Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Op welke manieren kun je contact houden op afstand?

Contact onderhouden is erg belangrijk, zeker wanneer je alleen bent. Nu we vanwege het coronavirus sociaal contact moeten beperken, wordt dat wat lastiger. Hoe blijf je elkaar spreken als je aan huis gekluisterd zit? Wij geven je 7 tips om contact te houden op afstand met je dierbaren of (noodzakelijke) hulpdiensten. 

1. Bellen en chatten

Via je mobiele telefoon heb je eindeloos veel manieren om in contact te blijven. Naast bellen, kun je met elkaar whatsappen, Skypen en Facetimen (alleen via Apple). Installeer één van de apps op je computer, telefoon of tablet en voeg bekenden toe aan je contactpersonen. Zo kun je uren videochatten en gesprekken voeren, zonder dat het je geld kost. Beeldbellen maakt het gesprek ook persoonlijker én voelt dichterbij. 

Bekijk ook de 4 apps voor online videobellen. 

2. E-mailen

Een andere eenvoudige manier om contact te onderhouden is via e-mail. Je hoeft niet direct op elkaar te reageren en kunt gemakkelijk een lang bericht sturen. Deel via deze weg wat je bezighoudt, of wat jouw dag heeft gemaakt. Het is altijd leuk om gezellige post in je mailbox te ontvangen. Vergeet je e-mail vervolgens niet af en toe te controleren, anders verwatert het contact alsnog voor je er erg in hebt. 

3. Een kaart sturen

Hoewel er veel mogelijkheden zijn waarmee je direct (online) met elkaar in contact bent, kan je net zo blij worden van een brief op de mat. Stuur een kaart om iemand op afstand te laten weten dat je aan diegene denkt, of om gewoon wat te vertellen. Je hoeft er niet eens de deur voor uit. Bestel een kaart via Kaartje2go of Greetz en je bericht wordt gewoon voor je op de post gedaan en bezorgd. 

4. Kaart sturen met videoboodschap

Je kunt ook een kaart sturen met een videoboodschap, zodat je je bericht zelf kunt vertellen. Stuur een unieke videoboodschap via PixioCard of Vivicard. Zodra de ontvanger de kaart opent, begint de boodschap te spelen. Maak je geen zorgen of de boodschap volledig aankomt; de kaart kan zo vaak worden afgespeeld als je wilt. Houd er wel rekening mee dat de levertijd van deze fysieke kaart 5 werkdagen is. Een spoedbericht is dus niet via deze weg bedoeld. 

5. Een schrijfmaatje

Naast contact met bekenden, kun je een connectie beginnen met een onbekende. En dat is helemaal zo gek nog niet, omdat je op die manier nieuwe mensen leert kennen, niet alleen bent en contact houdt met de buitenwereld. Via het Nationaal Ouderenfonds kunnen senioren zich aanmelden als ze geregeld een kaart willen ontvangen en/of zelf ook post willen sturen naar een schrijfmaatje. 

6. Online forums 

Laat je stem horen en meng je in een discussie op een forum. Dit is een goed voorbeeld van een platform waar je gemakkelijk in contact komt met anderen, bekend en onbekend. Soms komen hier de leukste gesprekken uit en blijf je contact houden met gelijkgestemden. Startpagina.nl biedt zulke forums, waaronder een forum speciaal voor senioren. Neem een kijkje in de discussielijst of open zelf een topic en blijf vooral op anderen reageren.

Op de facebookpagina van Startpagina.nl kun je ook online reageren op onze berichten en opmerkingen van volgers.  

7. Spelletjes spelen

Sommige online spelletjes bieden de mogelijkheid om niet tegen een computer te spelen, maar tegen andere spelers. Vaak kun je bij deze spelletjes online praten (chatten) met je tegenstander. Dat kan een goede afleidingsmanoeuvre zijn, of een fijne manier om met iemand in contact te komen. Het eerste gespreksonderwerp is er in ieder geval: ‘weet je zeker dat dit een goede zet was?’.

Lees ook:

Auteur: Anouk Bruel