Draai voor klassieke weergave

Hoe kom ik deze coronaperiode door? Een handig overzicht met alle tips

Het coronavirus heeft de overhand gekregen en de overheid heeft (weer) maatregelen getroffen. We moeten zoveel mogelijk thuisblijven. Hoe kom je je dagen thuis door? We zetten al onze tips in dit artikel op een rijtje, zodat je deze periode wat fijner doorkomt. Van leuke hobby’s - die je binnenshuis kan doen - tot het schoonmaken van vergeten apparaten.

Verplicht thuisblijven: je thuis vermaken

Ben jij door de gevolgen van het coronavirus aan huis gekluisterd? Met onze tips hoef jij de deur niet meer uit. Leuke dingen om je thuis te vermaken, vind je in dit artikel. Ze zijn misschien voor de hand liggend, maar je kunt ze nu zonder schuldgevoel eindeloos doen. 

1. Films en series kijken

Je kunt op de televisie verschillende films en series kijken. Elke dag zijn hier andere programma’s, films en series te zien. Als je liever op je eigen moment jouw favoriete serie wil kijken, is Netflix of Videoland een betere optie. Netflix en Videoland bieden een groot aanbod aan films en series. De platformen zijn beide goed voor ruim 7500 films en series. Gebruik je tijd om even te ontspannen en de speellijst af te gaan. Schrijf titels waarover je twijfelt op, zodat je ze nog terug kunt vinden als je toch besluit om ze te gaan kijken. 

2. Spelletjes spelen

Ben je niet alleen thuis? Haal wat ouderwetse bordspellen uit de kast. Niets is leuker dan samen bezig zijn en de sfeer erin te houden. Als je wel alleen bent - of je partner geen zin heeft om nog eens van je te verliezen - kun je gemakkelijk online spelletjes spelen. Een potje hartenjagen, eenendertigen, schaken of bubbles. Je hebt ze voor het uitkiezen. En als je eenmaal de smaak te pakken hebt, ben je al gauw een paar uur verder. Ook digitaal kan je spelletjes spelen. Hier vind je tips over leuke online spelletjes om thuis te doen.

3. Luister Podcasts

Podcasts zijn populairder dan ooit. Het zijn simpelweg audiofragmenten van reportages, gemiste radioprogramma’s of gesprekken over verschillende onderwerpen. Je kunt ze onder andere vinden via Google Podcasts, Apple Podcast en Spotify. Neem plaats in je favoriete stoel en zet je koptelefoon op of laat het programma hardop afspelen. Van herkenbare mannenonderwerpen in ‘Man man man, de podcast’ tot het waargebeurde verhaal van het kalifaatmeisje Laura H. in de gelijknamige podcast. Ontdek hier de mogelijkheden van online luisteren.

4. Boeken lezen

Voor de hand liggend, maar voor sommigen is het lezen van boeken altijd een hobby, terwijl anderen er alleen de tijd voor nemen wanneer ze op vakantie zijn. Voor die mensen is dit het moment waarop ze weer eens in de papieren verhalen kunnen duiken. Verwijder het stof van je leesboeken en laat je meeslepen door de thrillers en alledaagse verhalen die je in huis hebt liggen. Wissel vooral met de buren als je door je boekenvoorraad heen bent. Of download een paar online exemplaren en ga onderuit met een e-book op de bank

5. Thuis uit eten gaan

Uit eten in eigen huis. Voor een driegangendiner, specialiteit van de chef en een kaasplankje hoef je de deur niet uit. Nu de horeca tijdelijk gesloten is, zijn er steeds meer restaurants die thuis bezorgen en afhaalmaaltijden aanbieden. Met deze tips creëer je een thuisrestaurant, zodat je vanavond nog uit eten kunt in eigen huis.  

Coronavirus-gezond-blijven

Thuis aan je gezondheid werken

Dit gaat op voor zowel je mentale als lichamelijke gezondheid: van beweging tot voeding en vergeet daarbij de noodzakelijke verzorging niet. Met deze tips kan je thuis aan je eigen vitaliteit werken.

6. Thuis sporten is leuk, voordelig en zeer effectief 

Wil je weer beginnen met sporten of meer bewegen maar zijn de sportscholen, vanwege de maatregelen, (beperkt) dicht? Sporten hoeft niet persé in de sportschool, het kan namelijk ook gewoon thuis via je televisie of via een speciale app op je telefoon. Thuis sporten kan heerlijk op je eigen tempo én je eigen manier. Thuis sporten is daarnaast ook nog eens leuk, voordelig en effectief. Blijf fit met tips van experts!

7. Geef je immuunsysteem een oppepper met deze drankjes

Het coronavirus blijft nog wel even bij ons. Daarom is het belangrijk om goed voor je immuunsysteem te zorgen. Hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt. En als je onverhoopt toch ziek wordt, helpt je immuunsysteem je om sneller te herstellen. Deze 7 drankjes geven je immuunsysteem een oppepper.

8. Thuis aan de slag met je kapsel, zo pak je dat aan

Als je er goed uitziet, voel je je vaak beter. Dit gaat ook op voor je kapsel. Niets is zo vervelend als je elke keer in de spiegel kijkt en je niet tevreden bent over je kapsel. Het valt niet lekker, er mag een stukje af, de uitgroei wordt zichtbaar: tijd om naar de kapper te gaan. Door de Corona-maatregelen zijn alle kappers dicht. Goed, dan moet je zelf aan de slag. Hoe pak je zo’n knip-, of haarverfbeurt slim aan? Hier wat tips om je haar zelf te knippen, te verven en te stijlen.

9. Ga aan de wandel: gezond en ontspannend

Dat wandelen goed voor ons is, weten we allemaal. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten, spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er door het wandelen allemaal op vooruit. Maar hoe zit dat eigenlijk? Wetenschappelijke studies bewijzen dat het vanwege talloze redenen goed is voor je gezondheid. In dit artikel lees je 7 voordelen van wandelen in de natuur.

Je huis op orde tijdens de coronapandemie

Tijdens de (semi) lockdown en door het vele thuiswerken zijn we de meeste tijd in en om het huis bezig. Van sporten tot werken en ontspannen, allemaal op dezelfde vierkante meters. Deze plek verdient daarom wat extra aandacht. 

10. Je tuin en balkon klaarmaken voor het volgende seizoen

Verplicht thuisblijven betekent niet dat je niet meer naar buiten kan: in je tuin, op het terras of balkon kun je nog prima verblijven. Het is nu dan ook het perfecte moment om je tuin en terras op te ruimen en alvast klaar te maken voor het voorjaar.

Je kunt denken aan nieuwe tuinmeubels, aan het planten van bloembollen en aan het helpen van de vogels. De winter is een lastig seizoen voor vogels in Nederland. Gelukkig kun je ze een handje helpen. Wij leggen uit hoe je vogels de koude wintermaanden door helpt.

Laat je inspireren door deze ideetjes en de frisse lucht zal je ook zeker goed doen!

11. Je huis grondig schoonmaken

In de bomvolle schuur kun je niks terugvinden, de garage puilt uit van alles wat daar is geparkeerd en niemand weet wat er allemaal op zolder staat te verstoffen. Ben je de rommel in huis zat? Of stoor je je aan overvolle kasten en lades? Tijd voor een opruimactie, waarbij het hele huis grondig onder handen wordt genomen. Hoe pak je dat het beste aan? Zo maak je jouw huis grondig schoon.

12. Deze vergeten apparaten hebben een schoonmaakbeurt nodig

Stofzuigen en dweilen staat in de meeste huishoudens wel op het programma, maar deze apparaten worden vaak genoeg vergeten. Nu we voornamelijk thuiszitten vanwege COVID-19, is er tijd zat om vergeten apparaten een flinke schoonmaakbeurt te geven. 

13. Je voorraadkast op orde

Waarschijnlijk ga je liever niet dagelijks naar de supermarkt. Gelukkig is daar een voorraadkast voor. Met genoeg voorraad kun je het een week of twee uithouden zonder naar de supermarkt te hoeven. En sommige blikken of pakken in je voorraadkast blijven jaren goed. Wij geven zeven tips over een handige basisvoorraad voor jouw voorraadkast.

TIP: Maak je voorraad kast eens helemaal leeg, maak hem schoon en order hem opnieuw. Check de producten ook op datum. First in, first out. Je zult zien dat je sommige producten toch niet zo heel lang kan gebruiken.

14. Online boodschappen doen heeft veel voordelen

Hoe krijg je de boodschappen in huis, als je de supermarkt niet in kunt of wilt? Bestellen bij een online supermarkt kan de oplossing zijn. Dan hoef je niet in een druk winkelcentrum te lopen. Bovendien wordt de bestelling thuisgebracht, waardoor je niet hoeft te slepen met zware tassen en kratten. Hoe werkt online boodschappen doen? In vijf stappen je boodschappen online bestellen.

15. Vergeet je telefoon niet schoon te maken

Een mobiele telefoon is gemiddeld genomen viezer dan een toiletbril of een vaatdoekje. Is het mobieltje een bron van besmetting, bijvoorbeeld voor het coronavirus? Zo maak je je mobiele telefoon het beste schoon.

Contact houden ondanks het coronavirus

Waar we het meeste behoefte aan hebben, naast een goede gezondheid, in deze periode is gezelligheid en contact met anderen. Met deze tips blijf je contact houden, ondanks het coronavirus.

16. Op welke manieren kun je contact houden op afstand?

Contact onderhouden is erg belangrijk, zeker wanneer je alleen bent. Nu we vanwege het coronavirus sociaal contact moeten beperken, wordt dat wat lastiger. Hoe blijf je elkaar spreken als je aan huis gekluisterd zit? Wij geven je 7 tips om contact te houden op afstand met je dierbaren of (noodzakelijke) hulpdiensten.

17. Je verjaardag vieren tijdens de coronacrisis

Ben jij jarig geweest in de afgelopen maanden? Dan weet je hoe het is om in tijden van corona de kaarsjes uit te blazen. Of ben je binnenkort jarig? De maatregelen blijven wijzigen, maar voor nu mag je maximaal twee mensen bij je thuis ontvangen. Met deze tips kun je je verjaardag ondanks de maatregelen alsnog gezellig vieren.

18. Coronavirus: Dit is het positieve nieuws

Het coronavirus houdt ons het hele jaar al bezig. Desondanks brengt het ook wat positieve dingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de saamhorigheid - iedereen voelt dat ze in hetzelfde schuitje zitten en dat dit een probleem is die wij met zijn allen aan moeten pakken. Daarnaast wordt de dankbaarheid voor de zorg meer erkent dan ooit. Tot slot ontvangen de kwetsbare groepen steun van alle kanten. Heb jij zelf ook positieve dingen ervaren tijdens de corona-crisis? Dit zijn de positieve gevolgen van het coronavirus.

19. Tips om te herstellen na het coronavirus

Als je het coronavirus hebt gehad én overwonnen, dan ben je er meestal nog niet. We komen steeds meer over het virus te weten, en nu blijkt ook dat de nasleep van de ziekte langdurig tot vervelende klachten leidt. Gelukkig kun je zelf een aantal dingen doen om deze klachten te minimaliseren. Het coronavirus gehad? Met déze tips herstel je snel na het coronavirus.

Auteur: Ilse Bloemendal