Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Coronaregels per land - verschillen van de 10 populairste vakantiebestemmingen

De coronaregels zijn versoepeld, maar dat geldt (nog) niet voor elk land. Ondanks dat deze 10 populaire vakantielanden allemaal in Europa liggen, zijn er aanzienlijke verschillen. Zo hoef je in Oostenrijk helemaal geen coronabewijs te tonen en moet je in Duitsland een medisch mondkapje dragen. Bekijk hier de mogelijkheden en coronaregels van 10 Europese landen.  

1. Spanje: grotendeels toegankelijk

Toen men hoorde dat de Spanjaarden COVID-19 beschouwden als een griepje en de meeste maatregelen liet vallen, gingen veel Nederlanders massaal op reis naar Spanje. Hoe zit dat nu eigenlijk? De Spanjaarden zijn nog zeker erg ‘soepel’, om maar zo te zeggen. Je kunt overal overnachten waar je wilt. Een vaccinatie- herstelbewijs of negatieve test blijft wel noodzakelijk. Je moet 2 vaccinaties hebben gehad van Pfizer, Moderna, AstraZeneca of een dosis Janssen. Een boostervaccinatie is onbeperkt geldig. Mondkapjes zijn alleen verplicht in het openbaar vervoer en binnenruimten. Als je op reis wilt naar Spanje, moet je een digitaal gezondheidsformulier invullen. De winkels, restaurants, cafés, nachtclubs, discotheken, musea en theaters zijn open. Je moet hiervoor wel een  vaccinatie-, herstel-, of boostervaccinatie bewijs tonen. Laat die tapas en sangria maar komen! 

2. Italië: beperkt toegankelijk

Italië staat bekend om zijn rijke cultuur, geschiedenis en natuurlijk het overheerlijke eten. Nergens zijn pizza’s zo lekker als in Italië. Is het slim om nu naar Italië te gaan? Zeker! Toeristisch verblijf is toegestaan. Let wel op, je vaccinatiebewijs is hier maximaal 6 maanden geldig. De Italianen vragen een vaccinatie-, herstelbewijs of negatieve test (3G). Aan de grens worden er verschillende steekproeven gedaan met testen. Heb je een positief resultaat? Dan moet je 10 dagen in quarantaine op eigen kosten(!). Dit kan erg duur uitvallen, zorg dat je van tevoren goed getest bent.

Als je naar Sicilië gaat, ben je verplicht om een sneltest te doen. De eisen voor het vaccinatiebewijs zijn wel weer minder streng: je moet 2 keer gevaccineerd zijn met Pfizer, Moderna of AstraZeneca of een dosis Janssen hebben gehad. Een mondkapje is verplicht in alle openbare gelegenheden. Als je een restaurant, café, winkel of attractie wilt bezoeken, moet je een vaccinatie-, herstel-, of boostervaccinatie bewijs tonen. Wil je op vakantie naar Italië? Zorg dan dat je jezelf goed test, ook als je al een geldige QR-code hebt. Aangezien de steekproef aan de grens je een flinke last kan bezorgen. 

3. Duitsland: beperkt toegankelijk

Duitsland heeft je veel meer te bieden dan alleen geweldige auto’s, gezellige Biergartens en historische kastelen. Duitsland, ook wel het hart van Europa genoemd, heeft een hoge levensstandaard en steden als Berlijn en München staan in de top 10 van ‘s werelds prettigste steden om in te wonen. Duitsland is momenteel beperkt toegankelijk. In Duitsland kan je overal blijven slapen, mits je een een vaccinatie- of herstelbewijs (2G) kunt tonen. Met alleen een negatief testbewijs ben je ook welkom, alleen moet je dan 10 dagen in quarantaine. Als je een dosis Janssen hebt gehad, dan ben je in Duitsland niet welkom. Je moet namelijk 2 prikken van Janssen, Pfizer, Moderna of AstraZeneca hebben gehad. Ook zijn onze buren wat strenger met de regels van het dragen van een mondkapje: een medisch mondkapje (in de meeste deelstaten zelfs het FFP2-masker) is verplicht in alle openbare gelegenheden en in het openbaar vervoer. Als je een restaurant, café of attractie wilt bezoeken, moet je een vaccinatie-, herstel-, of boostervaccinatie bewijs tonen. Na 4 maart accepteren ze ook een negatieve test (3G). Momenteel zijn de nachtclubs, discotheken en après-ski’s dicht. Na 4 maart gaan ook hun deuren weer open. Wil je op vakantie naar Duitsland? Dan is het slim om nog eventjes te wachten. Na 4 maart worden alle maatregelen aanzienlijk versoepeld. 

4. Griekenland: grotendeels toegankelijk

Griekenland is een van de populairste vakantiebestemmingen van Nederlanders. Ondanks de COVID-19 maatregelen, blijven de Griekse eilanden een must-see. In Griekenland is toeristisch verblijf toegestaan. Een vaccinatie-, herstelbewijs of negatieve test (3G) is hiervoor noodzakelijk. Aan de grens worden er steekproeven met sneltesten gehouden. Heb je een positief resultaat? Dan moet je 10 dagen in quarantaine op kosten van de Griekse staat. Als je op reis naar Griekenland gaat, neem je altijd een risico. Slim om van tevoren goed te testen, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Je moet 2 vaccinaties hebben gehad van Pfizer, Moderna, AstraZeneca of een dosis Janssen. Een boostervaccinatie is in Griekenland onbeperkt geldig. Wat mondkapjes betreft, zijn de Grieken wel weer strenger dan bij ons in Nederland. Je moet een FFP2 of dubbel mondkapje dragen in alle openbare binnen- en buitengelegenheden. Alle winkels zijn vrij toegankelijk, mits je een QR-code toont. De restaurants en cafés zijn open tot 00.00 uur, met een maximum van 6 personen per tafel. Als je niet gevaccineerd bent, heb je alleen toegang tot buitenruimtes - mits je een negatief testbewijs stuurt. Nachtclubs en discotheken zijn open tot 00.00 uur. Als je een restaurant, café, winkel of museum wilt bezoeken, moet je een vaccinatie-, herstel-, of boostervaccinatie bewijs tonen. Je kunt dan heerlijk genieten van de Griekse Tsatsiki! 

5. Portugal: grotendeels toegankelijk

Portugal staat bekend om zijn gastvrije bevolking, de overheerlijke port en hun schitterende natuur. Het is ook een heerlijk land om uit te rusten, de Algarve is echt fantastisch. Portugal is momenteel grotendeels toegankelijk. Je kunt in ieder geval overal gaan en staan waar je wilt. De Portugezen stellen minder strenge eisen aan het coronabewijs dan ons: een vaccinatie-, herstelbewijs of negatieve test is noodzakelijk. Je moet 2 vaccinaties hebben gehad van Pfizer, Moderna, AstraZeneca of een dosis Janssen. Een boostervaccinatie is in Portugal onbeperkt geldig. Een mondkapje is verplicht in verschillende openbare gelegenheden en in het openbaar vervoer.  De winkels, restaurants, cafés, nachtclubs, discotheken, musea en theaters zijn open. Je moet hiervoor wel een  vaccinatie-, herstel-, of boostervaccinatie bewijs tonen. Heb je een geldige QR-code? Wacht dan niet langer en boek een reisje naar de Portugeese zon!

6. Frankrijk: beperkt toegankelijk

Frankrijk, wie is er niet verliefd op? Frankrijk heeft prachtige skigebieden, romantische kastelen en een geweldige kust. In Frankrijk is toeristisch verblijf toegestaan. Je moet hiervoor een vaccinatie-, herstelbewijs of negatieve test (3G) is noodzakelijk vanaf 12 jaar. Je moet 2 vaccinaties hebben gehad van Pfizer, Moderna, AstraZeneca, een dosis Janssen of een herstelbewijs kunnen tonen. Een mondkapje is momenteel verplicht in het openbaar vervoer, skiliften, openbare gelegenheden en winkels. Zoals het er nu uitziet, zullen mondkapjes vanaf 28 februari alleen nog maar verplicht zijn in het vliegtuig.  Als je in een restaurant, café of attractie wilt bezoeken, moet je een vaccinatie-, herstel-, of boostervaccinatie bewijs tonen. De nachtclubs, discotheken en winkels zijn open. Je kunt zeker genieten van een heerlijke kop koffie in Parijs, mits je goed gevaccineerd bent of een geldig herstelbewijs kan tonen. 

7. Oostenrijk: grotendeels toegankelijk

Oostenrijk, het land van de wintersport. De meeste Nederlanders hebben de afgelopen jaren hun geliefde ski-reis af moeten zeggen. Gelukkig is het dit jaar wel weer mogelijk. Maar waar moet je je allemaal aan houden? Toeristisch verblijf is toegestaan, mits je een  vaccinatie-, herstel-, of boostervaccinatie toont. Als je hier niet aan voldoet, moet je bij aankomst 10 dagen in quarantaine.  Je moet 2 vaccinaties hebben gehad van Pfizer, Moderna, AstraZeneca of een dosis Janssen. Een FFP2-masker is verplicht in het openbaar vervoer, skiliften, winkels, openbare gelegenheden en drukke buitenlocaties. Vanaf 5 maart moet je alleen nog een mondkapje dragen in het openbaar vervoer en essentiële winkels. De winkels, restaurants, musea en theaters zijn open tot uiterlijk 00.00 uur. Je moet hiervoor wel een  vaccinatie-, herstel-, of boostervaccinatie bewijs tonen. Na 5 maart vervalt de uiterlijke sluitingstijd. Nachtclubs en discotheken zijn vooralsnog gesloten, maar openen hun deuren waarschijnlijk na 5 maart. Je kunt hier zeker genieten van een geweldige wintersport, maar de après-ski in de late uurtjes moet je helaas nog even missen. 

8. Belgie: grotendeels toegankelijk

Friet en bier: moeten we nog meer zeggen? Verder moet je Manneke Pis ooit een keer gezien hebben… In België is toeristisch verblijf toegestaan. Bij een verblijf langer dan 48 uur is een vaccinatie-, herstelbewijs of een negatieve test (3G) noodzakelijk. De Belgen stellen dezelfde eisen aan het vaccinatiebewijs als ons: 2 vaccinaties met Pfizer, Moderna, AstraZeneca of een dosis Janssen. Een herstelbewijs is hier wel ‘maar’ maximaal 18 dagen geldig. Een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer en verschillende openbare gelegenheden. Alle winkels zijn open, maar je mag maar met maximaal 2 personen winkelen. De restaurants en cafés zijn open tot 00.00 uur, met een maximum van 6 personen per tafel. De nachtclubs en discotheken zijn vanaf 18 februari weer open tot een capaciteit van 70%. Tot slot zijn de musea, theaters en attracties ook open. Hiervoor wordt wel een vaccinatie-, herstelbewijs of negatieve test gevraagd. Een vakantie naar België is zeker aan te raden, mits je op winkelvakantie met het gezin gaat. 

9. Luxemburg: grotendeels toegankelijk

Luxemburg, het land dat bekend staat om zijn lage belastingen, heerlijke wijn en prachtige historische stadjes. Luxemburg is klein, maar zeker de moeite waard. Is dat ook zo in coronatijd? Zeker! In Luxemburg kan je overal overnachten. Je moet 2 vaccinaties hebben gehad van Pfizer, Moderna, AstraZeneca of een dosis Janssen. Een boostervaccinatie is onbeperkt geldig. Het dragen van een mondkapje is verplicht in winkels, openbare gelegenheden en openbaar vervoer. Als je op reist wilt naar Luxemburg, moet je een gezondheidsverklaring invullen. De winkels zijn open zonder beperkingen. Restaurants, cafés, musea, theaters, attracties, nachtclubs en discotheken zijn open tot 23.00 uur. Je moet hiervoor wel een vaccinatie-, herstel-, of boostervaccinatie bewijs tonen. Tijd om het drielandenpunt te bezoeken!

10. Zwitserland: open voor vakantiegangers

Zwitserland is nog nooit zo’n populaire vakantiebestemming geweest als nu. De reden? Zwitersland is het enige land in Europa dat geen eisen stelt. Een coronabewijs is niet verplicht, net zoals er geen eisen aan een vaccinatiebewijs worden gesteld. Het enige wat je ‘moet’ doen is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer. De winkels, restaurants, cafés, nachtclubs, discotheken en musea, theaters en attracties zijn open zonder enige maatregelen. Ideaal voor als je niet gevaccineerd bent of helemaal klaar bent met de huidige maatregelen in Nederland en de rest van de landen in Europa. Ga zoals vanouds op wintersport of ontdek de prachtige historische steden en culturele bezienswaardigheden. Ook leuk om te gaan mountainbiken!

 Laatste update: 18 februari 2022

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal