Draai voor klassieke weergave

Boostervaccinatie, wat is het en wat doet het?

Het aantal positieve coronabesmettingen loopt al weken op en sommige ziekenhuizen waarschuwen zelfs voor code zwart. Artsen willen daarom géén dag langer wachten met het starten van het toedienen van een boosterprik. Deze prik zou voor een betere bescherming tegen het coronavirus zorgen en besmettingen én ziekenhuisopnames tegengaan. Wat is een boosterprik precies en wanneer kan jij er ook een halen?

Wat is een boosterprik?

Een boosterprik is een extra vaccinatie tegen COVID-19. Momenteel is ruim 84% van de Nederlanders volledig gevaccineerd. De boosterprik komt boven op de eerste 2 vaccinaties en versterkt de werking daarvan. Deze vaccinatie wordt gezet met het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Ook mensen die eerder een ander vaccin hebben gekregen (denk aan AstraZeneca of Janssen), krijgen binnenkort een prik met Pfizer of Moderna. 

Waarom is een boosterprik nodig?

We kunnen er helaas niet omheen, de coronabesmettingen en ziekenhuisopnames nemen hard toe. Het is daarom belangrijk dat de mensen die het meeste risico lopen, goed beschermd blijven tegen het virus. Onderzoeken laten zien dat de bescherming van de eerdere coronavaccinaties na een paar maanden afneemt. 

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat voornamelijk senioren na een reguliere vaccinatie minder goed beschermd zijn tegen het coronavirus, dan de jongere leeftijdsgroepen. Momenteel worden er steeds meer gevaccineerden ouderen in het ziekenhuis opgenomen. Het is daarom zeer waardevol om ouderen de boosterprik te geven, om zo ziekenhuisopnames te voorkomen. Hoeveel beter je, na een boostervaccinatie, nou écht beschermd bent is nog niet bekend. Hoogleraar Vaccinologie aan de Universiteit Utrecht en immunoloog bij het RIVM Cécile van Els verwacht richting de 96%.

Wat is het verschil tussen de derde prik en een boostervaccinatie?

Veel mensen denken dat er geen verschil is tussen de derde prik en een boostervaccinatie. Dit is zeker niet het geval, de boosterprik is echt wat anders dan de derde prik die mensen met een een ernstige afweerstoornis krijgen. Voor hen was de gegeven hoeveelheid van de eerste 2 vaccins niet voldoende, waardoor zij een extra, derde prik krijgen.

Griepprik

Wie krijgt wanneer de boosterprik?

De boosterprik wordt eerst toegediend aan de risicogroepen en mensen die een groter risico lopen om ernstig ziek te worden van COVID-19. Daarom wordt de boosterprik eerst gegeven aan deze groep mensen. Hiervan zijn er inmiddels al 62.000 gezet. 

Vanaf december zal de boosterprik gegeven worden aan 60-plussers. Naast deze groep krijgen ook zorgmedewerkers met direct patiëntencontact en mensen van 18 jaar en ouder die in zorginstellingen wonen de prik met voorrang. 

Deze groep moet nog wel even wachten, volgens de huidige planning starten de boostervaccinaties in december. De mensen die 80 jaar en ouder zijn, zijn als eerste aan de beurt. In januari 2022 zijn de 60-plussers aan de beurt. Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat het totaal om een groep van zo'n 4,3 miljoen mensen.

Om (sneller) de druk op de ziekenhuizen te verlichten, pleiten artsen voor een eerdere start. Dit is helaas niet zo makkelijk als het lijkt. Ondanks dat bijna alle vaccinatielocaties zeggen hier klaar voor te zijn, geeft demissionair minister De Jonge aan dat het kabinet nog tijd nodig heeft. Er moet veel worden voorbereid, van het maken van de prikken tot het versturen van uitnodigingen. 

Wanneer krijgt de rest een extra vaccinatie? 

Volgens demissionair minister De Jonge krijgt de rest van Nederland ook een boosterprik, maar pas als de zestigplussers, inwoners van zorginstellingen en zorgmedewerkers een extra prik hebben gehad. Wanneer dit is, is nog niet bekend. Dit hangt af van de snelheid van het toedienen van de vaccinaties én de startdatum. Tot slot: de boosterprik wordt niet verplicht, vooralsnog blijft het volgens De Jonge een keuze van de burger zelf.

Lees ook:

Bronnen: NOS, Rijksoverheid, NU 
Auteur: Ilse Bloemendal