drie maanden. Hoe je deze tegemoetkoming kunt aanvragen is op dit moment nog niet uitgewerkt, meer informatie over deze regeling staat op de website Ondernemersplein.

Aanvulling van het inkomen

Als ZZP’er kun je financieel in de klem komen omdat in één klap allemaal opdrachten worden geannuleerd. Of je die kosten kunt verhalen op opdrachtgevers hangt maar net af van wat er is afgesproken, bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden. Maar als ZZP’er kun je BBZ aanvragen als je inkomen te ver terugvalt. BBZ is een bestaande regeling, het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen. Onder deze regeling valt onder andere inkomensondersteuning aanvragen, maximaal 1.500 euro per maand, of een bedrijfskrediet.

De voorwaarden zijn onder druk van coronamaatregelen wat versoepeld: de aanvragen worden sneller behandeld en de tegemoetkoming wordt sneller verstrekt. Ook wordt het inkomen van je partner niet meegerekend bij het bepalen of je als ondernemer in aanmerking komt voor de tegemoetkoming. En de tegemoetkoming hoeft niet te worden terugbetaald.

Extra geraakt? Extra compensatie

Alle bedrijven merken iets van het coronavirus, maar sommige bedrijven worden extra hard geraakt door alle maatregelen. Denk maar aan reisorganisaties, de horeca, evenementen en culturele instellingen. De omzet die ze nu mislopen, kunnen ze later niet inlopen. Afgelaste voorstellingen kunnen niet worden ingehaald, voor evenementen die op het laatste nippertje zijn afgezegd zijn al veel kosten gemaakt. Het kabinet heeft voor deze bedrijven een extra tegemoetkoming vastgesteld van 4.000 euro.

Voorlopige toezegging compensatie overheid, op een rijtje:

  1. Tegemoetkoming in de loonkosten van 90 procent
  2. Geen belasting voor ondernemers (3 maanden)
  3. Uitstel van aflossing lening (6 maanden)
  4. Noodloket: € 4000 voor zwaar getroffen bedrijven

De definitieve voorwaarden van die tegemoetkoming moeten nog worden vastgesteld, ook is nog niet duidelijk welke branches precies gebruik kunnen maken van deze regeling.

Lees ook: Verplicht thuis door het coronavirus, tips om je thuis te vermaken.

Let op: Startpagina geeft tips, we zijn geen financieel adviseur. Raadpleeg een financieel adviseur of deskundige voor juridisch advies.

Auteur: Sabina Posthumus
Bron: Belastingdienst, Kamer van Koophandel