Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Corona-maatregelen afbouwen: hoe ziet de versoepeling eruit

Meer dan een jaar hebben we nu te maken met Covid19, en de maatregelen om de verspreiding te vertragen. Eindelijk lijkt er een einde aan te komen, in de persconferentie werd aangekondigd hoe de maatregelen de komende tijd worden teruggedraaid. Terras, dierentuin, theater of museum: binnenkort is er meer mogelijk!

Met het zogeheten openingsplan presenteerden Mark Rutte en Hugo de Jonge in welke volgorde en op welk tempo ze de corona-maatregelen willen terugdraaien. In april kunnen de eerste maatregelen worden losgelaten en als alles loopt zoals gepland, zijn mogelijk eind juli alle beperkingen opgeheven. Met een flinke slag om de arm, zoals gebruikelijk: alles hangt af van de ontwikkeling van besmettingscijfers, de bezetting op de IC’s en het tempo waarin wordt gevaccineerd. Met die voorzichtigheid in het achterhoofd, stellen ze toch voor om geleidelijk weer meer toe te staan.

Hoe ziet dat stappenplan voor versoepeling eruit?

1: Koffie op een terras en winkelen, heerlijk!

Als alles goed blijft gaan kunnen op 28 april de terrassen en winkels weer open! Wat heerlijk, weer lunchen op het terras, zomaar even naar de (voltallige) markt of een winkel binnenlopen zonder afspraak of reservering.

Deze eerste stap voor het openstellen is wel onder voorwaarden: bij horecagelegenheden kun je tussen 12.00 en 18.00 uur met maximaal 2 personen (mits uit één huishouden) aan een tafel zitten. In de winkels geldt bij een kleine winkel maximaal 2 personen en bij grotere warenhuizen maximaal 1 persoon per 25 vierkante meter. De supermarkten mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. 

Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart wordt verhoogd van 50 naar 100 en theorie-examens voor rijbewijs, vaar- of vliegbewijs is weer toegestaan.  

2. Tuincentra, bouwmarkten en meubelwinkels

Tuincentrum, doe-het-zelf-zaak, meubelboulevard: als alles goed gaat, kunnen ze de 28ste weer open. Duimen!

Alles om te klussen in en om huis

3. Hoge scholen en avondklok

Zien de statistieken er positief uit, dan kunnen twee dagen eerder, op 26 april, de hbo- en wo-studenten weer gewoon naar college. Studenten mogen één dag per week naar college of live-lessen volgen. 

De avondklok, die onlangs opschoof van 21.00 naar 22.00 uur, wordt de 28e vanaf half 5 in de ochtend opgeheven.

4. Sportschool open, pretparken en dierentuinen

Aftellen naar 11 mei, want dan mogen (als alles goed is), doorstroomlocaties buiten weer open, zoals pretparken en toegang tot dierentuinen. Volgens de planning kunnen op 11 mei ook de sportscholen weer open en is kunst- en cultuurbeoefening weer toegestaan. Goed nieuws voor mensen die in een koor zingen, want dat hoort bij kunstbeoefening.

5. Museum, meer visite, festivals

Volgende op de lijst: musea, theaters en restaurants. Die staan op de planning voor 26 mei. Ook mogen we dan thuis meer visite ontvangen: tot vier mensen zijn toegestaan. Buiten mag je ook in groepjes van vier bij elkaar komen.

Loopt alles zoals gepland, dan mogen op 16 juni weer evenementen worden gehouden, andere horeca open, zoals feestzalen en kroegen, en je mag thuis zes mensen uitnodigen.

6. Uitstel? Misschien wel

Lichtpuntjes genoeg in het schema. Toch moeten we er rekening mee houden dat verruimingen worden uitgesteld, of zelfs teruggedraaid, als het aantal besmettingen niet snel genoeg daalt of het vaccineren verder vertraging oploopt. Elke keer wordt een week voor de aangekondigde versoepeling besloten of ’t echt door kan gaan, of nog niet. Ook wordt dan precies uitgelegd wat wel en wat niet onder de maatregel valt, want zoals je leest zijn die nogal globaal omschreven.

7. Mondkapje blijft

Bovendien blijven mondkapjes nog een tijd verplicht, net zoals anderhalve meter afstand houden. Met het nut van toegangstesten bij concerten, musea en sportwedstrijden wordt nu geëxperimenteerd, net als zelftesten, waarbij je zelf thuis kunt controleren of je geen corona onder de leden hebt.

Corona zelftesten bestellen

Geduld met openstellen

We moeten nog even geduld houden en per week bekijken wat (eindelijk) weer toegestaan is. Op 3 mei horen wij of de tweede stap gezet kan worden. 

TIP: Wil je alvast kaartjes kopen, iets boeken of een dagje uit plannen voor komende tijd? Kijk dan goed wat er gebeurt als je toch moet annuleren, omdat de maatregelen het niet toelaten of omdat je zelf corona-klachten hebt. Zonde als je je geld kwijt bent! Veel hotels en vakantiehuisjes bieden een garantie op kosteloos annuleren, net als pretparken en evenementen.

Lees ook:

- Winkelen tijdens de lockdown: bij deze winkels kun je je bestelling afhalen 
- Binnenkort mag het weer: een etentje met vrienden. Diner zonder stress? Dit zijn onze tips 

Bron: Rijksoverheid.nl
Auteur: Sabina Posthumus