Draai voor klassieke weergave

Andere coronavaccinatie als booster, is dat erg?

De boostervaccinaties worden volop gezet en bijna alle leeftijden kunnen deze derde prik inmiddels halen. Het valt veel mensen op dat er vaak een ander vaccin wordt gegeven als booster, dan waar de eerste 2 prikken van zijn gezet. Hoe dat precies zit hebben wij uitgezocht.

In het begin van de pandemie werd duidelijk aangegeven dat het mixen van vaccinaties niet mogelijk was, nu gebeurt dat wel en maken mensen zich zorgen om de effectiviteit en bijwerkingen.  

Waarom een boostervaccin?

Om te begrijpen waarom de boosterprik wordt ingezet, is het handig om eerst te weten hoe een mRNA-vaccin werkt. Een mRNA-vaccin bevat een soort code met instructies voor jouw cellen. In de instructies staat hoe jouw cellen een klein, ongevaarlijk stukje van het coronavirus maken. Zo worden vervolgens de cellen van jouw immuunsysteem aan het werk gezet om die kleine stukjes af te breken, dan weten die cellen hoe ze dat in de toekomst ook moeten doen wanneer het echte coronavirus jouw lichaam binnendringt.

Die cellen hebben echter maar een tijdelijk geheugen. Na een tijdje ‘vergeet’ een groot deel van de cellen weer hoe ze het coronavirus moeten bestrijden. Een boostervaccin helpt die cellen er weer aan herinneren.

Verschillende vaccins mixen

De enige mRNA-vaccins die op dit moment in ons land goedgekeurd zijn en gebruikt worden zijn BioNTech/Pfizer en Moderna. Het Jansen-vaccin was geen mRNA-vaccin en is ook bewezen minder effectief in het bestrijden van het coronavirus. Om die reden worden boosterprikken enkel met mRNA-vaccins gezet. Alleen mensen die vanwege hun gezondheid geen mRNA-vaccinatie kunnen krijgen, krijgen een boosterprik van Jansen.

Het kan daarom voorkomen dat de boosterprik die jij krijgt, een ander vaccin is dan die van de eerste 2 vaccinaties - Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen - die je hebt gekregen. Zo kun jij eerst 2 keer ingeënt zijn met Pfizer, en vervolgens Moderna als booster krijgen of andersom. Dit kan geen kwaad: beide Pfizer en Moderna bevatten dezelfde soort code of ‘instructies’ en kunnen effectief als booster gebruikt worden.

Wat zegt het RIVM over het combineren van vaccinaties?

Een boostervaccinatie van een ander merk dan de eerste of tweede prik - en het combineren van vaccins in het algemeen - staat nog niet officieel beschreven in de bijsluiters van de betreffende vaccins en óók niet in de registratie van het Europees Medicijn Agentschap. Wèl is uit onderzoek tot nu toe gebleken, zegt het RIVM, dat er geen verschil in effectiviteit en bijwerkingen is. De Gezondheidsraad adviseert daarom dat voor de booster de vaccins kunnen worden gecombineerd. 

Omikron-variant

Nu de Omikron-variant er is, die zich een stuk sneller verspreidt, is het nodig om weer een optimale bescherming te hebben. Er wordt momenteel nog onderzocht of de huidige vaccins net zo effectief zijn tegen Omikron, als tegen de eerdere varianten van het vaccin. Het coronavirus heeft zich immers al meerdere keren gemuteerd en kan daarom een andere code bevatten dan waar de vaccins op gebaseerd zijn. Het RIVM vermoedt dat de eerdere basisvaccinatie nog enige bescherming biedt tegen ernstige ziekte door het coronavirus. Dat wil zeggen; opname in het ziekenhuis- en opname op de intensive care door de omikron variant.

Op de website van de Rijksoverheid staat vermeld dat eventuele nieuwe vaccins echter niet voor het voorjaar van dit jaar beschikbaar zullen zijn. Voorlopig is een boosterprik de beste alternatieve oplossing.

Lees ook:

Auteur: Quirine Brouwer