Draai voor klassieke weergave

Hoe gaat het met de coronabesmettingen in onze buurlanden?

Nederland ziet nog steeds oplopende besmettingscijfers en strenge maatregelen als de lockdown. Veel Nederlanders vluchten daarom naar België of Duitsland voor een dagje uit, want daar is alles nog open. Heeft dat effect op de coronabesmettingen in onze buurlanden?

We zochten het uit. Dit is de stand van zaken met het coronavirus in België en Duitsland op dit moment:

Coronacijfers in België

In België is de situatie qua besmettingscijfers vergelijkbaar met die van Nederland. Uit cijfers van de Volkskrant blijkt dat er in België in de afgelopen week 153.248 besmettingen waren, wat neerkomt op 1.322 besmettingen per 100.000 inwoners. In Nederland waren er in de afgelopen week 191.062 besmettingen, wat neerkomt op 1.093 besmettingen per 100.000 inwoners. Wel is er in België sinds 10 januari een grote stijging in het aantal besmettingen te zien. Of dit een direct gevolg is van de Nederlanders die in de kerstvakantie een gezellig bezoek aan België hebben gebracht om de lockdown hier te ontlopen, is niet direct te zeggen. Ook is er ten opzichte van december weer een stijging in het aantal ziekenhuisopnames te zien bij onze zuiderburen.

Coronamaatregelen in België

In België is er momenteel geen lockdown. Er geldt een 3G-systeem, wat betekent dat men een coronabewijs moet overhandigen om toegang te krijgen tot horecagelegenheden, pretparken en musea. Dat bewijs is te verkrijgen door middel van een vaccinatie, negatieve test of herstelbewijs van het coronavirus. Winkels en horecagelegenheden moeten om 23.00 uur sluiten. Er mogen maximaal 6 mensen aan een tafel zitten. Nachtclubs en discotheken zijn wel gesloten. Het mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer, verschillende openbare ruimtes en alle plekken waar een coronabewijs nodig is.

Coronacijfers in Duitsland

In Duitsland liggen de besmettingscijfers een stuk lager dan hier. Daar werden in de afgelopen week 311.558 mensen positief getest op het virus, wat neerkomt op 372 besmettingen per 100.000 inwoners. Wel stijgt daar het aantal besmettingen met 35 procent vergeleken met de week daarvoor. Deze stijging is nog niet terug te zien in het aantal ziekenhuisopnames in Duitsland, die sinds begin december al structureel dalen.

Coronamaatregelen in Duitsland

Dit heeft ongetwijfeld te maken met de coronamaatregelen, die in Duitsland een stuk strenger zijn dan hier. Het land is weliswaar niet in lockdown, maar maakt wel gebruik van het 2G-systeem. Dit betekent dat men alleen een coronabewijs krijgt wanneer ze gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona. Men kan zich niet laten testen op corona om een coronabewijs te krijgen voor toegang tot openbare gelegenheden. Musea, pretparken, horeca, theaters, winkels en bioscopen zijn allemaal open bij vertoon van het coronabewijs.

Vanaf 12 januari geldt in horecagelegenheden het 2G-plusbeleid. Dit houdt in dat men gevaccineerd en hersteld moet zijn én een negatieve PCR-test moet kunnen overhandigen. Alleen mensen met een boosterprik hoeven zich niet extra te laten testen. Verder is ook in Duitsland het medisch mondkapje verplicht in verschillende gelegenheden en het openbaar vervoer.

Lees ook:

Auteur: Quirine Brouwer