Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Het corona vaccinatiebewijs: wat kan je ermee?

Het vaccinatiebewijs, ook wel het corona- of vaccinatiepaspoort genoemd, is het bewijs om bijvoorbeeld naar het buitenland te reizen. Maar ook om toegang te krijgen tot evenementen, musea en sportwedstrijden binnen Nederland. Hoe werkt het precies, zo’n vaccinatiebewijs? Wij leggen het uit.

Bevestiging op papier en in geel vaccinatieboekje

Als je bent gevaccineerd tegen corona, heb je hiervan een bevestiging op papier gekregen. Bij een eventuele tweede prik heb je deze nogmaals gekregen. Deze bevestiging is handig voor je eigen administratie, maar vormt geen officieel bewijs. Dat geldt ook voor het gele boekje waarin de stempels van je vaccinatie staan. Het is goed om in het boekje een overzicht te hebben van jouw vaccinaties, maar het is geen vorm van bewijs om ergens naartoe te gaan.

Wat als je (nog) niet gevaccineerd bent? 

Als je (nog) niet gevaccineerd bent of niet gevaccineerd wil worden, kan je met een negatieve testuitslag naar binnenlandse evenementen. Op deze manier kunnen gevaccineerden en niet-gevaccineerden hetzelfde ondernemen. Je hebt dan een zogeheten test voor toegang nodig.

Coronavirus zelftesten

Op de website www.testenvoortoegang.nl plan je eenvoudig een afspraak in. Je ontvangt binnen een uur de uitslag met een ophaalcode. Met deze ophaalcode kan je in de CoronaCheck-app een QR-code aanmaken. Dat is een vierkant met zwarte en witte blokjes, waarmee heel snel en makkelijk informatie wordt afgelezen. Dat is jouw digitale testbewijs voor een evenement, museum of sportwedstrijd. 

Heb je geen mobiele telefoon om de gezondheid-app te downloaden, vind je het bewijs niet veilig genoeg of wil je liever een papieren bewijs? Dat kan ook! Vraag een papieren paspoort aan van een vaccinatie en/of een testuitslag op www.coronacheck.nl.

Op vakantie met het coronapaspoort 

Verschillende populaire Europese vakantielanden zoals Spanje en Frankrijk pleiten al enige tijd voor een coronapaspoort. En dat heeft geholpen. Reizen kan binnen de Europese Unie namelijk met het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC).

Nederland biedt verschillende opties voor zo’n coronabewijs, namelijk:

  1. Een geldige negatieve testuitslag met reiscertificaat;
  2. Een vaccinatiebewijs;
  3. Een bewijs van immuniteit.

Voorheen kostte een testuitslag - inclusief reiscertificaat - geld. Per 1 juli 2021 zijn deze testen (in de zomermaanden) gratis. Bij het voldoen aan één van deze opties, ontvang je een ondertekend certificaat (bij een reiscertificaat) of een ophaalcode (bij een vaccinatiebewijs). Deze code gebruik je weer om in de CoronaCheck-app een QR-code aan te maken. Dit vormt jouw digitale vaccinatiebewijs.

Let op: vaak moet je naast je coronapaspoort een gezondheidscheck invullen. Controleer per vakantieland welk formulier je daarvoor nodig hebt. Bekijk ook meteen hoeveel uur een negatieve testuitslag met reiscertificaat maximaal geldig is voor jouw eindbestemming. Dat verschilt van 24 tot 72 uur.

Kritiek op het vaccinatiebewijs 

Er is veel kritiek geweest op een officieel bewijs van inenting. Verschillende mensen zagen het als een inbreuk op onze grond- en mensenrechten. Het voornaamste bezwaar was dat het vaccinatiebewijs een tweedeling in de samenleving zou creëren. Zo krijg je de groep met en de groep zonder coronapaspoort, wat leidt tot discriminatie op medische status (vaccinatiediscrimatie). 

Daarnaast zou er sprake zijn van privacyschending, door het gebruik van persoonlijke gegevens in de vaccinatie-uitnodiging en doordat je gedwongen je medische status bekend moet maken. Bij het inplannen van je vaccinatie mag je daarom kiezen of je je gegevens wel/niet wil delen met het RIVM en met je huisarts.

Wat doet het RIVM met je medische gegevens

Op grond van de wet mag het RIVM deze gegevens vervolgens 20 jaar bewaren. Hiermee help je het Rijksinstituut om te beoordelen of er genoeg mensen zijn gevaccineerd, kan er snel contact met jou opgenomen worden - wanneer er sprake is van bijwerkingen - en kan worden gecontroleerd of het vaccin zijn werk doet. 

Startpagina heeft geen doel om de keuze van onze gebruikers voor een vaccinatiebewijs te beinvloeden. 
Het artikel is alleen informatief bedoeld.

Lees ook:

Bronnen: Rijksoverheid, Europese Commissie, NOS
Auteurs: Ilse Bloemendal, Anouk Bruel