Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Zoveel calorieën verbrand je tijdens de seks

Zweet, een bonkend hart, gehijg, knikkende knieën en soms zelfs spierpijn: je lichaam vertoont na een goede vrijpartij vaak dezelfde symptomen als na een hevige workout in de sportschool. Maar verbrand je er ook net zo veel calorieën mee?

Hoewel we eigenlijk geen extra reden nodig hebben om af en toe eens de lakens in te duiken, zou het toch geen straf zijn als seks ook als vervanging voor de sportschool zou kunnen gelden. Margriet.nl legt uit hoeveel calorieën je verbandt tijdens een vrijpartij en welke andere voordelen er zijn aan seks.

Gemiddeld aantal calorieën

Volgens de wetenschap is er goed en slecht nieuws. Uit Amerikaans onderzoek – gepubliceerd in JAMA International Medicine – blijkt dat we met seks wel calorieën verbranden, maar lang niet zoveel als in de sportschool. De gemiddelde man verbrandt tijdens de seks zo’n vier calorieën per minuut. Vrouwen zelfs nog minder, namelijk zo’n drie calorieën per minuut. 

Verbrande calorieën tijdens seks

De gemiddelde vrijpartij duurt ongeveer zes minuten, wat zou betekenen dat we dan maar achttien tot vierentwintig calorieën verbranden. Dat is niet eens een halve appel. Maar daartegenover staat, dat als je het wel een uur lang gezellig hebt, je toch 180 tot 240 calorieën kunt verbranden. Dat klinkt meteen een stuk aantrekkelijker, en is ongeveer dezelfde hoeveelheid als een rustige wandeling van een uur.

Andere gezondheidsvoordelen van seks

Toch is de extra beweging niet de enige reden om wat vaker seks te hebben. Er zitten ook een heleboel andere gezondheidsvoordelen aan verbonden. Zo is uit een ander onderzoek, van Wilkes University, gebleken dat seks ook helpt je immuunsysteem te versterken. Mensen die minstens een keer per week vrijen, hebben meer immunoglobuline (antistoffen die je beschermen tegen ziekten) in hun bloed.

Goede redenen om tussen de lakens te duiken

Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal ga je erop vooruit als je regelmatig het bed induikt. Seks heeft een positief effect op je humeur, vermindert stress, en zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap komt en beter slaapt. Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen om deze redenen seks hebben, naast het feit dat het een manier is om de relatie met je partner te verbeteren. Van de ondervraagde mensen gaf 45 procent aan dat ze seks hadden om hun humeur te verbeteren, 43 procent om hun stress te verminderen, en 33 procent om beter te kunnen slapen. Kortom: staar je niet blind op de calorieën, want de andere voordelen zijn ook wat waard.

Wil je meer spanning in de slaapkamer? Lees dan de volgende 4 tips om je seksleven bevredigend te houden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl