Draai voor klassieke weergave

4 handige was tips: zo blijft je kleding langer mooi en schoon

Niets lekkerder dan uitgerust thuiskomen na een ontspannen vakantie. Helaas ligt er meestal nog wel een stapel was op je te wachten. Gelukkig heeft de was doen een fijn voordeel: je verbrandt er onbewust een flink aantal calorieën mee. Margriet.nl legt je uit hoe dit zit en geeft daarnaast een aantal was tips waardoor je kledingstukken langer mooi en schoon blijven.

Verbranden maar

Geloof het of niet, maar als je een uurtje besteedt aan wassen en opvouwen, verlies je al snel zo’n 148 calorieën. Met die enorme was die op je wacht na de vakantie ben je meestal wel een aantal uren zoet. Dus tel uit je winst! Als je daarnaast ook nog naar de strijkbout grijpt, raak je zelfs 157 calorieën per uur kwijt. Laat die sportschool dus maar zitten!

Handige was tips

Ondanks dit enorme voordeel wil je natuurlijk wel het liefst zo snel mogelijk door die berg wasgoed heen. Daarom een paar handige tips om je kleding lang mooi en schoon te houden:

1. Vuile was

Is je was erg vies geworden van die jeepsafari of wandeltocht? Dan lukt het meestal niet om je kleding schoon te krijgen met een simpel wasmiddel. Je kunt je kleding dan het best een tijdje laten inweken met een inweekmiddel, voordat je ze in de wasmachine stopt. Verder is het aan te raden om vuile was eerst op 40 graden voor te wassen met een speciaal voorwasmiddel.

2. Voorkom verstrengelde kledingstukken

Rits en knoop sluitingen in je kleding altijd dicht voordat je deze in de was doet. Bind ook touwtjes die aan je kleding zitten aan elkaar, zodat de was niet verstrengeld raakt. Kwetsbare kledingstukken of kleding met veel haakjes, zoals je bh’s, kun je het beste in een speciaal waszakje stoppen. Heb je deze waszakjes niet? Dan kun je ook een oude kussensloop of panty gebruiken.

3. Sorteren

Sorteer je was altijd op kleur, des te kleiner is de kans dat je witte overhemd ineens roze ziet. Gebruik bijvoorbeeld verschillende wasmanden voor wit, zwart en bonte was, dan hoef je niet meer te sorteren voordat je de was draait. Naast sorteren op kleur is het belangrijk om de kledingstukken te sorteren op textielsoort. Fragiele stoffen als wol en zijde kunnen het best met een speciaal wasprogramma en wasmiddel gewassen worden. Ook nieuw gekochte kledingstukken kun je beter apart wassen. Vooral als deze bonte kleuren hebben, kunnen ze nog een beetje afgeven.

4.Temperatuur

Check altijd even het etiket aan de binnenkant van je kleding om te weten hoe heet je iets maximaal mag wassen. Echter, dit betekent niet dat je die temperatuur ook aan moet houden. Een spijkerbroek zal bijvoorbeeld niet heel vies worden, dus die kan prima op 30 graden gewassen worden. Goed voor het milieu en je portemonnee! Wil je kledingstukken van verschillende materialen samen wassen? Kies dan altijd voor de laagst voorgeschreven temperatuur.

Benieuwd naar meer weetjes en tips over de was? Lees dan verder op Margriet.nl: 5 vieze dingen die er gebeuren als je je beddengoed te weinig wast

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl.