Draai voor klassieke weergave

10 opvallende tips bij hooikoorts

Heerlijk dat de zomer weer in aantocht is! Maar voor sommige mensen heeft dit ook een keerzijde… Zo kunnen veel hooikoortspatiënten hun zakdoekjes weer tevoorschijn halen. Vooral mensen met een allergie voor boompollen kunnen in de aanloop naar de zomer flink last hebben van niesbuien, jeukende ogen en kortademigheid.

Eén op de vijf Nederlanders heeft er last van. Gelukkig kun je van alles doen om je allergieklachten te verlichten. Margriet.nl zet de beste tips – waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht – voor je op een rij.

1. Vroege start

Vaak slikken we pas hooikoortsmedicijnen op het moment dat we klachten krijgen. De medicijnen zijn echter veel effectiever als je ze ruim van tevoren inneemt. Preventieve medicijnen met zogeheten cromoglicinezuur werken het best als je nog géén symptomen hebt. Heb je al klachten? Dan kun je deze alleen nog maar verzachten.

2. Zonnebril op tegen hooikoorts

Om rode en jeukende ogen te voorkomen, kun je het best een bril dragen op de dagen dat de hooikoortsklachten het ergst zijn. Wrijven maakt de jeuk erger, dus probeer dit zo min mogelijk te doen. Bovendien kunnen er pollen aan je handen zitten die de jeuk alleen maar verergeren.

3. Ramen open of dicht houden bij hooikoorts?

Op de ergste hooikoortsdagen is het slim om je ramen zoveel mogelijk gesloten te houden. Zeker in de slaapkamer. Zo krijgen pollen geen kans naar binnen te waaien. Wil je je huis toch graag luchten? Doe dit dan ‘s ochtends vroeg, als er nog niet zo veel pollen in de lucht zijn.

4. Haar wassen

Om ’s nachts het contact met pollen te verminderen, is het handig om je haar te wassen kort voordat je naar bed gaat: dan komen de pollen in elk geval niet op je hoofdkussen terecht.

5. Make-up

Déze make-up tips helpen je uit de brand als je last hebt van hooikoorts.

6. Omkleden

Ben je buiten geweest? Pollen blijven op je kleding zitten, dus kleed je ’s avonds liever in de badkamer dan in de slaapkamer om.

7. Uitwaaien op het strand

Op een zware hooikoorts dag kan een wandeling langs het strand verfrissend werken. De zoute en vochtige zeelucht bevat namelijk minder pollen.

8. Prikkende stoffen

Het is het best om prikkelende stoffen zoals sigarettenrook, schoonmaakmiddelen, verf en parfum te vermijden. Deze stoffen kunnen hooikoortsklachten namelijk verergeren.

9. Droog je was binnen

Hoe lekker fris je kledingstukken ook ruiken als je ze buiten laat drogen, toch kun je dit beter niet doen… Voor je het weet zit je frisgewassen T-shirt onder de pollen, hatsjoe!

10. Middaguur

Op droge dagen kun je rond het middaguur beter even binnen blijven. Op dat moment is het namelijk piektijd voor pollen. Na een regenbui is de concentratie pollen in de lucht het laagst.

Lekker lang buiten zitten ’s avonds is misschien wel één van de beste dingen aan zomer. Maar als je hooikoorts hebt, is het niet altijd even ontspannen. Gelukkig zijn er planten en bloemen waarmee jij je tuin hooikoortsvrij kunt maken. Lees meer op Margriet.nl.