Draai voor klassieke weergave

9x aardbeienrecepten: proef de zomer met Hollandse aardbeien

Ineens zie je ze weer in de winkel: mooie rijpe, sappige aardbeien. En soms ruik je ze zelfs voordat je ze ziet, die heerlijke zoete geur! Heb jij ook trek in aardbeien? Met deze 9 recepten gaan ze nooit vervelen.

Niks lekkerder dan een schaaltje verse aardbeien, met een toef verse slagroom. Of een beschuitje met aardbeien: lekkerder dan een gebakje! Met aardbeien kun je nog veel meer maken. En zeker de aardbeientijd - als de aardbeien het beste smaken en het minste kosten - is het uitgelezen moment om met aardbeien te koken.

1. Pavlova met aardbeien

Net als de beroemde ballerina Anna Pavlova, is dit suikerzoete nagerecht een plaatje om te zien. En niet moeilijk om te maken. Klop 4 eiwitten op met 200 gram suiker in een vetvrije kom, tot het eiwit stevige pieken vormt. Schep het schuim op een bakplaat bekleed met bakpapier, en maak er een ronde vorm van. Bak die vier uur in een oven op 90 graden. Verdeel opgeklopte slagroom (zonder suiker) of dikke yoghurt over de pavlova en leg er daarna schoongemaakte aardbeien op. Versier met blaadjes munt en taartdecoratie voor een extra feestelijk effect!

2. Aardbeientaart

Zoveel bakkers, zoveel aardbeientaarten. Het lekkerste is een taartbodem van sloffendeeg, met daarop een lekkere banketbakkersroom, citroenvla of Zwitserse room. Op internet zijn genoeg recepten te vinden! Een dikke laag verse aardbeien maakt ‘m helemaal af. Het perfecte nagerecht voor een zomers etentje.

3. Aardbeienjam

Een mooie manier om aardbeien te gebruiken die niet zo mooi zijn, of ongelijk in grootte. Snij de aardbeien en zorg ervoor dat het fruit schoon is, beurse plekjes moeten er allemaal af. Weeg het fruit, en verwarm het met hetzelfde gewicht aan geleisuiker. Kort laten doorkoken en daarna de hete jam over brandschone potjes verdelen, die je ondersteboven op hun deksel laat afkoelen.

Creatieve bui? Dan kun je de aardbeienjam nog lekkerder maken door frambozen mee te koken, munt door de hete jam te roeren of schilletjes sinaasappel mee te laten koken. Zelfgemaakte aardbeienjam is een verrassend cadeautje.

4. Aardbeienijs

Heb je een ijsmachine in huis, dan is dit het moment om ‘m aan te zetten: zelfgemaakt aardbeienijs van verse aardbeien is een feest! Maak de basis van room, suiker en eidooiers alvast de avond van tevoren, dan weet je zeker dat hij goed is ‘gezet’ en koud is om snel ijs te draaien. Pureer de aardbeien en meng ze er, met wat opgeklopte slagroom, doorheen en draai in een half uurtje ijs.

Vergelijk ijsmachines

Geen ijsmachine? Kies dan voor semifreddo, een Italiaans ijs dat je maakt door luchtige eiwitten, opgeklopte slagroom en gepureerd fruit in een cakevorm, in de vriezer te laten opstijven.

Aardbei-recepten

5. Aardbeien in de salade

Verrassend: aardbeien smaken ook in hartige gerechten heel goed. Maak bijvoorbeeld een salade van aardbeien, blokjes feta, munt en rucola-sla, met een fris-zoete dressing van munt, honing en olijfolie. Heerlijk!

6. Chocolade-aardbeien

Nog nooit geprobeerd? Smelt pure chocolade of witte chocolade, bijvoorbeeld door de chocolade in stukken te hakken en in een schaaltje telkens kort in de magnetron te verwarmen, te roeren en weer te verwarmen. Doop daar de hele aardbeien in, zodat de onderste helft een chocoladejasje krijgt. Laat ze uitharden op een stukje bakpapier, eventueel in de koelkast. Serveer bij een kopje thee of koffie – chique én lekker!

7. Verse aardbeienlimonade

Zo smaakte limonade vroeger, toen het nog niet uit de fabriek kwam: pureer het schoongemaakte fruit en wrijf het door een zeef, zodat je een heldere aardbeienpuree overhoudt. Verhit dat kort, met wat citroensap en suiker naar smaak, tot je een dikke aardbeiensiroop hebt. Giet in een flesje en laat afkoelen. Verdun de siroop voor het serveren met bruisend mineraalwater.

8. Milkshake

Iedereen kent ‘m van de snackbar: heb je wel eens zelf een milkshake gemaakt? Een handje schoongemaakte aardbeien gaan in de blender met een bol vanille-ijs en wat melk. Even laten draaien en dan lekker slurpen door een dik rietje.

Ruim assortiment met blenders

9. Aardbeien romanov

Alleen voor grote mensen: schoongemaakte aardbeien die even hebben geweekt in wodka en suiker. Pureer dan een deel van de aardbeien met wat opgeklopte slagroom en dikke kwark of yoghurt, verdeel die aardbeienroom over bekers en leg de rest van de aardbeien er overheen. Kleine hapjes, lang genieten.

Lees ook:
- Dit zijn de lekkerste klassieke maaltijdsalades
- Staat de BBQ al aan? Dit zijn 8 onmisbare boodschappen voor een geslaagde barbecue

Auteur: Sabina Posthumus