Draai voor klassieke weergave

Welk voedsel wel of niet in de diepvries bewaren? Incl. handig boodschappenlijstje

Heb je teveel gekookt, boodschappen vooruit gekocht of ingrediënten die je langer wilt bewaren? Dan dient de diepvries als ideale opbergruimte om je producten te bewaren. Wat kun je nu invriezen en wat niet? Neem onderstaand boodschappenlijstje door om erachter te komen.

Dit kan je wél invriezen

1.    Gekookte pasta en rijst

Wat je kunt invriezen, is niet alleen een alledaagse boterham, het overgebleven gehakt en diepvriesgroenten. Heb je rijst of pasta gekookt, maar zoveel dat het voor een weeshuis is? Geen probleem, bewaar het in een diepvrieszak en druk het goed aan zodat er weinig lucht tussen kan. Je hoeft het niet te ontdooien en kunt het direct uit de vriezer in de magnetron doen met een eetlepel water. Als je pasta wilt bewaren, voeg je een drup olijfolie toe voor het de vriezer ingaat. Zo voorkom je dat het als een klont aan elkaar blijft zitten als je het ontdooit.  

Een kliekje pasta of rijst in de ijskast blijft maximaal twee dagen houdbaar, in de vriezer wordt een maand aanbevolen. Noteer de datum op je zakje of bakje om te voorkomen dat je niet meer weet hoe lang iets in de vriezer ligt. 

2.    Boter en eieren

(Room)boter en eieren kan je ook invriezen. Sterker nog, gezouten boter blijft wel 9 maanden goed in de vriezer. Ongezouten boter blijft daarentegen 5 maanden goed. Het enige dat je hoeft te doen is de boter in een luchtdicht diepvriesbakje of -zakje te bewaren en je kunt zo een half jaar vooruit.

Om eieren in te vriezen, ben je genoodzaakt wat meer moeite doen. Je moet de rauwe eieren namelijk klutsen en ze vervolgens in een ijsblokjesvorm gieten. 

3.    Druiven, wijn en bouillon

Druiven, wijn en bouillon kun je gewoon invriezen. Bij wijn en bouillon gaat dat, net als rauwe eieren, het makkelijkst door het in een ijsblokjesvorm te gieten. Ideaal wanneer je het als ingrediënt gebruikt in soepen en sauzen. Om druiven in de ijskast te bewaren moet je ze eerst van de tros halen en in een schaal leggen, zodat ze los van elkaar de vriezer in gaan. Zodra de druiven diepgevroren zijn, kun je ze in een luchtdicht diepvrieszakje bewaren. Je kunt er ook voor kiezen om de druiven direct afzonderlijk in een diepvrieszakje te doen, in plaats van per tros. Zo krijgen ze genoeg ruimte om in te vriezen.

4.    Kaas, chips, crackers en noten

Nog meer van die borrelhapjes die je kunt invriezen: kaas, chips, crackers en noten. Harde en oude kaas kun je in de diepvries bewaren. Niet als je daarna een plakje kaas op je brood wilt doen, maar puur als je het gebruikt om mee te koken. Dichte zakken chips en crackers kun je met zak en al de ijskast indoen. Doe er wat vershoudfolie omheen en ze zijn net zo knapperig na het ontdooien. Noten kun je tot wel 2 jaar invriezen.

5.    Sla en avocado

Je herkent het wel: zakken met bruingekleurde sla die linea recta de vuilniszak ingaan. Daar hebben we iets op gevonden. Hoewel je er geen salade meer van kunt maken, kun je bladsla invriezen en naderhand goed gebruiken als ingrediënt voor een smoothie. Net als dat je een gepelde avocado geplet kunt bewaren in een diepvrieszak met een drupje citroensap. Een ontdooide avocado vormt de perfecte basis voor zelfgemaakte guacamole.

6.    Bruine suiker en chocolade

Om te voorkomen dat je harde klonten in bruine suiker krijgt, rol je de suiker in vershoudfolie en stop je het in een diepvrieszak. Chocolade kan je na 24 uur in de koelkast, zo doorspelen naar de diepvries. Maak je dus niet druk als je een tijdelijk dieet volgt en die overheerlijke chocoladereep niet weg wilt doen. 

Dit kan je niét invriezen

1.    Koffiebonen en gemalen koffie

Zowel bij koffiebonen als gemalen koffie is het geen goed plan om het in te vriezen als de zak eenmaal is geopend. De koffie wordt er niet lekkerder op en kan vreemd gaan ruiken in de vriezer. Alleen in een luchtdicht diepvrieszakje zou je het eventueel een maand kunnen bewaren in de ijskast.

2.    Gefrituurde hapjes

Gefrituurde hapjes als friet en bitterballen doen het alleen goed wanneer je ze eerst invriest en daarna frituurt. Andersom is niet mogelijk. Hoewel een schaal gefrituurde snacks hoogstwaarschijnlijk leeg terugkomt, hoef je het idee om de overgebleven bittergarnituur in te vriezen niet in je hoofd te halen.

3.    Zuivelproducten

Zuivelproducten als yoghurt, melk en slagroom kun je absoluut niet in de ijskast achterlaten. De producten zullen schiften en de kans is groot dat je niet lekker wordt wanneer je het na ontdooien in je lichaam krijgt.

4.    Verse kruiden

Ook met verse kruiden als basilicum, tijm, rozemarijn en koriander is het oppassen geblazen. Erg leuk dat er zoveel verse kruiden uit je eigen moestuin komen, maar invriezen is vrijwel geen optie. Het zal ontdooien als een bruin, slijmerig geheel. 

5.    Vis

Een ontdooide vis mag nooit opnieuw worden ingevroren. Controleer de verpakking wanneer je vis koopt of vraag het na. Hoewel visboeren het afraden omdat de smaak en kwaliteit achteruit kan gaan, is het wel mogelijk om verse vis zo’n 3 tot 4 maanden in de diepvries te bewaren. Na bereiding van vis, bijvoorbeeld een ovenschotel, kun je dat in de ijskast bewaren mits je verse vis hebt gebruikt. 

Lees ook:

Rauwe, geklutste eieren kun je wel invriezen, lees hier hoelang je eieren in de koelkast of in de doos kunt bewaren. En dit is het boodschappenlijstje met de langst houdbare producten voor in de voorraadkast

Bronnen: Libelle, Elle Eten
Auteur: Anouk Bruel