Draai voor klassieke weergave

Gun jij mantelzorgers ook een week vrij per jaar?

Gun jij mantelzorgers ook een week vrij per jaar?

Even tot rust komen, lekker een boekje lezen, afspreken met vrienden of zelfs een reis – ver weg of dicht bij huis – boeken… Een weekje vakantie kan ervoor zorgen dat je weer even helemaal oplaadt. Maar wat als het je gewoon niet lukt om een week helemaal vrij te zijn? Voor veel mantelzorgers is dit de realiteit.

In ons land wonen 4,4 miljoen mantelzorgers. Veel van hen voelen zich overbelast. Het is voor mantelzorgers essentieel om de zorg af en toe over te kunnen dragen. Om op adem te komen, zodat ze het zorgen daarna weer langer volhouden.

Petitie

Vervangende zorg blijkt echter maar beperkt beschikbaar, er moet ontzettend veel geregeld worden en mantelzorgers worden van het kastje naar de muur gestuurd. Dit moet anders, vinden Margriet en de landelijke vereniging MantelzorgNL. Daarom startten zijn een petitie, waarmee ze een mantelzorgvrije week mogelijk willen maken voor alle mantelzorgers. “Juist mantelzorgers verdienen die mantelzorgvrije week zonder zorgen en gedoe dubbel en dwars”, vertelt Leontine van den Bos, hoofdredacteur van Margriet.

Zonder zorgen

En die mantelzorgvrije week moet te regelen zijn via één aanspreekpunt en vooral: op een eenvoudige manier. Zodat de mantelzorger zich niet druk hoeft te maken over wie het achter de schermen regelt – of dit nu de gemeente of zorgverzekeraar is.

Mantelzorgvrije week

Eind maart overhandigen Margriet en MantelzorgNL de handtekeningen aan Clémence Ross-van Dorp, die in februari werd aangesteld als landelijke aanjager respijtzorg. Zij gaat de komende maanden vervangende zorg in Nederland in kaart brengen en komt met een verbeterplan.

Teken de petitie

Vind jij ook dat mantelzorgers een zorgvrije week verdienen? Teken de petitie op margriet.nl/mantelzorgpetitie