Draai voor klassieke weergave

Een ziekenhuis en ic vol (on)gevaccineerden? Dit zeggen de verschillende nieuwsbronnen

Hoe zit het met het aantal (on)gevaccineerden in het ziekenhuis en op de ic? Volgens het RIVM is een ruime meerderheid van de Covid-19 patiënten ongevaccineerd. NOS schrijft daarentegen dat de meeste patiënten op de ic wél gevaccineerd zijn en volgens RTL worden er vooral verkeerde voorspellingen gedaan. Veel tegenstrijdige berichten, wat moet je geloven? Dit zeggen de verschillende nieuwsbronnen!

Wat moet je geloven? Tegenstrijdig coronanieuws belicht 

De nieuwsberichten staan er vol mee: (on)gevaccineerden op de ic. Deze maand bracht RIVM het veelbesproken nieuwsbericht uit waarin stond dat 4 op de 5 Covid-19-patiënten op de ic, ongevaccineerd zijn. Van alle mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen, zijn er 3 op de 4 niet gevaccineerd. Daarnaast blijft het aantal coronabesmettingen flink stijgen. 
 
In de week van 27 oktober zijn er volgens RTL 38.733 nieuwe positieve tests geregistreerd. Dat is ruim 50% meer ten opzichte van de week ervoor. Je kunt hieruit concluderen dat de ziekenhuizen weer net zo vol liggen als aan het begin van de zomer. We lijken af te koersen op een stevige najaarsgolf, schrijft NOS.

Er is één, groot verschil. Toen was nog niemand beschermd tegen het coronavirus, nu is 83% van alle Nederlanders (volledig) gevaccineerd en is er een grote groep met antistoffen, omdat zij bijvoorbeeld corona hebben doorstaan. Hoe kan het dan toch dat de cijfers blijven stijgen, en wat betekent dit voor de toekomst?

Waarom stijgen ziekenhuisopnames ondanks hoge vaccinatiegraad? 

Hoe kan het dat ondanks de hoge vaccinatiegraad de ziekenhuisopnames blijven stijgen? Volgens Frits Rosendaal, epidemioloog aan het LUMC, komt dat omdat er nog heel veel ongevaccineerden zijn. ”Ongevaccineerden hebben nog geen immuniteit tegen het virus en daarom meer kans om op de ic terecht te komen,” vertelt epidemioloog Patricia Bruijning tegen RTL. Als je daarbij bedenkt dat bijna alle maatregelen zijn losgelaten, is het niet heel gek dat het virus zich nog steeds kan verspreiden. “Ondanks dat deze groep klein is, kan dit nog steeds tot veel besmettingen en ziekenhuisopnames leiden,” vertelt Alma Tostmann, epidemioloog aan het Radboudumc.

Internist en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam Marcel Levi vertelt tegen RTL: “Als ruim 80 procent van de Nederlanders gevaccineerd is, betekent dat dat meer dan een miljoen níét gevaccineerd is. Dat getal moeten we volgens hem niet onderschatten: "Het is genoeg om lege ziekenhuisbedden op te vullen.” Ook is er een groep van 20% die wel gevaccineerd is en toch op de ic is beland. Hoe kan dat dan? Epidemioloog Alma Tostmann heeft hier wel een verklaring voor. De vaccins beschermen namelijk niet 100 procent. En sommige mensen zijn door een onderliggende aandoening niet volledig beschermd!
 
Hoe het komt dat deze cijfers zo ontzettend snel stijgen? Volgens RTL is dit eenvoudig: er zijn verkeerde voorspellingen gedaan. Het RIVM is het hier niet mee eens en schrijft dat het komt door een combinatie van verschillende factoren. Volgens Hugo de Jonge was er wel degelijk een stijging van besmettingen voorspeld, maar zo snel had volgens hem niemand kunnen voorzien. 

Moet iedereen nu een vaccinatie halen? 

Of iedereen nu een vaccinatie moet halen? Als het aan Demissionair coronaminister Hugo de Jonge ligt, wel: “Het is een harde boodschap die verteld moet worden.” Volgens de Rijksoverheid kan de vaccinatie nooit verplicht worden. Hier is RTL het niet mee eens. “Juridisch gezien kan het. Als je ziet wat er nu al aan een bepaalde groep ontzegd wordt, zal het mij niets verbazen,” vertelt Hoogleraar Gezondheidsrecht Martin Buijsen tegen RTL. Vooralsnog zijn er nog geen plannen voor het verplichten van de vaccinatie. In verschillende Europese landen als Frankrijk en Italië, is dit wel al het geval. Volgens Hugo de Jonge komt het hier niet zo ver. 
 
Gelukkig maar, want er is een grote groep die absoluut geen vaccinatie wilt. Deze groep heeft verschillende kritische argumenten. Uit onderzoek blijkt dat de vaccins wel degelijk beschermen tegen ernstige ziekte. Alleen blijkt dit tijdelijk te zijn. Als je gevaccineerd bent, ben je 4 tot 5 maanden beschermd. Daarna heb je evenveel kans om besmet te worden met het coronavirus, als niet gevaccineerden. 
Toen dit nieuws naar buiten kwam, barstte de bom. Volgens eerdere berichten van Demissionair coronaminister Hugo de Jonge zou het vaccin wel langdurig beschermen. En nu zou het ineens maximaal 5 maanden zijn.. “Waarom heb ik dan in godsnaam die prik genomen,” spreekt een student zich tegen de NOS uit. De machteloosheid, verdeeldheid en mening van de maatschappij wordt in ieder geval steeds groter. Terwijl mensen op straat protesteren, breken ministers vaak tot diep in de nacht hun hoofd hierover. 
 
In verschillende onderzoeken, waaronder van de The Lancet Infectious Diseases, een onderzoeksinstantie uit Amerika werd vorige maand gerapporteerd dat er verschillende ‘doorbraakinfecties’ plaatsvinden. Vandaar de vraag naar de derde prik. Deze is (nog) niet verplicht. Het Collectief Artsenfonds heeft dan ook een kritische blik op de vaccinaties. Maar of zij adviseren om de prik niet te nemen? Nee, dat zeggen ze ook niet. Vooralsnog adviseren zij iedereen om extra vitamine D, zink en selenium te nemen.

Coronacijfers vanuit een ander oogpunt belicht 

Volgens Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding hebben de Nederlandse ziekenhuizen een totale ic-capaciteit van 942 bedden. Op dit moment (eind oktober), liggen er 720 mensen op de ic. Onder hen zijn 185 coronapatiënten - en de andere patiënten liggen er om een andere reden. 

Uit onderzoek van het Artsen Collectief blijkt dat er per jaar 3 miljoen mensen in het ziekenhuis opgenomen worden. Met deze cijfers bereken je dat het aantal mensen dat tussen 1 september en 3 oktober in het ziekenhuis werd opgenomen, ongeveer 280.000 bedraagt. Daarvan zijn er ‘maar’ 1.492 coronapatiënten. Dit is slechts 0.5% van het totale aantal opnames. Met deze cijfers zet het Collectief de huidige coronasituatie in een ander licht. Grote ziekenhuizen als het Radboud UMC en AMC bevestigen dit. Schijnt de huidige coronasituatie dan toch mee te vallen? 

Helaas niet. Zolang er geen nieuwe maatregelen worden getroffen, zal volgens de NOS, RTL en het RIVM het aantal ziekenhuisopnames blijven stijgen. Volgens RTL moeten we hier niet te lang mee wachten. "Hoe eerder je ingrijpt, hoe minder impact het hoeft te hebben. Hopelijk komen we er met een paar simpele maatregelen mee weg." 

Naar aanleiding van dit onderzoek, heeft de Nederlandse longartsenvereniging óók onderzoek gedaan naar het aantal (on)gevaccineerden op de ic. Zij bekrachtigen hiermee het onderzoek van de RIVM. Ook wisten zij te melden dat er vooral ongevaccineerde ouderen op de ic liggen. Volgens de Telegraaf kan dit eenvoudig worden verklaard door de lagere besmettingsgraad onder de jongeren. Deze ‘sterke groep’ jongeren zouden minder ziek worden van corona dan de ‘oudere, kwetsbare’ senioren. 
 
Een paar dagen later wordt dit weer compleet ontkracht. Er verschijnen diverse interviews, waaronder van nieuwsmedium RTL waar te lezen is dat ook jongeren erg ziek worden. In een korte tijd komen er verschillende, indrukwekkende interviews met jongeren die het coronavirus maar net aan hebben overleefd naar buiten. 
 
Een hoop tegenstrijdige berichten uit de verschillende nieuwsbronnen. Het blijft een lastig onderwerp! Het enige wat je kunt doen is voorzichtig zijn met wat je (direct) gelooft en aanneemt.         

Lees ook

Bronnen: NOS, RTL, RIVM, Artsencollectief, Rijksoverheid
Auteur: Ilse Bloemendal