Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Dit is alles wat je moet weten over het aspergeseizoen

Een smaakvolle, unieke groentesoort die ook wel het witte goud wordt genoemd: de asperge. Te herkennen aan de vorm van een lange stengel. Je kunt ze alleen lang niet altijd in de schappen van de supermarkt of groenteboer vinden. Van wanneer tot wanneer is het aspergeseizoen? En wat moet je erover weten?

Het aspergeseizoen

Asperges zijn niet het hele jaar beschikbaar. Traditioneel gezien is het aspergeseizoen van eind april tot eind juni. Om precies te zijn tot 24 juni, de dag van het Sint Jansfeest. Daarna moet de plant rusten en stoppen de boeren met telen. Maar door de toenemende vraag naar de overheerlijke groente, zijn asperges in Nederland tegenwoordig al vanaf begin februari verkrijgbaar. Dat het seizoen eerder kan worden gestart, komt door verwarmde kassen waar asperges aan het begin van het jaar worden geteeld.

Soorten asperges

Er zijn drie soorten asperges. De witte asperge is de meest bekende soort en is mild van smaak. De kleur blijft wit omdat deze asperge niet wordt blootgesteld aan zonlicht. Het meest klassieke gerecht is witte asperge met ham, gekookte eieren en aardappelen. Let er wel op dat je verse witte asperges schilt voordat je ze gaat koken. De groene asperge heeft een stevigere, pittigere smaak en groeit, in tegenstelling tot de witte, boven de grond. Groene asperges komen dus wel in aanraking met zonlicht. Deze asperge hoef je niet te schillen; je snijdt alleen de onderkant van de stengel eraf. Ten slotte heb je nog de paarse asperge. Deze is het minst bekend, wat logisch is aangezien deze variant in zeer kleine getalen wordt geteeld. De paarse asperge kun je rauw eten en is het meest geschikt voor een zomerse salade.

Asperges bewaren

Is het seizoen geopend en heb je asperges ingeslagen? Dan is het noodzaak om te weten op welke manier en voor hoe lang je ze kunt bewaren. In de koelkast gaan asperges 2 tot 3 dagen mee, zonder dat de smaak verloren gaat of het product niet meer eetbaar is. De witte asperge kun je het best in een vochtige (thee)doek wikkelen voordat je hem in de koelkast legt, terwijl je de groene en paarse asperge beter in een plastic zakje kunt doen. Als je asperges langer wilt bewaren, kun je ze invriezen in een gesloten diepvrieszakje. In dat geval zijn ze wel 4 tot 6 maanden houdbaar. Hoe je ze vervolgens bereid? Je hoeft de ingevroren asperges niet te ontdooien. Doe ze direct in een pan met kokend water en geniet van je aspergemaaltijd

Wil je weten hoe je het beste online boodschappen kunt doen? Lees dan hier het stappenplan.

Auteur: Anouk Bruel