Draai voor klassieke weergave

Komt er een nieuwe lockdown aan door de oplopende coronacijfers

Hoewel het nog niet officieel bevestigd is, gaat het nieuws over de geplande lockdown rond als een lopend vuurtje. Het Outbreak Management Team zou adviseren om ‘lockdown-achtige’ maatregelen. Ingewijden weten te vertellen dat het neerkomt op een milde variant van een lockdown van 2 weken. Of dit precies gaat gebeuren, is nog niet zeker. Dit weten we je wél alvast te vertellen:

Waarom een lockdown? 

De hoge cijfers van de coronabesmettingen liegen er niet om. De besmettingen lopen hoger én sneller op dan verwacht. Het aanscherpen van de basisregels blijkt helaas niet genoeg. De ziekenhuisopnames blijven stijgen en er wordt zelfs gesproken van een code zwart. Aan een lockdown valt vanwege de hoogte van de coronabesmettingen niet te ontkomen, meld het Outbreak Management Team aan de NOS. 

Een milde variant, wat houdt dat in? 

Als er een lockdown komt, gaat het om een milde variant. In dat geval gaan evenementen niet door en gaan bioscopen en theaters weer op slot. Ook de maximaal toegestane groepsgrootte wordt opnieuw aangepast, de sluitingstijden van de horeca worden verkort en de vaste zitplaatsen in de horeca komen weer terug. Scholen blijven wel open en er is geen sprake van een avondklok. Tot slot zou de milde variant maar 2 weken duren. Een kort maar krachtige en noodzakelijke klap. 

Maatregelen van vorige lockdown

 • Afzien van bezoek waar kan, max. 2 bezoekers thuis;
 • Buiten geldt een groepsgrootte van 2;
 • Alle scholen dicht; 
 • Kinderopvang en naschoolse opvang dicht;
 • Vrijwel alle publieke ruimtes dicht; 
 • Horeca sluit zijn deuren;
 • Alle niet essentiële winkels dicht;
 • Hotels blijven open, maar mogen geen eten serveren;
 • Contactberoepen mogen hun beroep niet meer uitvoeren (denk aan een kapper);
 • Iedereen werkt zoveel mogelijk thuis;
 • Openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen

Wat komt er na de lockdown? 

Het OMT zou na deze 2 weken durende lockdown ook de invoering van 2G bepleiten. Maar wat is dat nou eigenlijk? Momenteel werkt het Nederlands coronabewijs volgens het 3G-model: 

Wie genezen, volledig gevaccineerd of negatief getest is, krijgt een QR-code en kan daarmee overal naar binnen. Een 2G systeem houdt in dat alleen nog gevaccineerde en mensen die zijn genezen van een coronabesmetting een QR-code krijgen.

Een borrel doen in een restaurant of je haar laten knippen bij de kapper als je alleen negatief getest bent, kan dan niet weer. Let wel op, de 2G regel geldt niet op plekken die voorzien in basisbehoeften zoals supermarkten. Landen als Duitsland en Oostenrijk werken (deels) als met dit 2G model. Of deze nieuwe maatregel effectief is, is nog maar de vraag. De maatregel is nog maar net ingevoerd. De eerste (nog niet bevestigde) cijfers laten zien dat het wel degelijk werkt. Het is voor nu wachten op de eerste officiële cijfers.

Eerst maar kijken of de lockdown er komt. Momenteel wordt er druk overlegd in het Catshuis in Den Haag. Morgenavond worden de maatregelen officieel bekend gemaakt om 19.00 uur!

Lees ook:

Bronnen: NOS, Rijksoverheid, NU, RIVM 
Auteur: Ilse Bloemendal