Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Vanaf 25 februari worden de meeste coronaregels losgelaten (ook de coronapas)

Het gaat zo goed met de coronacijfers, dat de overheid nog meer en sneller wil versoepelen. Sterker nog, op vrijdag 25 februari a.s. gaat de samenleving grotendeels weer open. Zónder coronapas.

Is het einde van de pandemie nu dan toch in zicht?

De samenleving gaat weer open

Dinsdagavond was er weer een persconferentie en heeft gezondheidsminister Ernst Kuipers hier bekend maakt dat 25 februari de meeste coronamaatregelen worden opgeheven. Denk daarbij aan versoepeling van sluitingstijden, de 1,5 meter afstand, de mondkapjesplicht en het meest omstreden: de coronapas.

Dit is mogelijk, omdat de ziekenhuisbezetting al weken aan het dalen is. Ondanks de relatief hoge besmettingscijfers, worden minder mensen ernstig ziek van het coronavirus. Dit komt door de hoge vaccinatiegraad in ons land, en door het feit dat de omikronvariant, die nu vooral rondwaaid, een stuk minder schadelijk is dan zijn voorgangers. Volgens experts heeft Nederland inmiddels ook de besmettingspiek gehad. Om die reden ziet het kabinet nu ruimte om de samenleving weer open te doen.

Geen coronapas meer?

De coronapas wordt ‘in de ijskast gezet’, en wordt alleen tevoorschijn gehaald in situaties waar deze toegevoegde waarde heeft. Dit zal waarschijnlijk op festivals, in nachtclubs en andere plekken waar veel (500+) mensen bij elkaar komen plaatsvinden. Dan wel in de vorm van 1G: dit betekent dat iedereen zich moet laten testen om toegang te krijgen. Voor horecagelegenheden, de cultuursector en sportscholen zal de coronapas in ieder geval niet meer nodig zijn. Wel wordt er gewaarschuwd dat er voor internationale reizen niets verandert: in landen waar de coronapas nog wel ingezet wordt, moet men deze nog gebruiken.

Andere veranderingen

De cultuursector en horeca krijgt 18 februari al versoepelingen. Dan gaat de verplichte sluitingstijd van 22.00 uur naar 01.00 uur. De week erna mag iedereen weer terug naar zijn reguliere sluitingstijden. Goed nieuws voor de carnaval liefhebbers, want 25 februari is ook de dag dat carnaval begint. Dat kan ook zonder maatregelen doorgaan.

Blijvende maatregelen

De basisadviezen blijven wel staan: geen handen schudden, extra ventileren, extra hygiëne en testen bij klachten. Ook blijft er een isolatieplicht in het geval van besmetting. Het OMT heeft wel geadviseerd deze te verkorten van 7 naar 5 dagen, en hier zal het kabinet zich naar alle waarschijnlijkheid aan houden.

De persconferentie was de eerste waar premier Rutte niet bij aanwezig was en meteen de laatste voor de komende tijd om het corona tijdperk echt af te sluiten.

Lees ook:

Auteur: Quirine Brouwer