Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Door welk mechanisme verdwijnen vingerafdrukken, bij gebruik van bepaalde medicatie?

Komt dit omdat die medicijnen het DNA aantasten?

7 jaar geleden
in: Biologie
2.5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Door het slikken van het middel capecitabine kunnen de vingerafdrukken tijdelijk verdwijnen. Bij een op de zeven patiënten die het middel gebruiken verdwijnt het reliëfpatroon op alle tien de vingertoppen.

Hoe dat kan is nog onduidelijk. Mogelijk veroorzaakt het medicijn een verweking van de vingertoppen waardoor gemakkelijker slijtage optreedt.

Zodra ze stoppen met het medicijn keert het lijnenspel ongewijzigd terug.
(Lees meer...)
Amadea
7 jaar geleden
Het middel capecitabine is een chemotherapeutisch middel tegen verschillende vormen van kanker. Een van de bijwerkingen van capecitabine is dat het mond- en voetsyndroom kan veroorzaken. Hierdoor wordt de huid pijnlijk, gevoelig en week. Een gevolg hiervan is dat de vingerafdrukken kunnen verdwijnen.

Het exacte mechanisme dat dit syndroom veroorzaakt is nog niet exact bekend. Capecitabine werkt door de aanmaak van DNA te verstoren. Het wordt met name gebruikt tegen borstkanker, keel-, darm- en maagkanker.

Keel-, darm- en maagkanker ontstaan met name in de bovenste laag cel laag: het epitheel. Epitheel is de buitenste cel laag in heel je lichaam, dus je huid, maar ook je hele maag-darmkanaal.
Mijn vermoeden is dus dat dit middel met name tegen epitheel cellen werkt. Dit zou dus een verklaring zijn voor het mond- voetsyndroom en het verlies van vingerafdrukken bij gebruik van capecitabine.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding