Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Is je ingecheckte koffer kwijt? Dit moet je regelen

Jij landt met het vliegtuig in Barcelona, maar je bagage ligt in Reykjavic op de band. Wat moet je doen als je bagage kwijt raakt? Waar heb je recht op, wat moet je regelen en hoe gaat het dan verder? Met deze informatie ga je volledig voorbereid op vliegvakantie  en weet je als geen ander wat je moet doen als dit jou overkomt.

Hoe vaak raakt bagage kwijt?

Het gebeurt weleens, bagage die kwijtraakt. Om precies te zijn bij zo’n 90.000 koffers per dag. Ongeveer 10.000 daarvan in Europa. Slechts 30 van deze 90.000 eindigen spoorloos. De kans is groot dat je koffer binnen 48 uur wordt teruggevonden. Zodra jouw koffer terecht is, wordt deze in vrijwel alle gevallen kosteloos naar je vakantiebestemming gestuurd. Zowel binnen als buiten Europa heb je als passagier namelijk rechten. Binnen Europa staan deze regels vastgelegd in de Europese Verordening, buiten Europa in het Verdrag van Montréal. 

Bagage kwijt, wat moet je regelen?

Als je bagage kwijt is, neem je contact op met je luchtvaartmaatschappij en vraag je naar het PIR-formulier. PIR staat voor Property Irregularity Report. Door dit formulier in te vullen geef je aan dat je bagage beschadigd of vertraagd is. De luchtvaartmaatschappij maakt dan een persoonlijk dossier voor je aan. Op het PIR-formulier vul je bijvoorbeeld in wat het adres van je hotel is, zodat je bagage naar jou kan worden gestuurd. Tot die tijd moet je het doen met je handbagage. Stop daarom de belangrijkste dingen in je handbagage, zoals een deel van je medicijnen en een extra shirt. 

Krijg je een vergoeding als je bagage kwijt is?

Het PIR-formulier dat je hebt ingevuld, gebruik je als bewijs om een claim in te dienen bij je luchtvaartmaatschappij en de door jou gemaakte extra kosten terug te vragen. Soms krijg je via je reisverzekering of de luchtvaartmaatschappij een vergoeding voor bagage die te laat aankomt, beschadigd of vermist raakt. Volgens Rijksoverheid is een luchtvaartmaatschappij voor vermiste, vertraagde of beschadigde bagage aansprakelijk tot een maximumbedrag van 1.300 euro.

Bagage-kwijt

Wat te doen bij beschadigde koffer?

Heb je je koffer wel kunnen vinden, maar is deze beschadigd? Maak er direct foto’s van en meld het bij de luchtvaartmaatschappij. In een bericht aan de luchtvaartmaatschappij stuur je de foto’s van de beschadiging, een kopie van het PIR-formulier en de waarde van je beschadigde bagage mee. Een luchtvaartmaatschappij is voor een deel aansprakelijk voor de schade van bagage. Volgens Het Juridisch Loket is dit maximaal 1.250 euro. Mocht je het niet via de luchtvaartmaatschappij terugkrijgen, vraag je het aan via je reisverzekering. 

Top 10 tips tegen stress om bagage te verliezen

  1. Reis alleen met handbagage;
  2. Maak van tevoren een foto van je ruimbagage; 
  3. Zet je NAW-gegevens op je ruimbagage;
  4. Zorg voor een slot op je ruimbagage;
  5. Neem noodzakelijke dingen mee in handbagage;
  6. Neem een extra shirt en ondergoed mee in handbagage;
  7. Houd contact met de luchtvaartmaatschappij;
  8. Neem eventueel contact op met je reisverzekering;
  9. Onthoud dat de meeste koffers worden teruggevonden;
  10. Besef dat je op vakantie bent en heb wat geduld

Heb je nog geen reisverzekering, zou je deze wel graag willen afsluiten om met meer zekerheid op vliegvakantie te gaan? Vind hier een goede reisverzekering.

Lees ook:

Bronnen: Vlucht Vertraagd, Reisverzekeringen, Het Juridisch Loket
Auteur: Anouk Bruel