Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom hebben buitenboordmotoren geen versnellingen?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Boten
4.4K
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Dit vind ik nu echt een interessante vraag... +1

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Je stelt eigenlijk de verkeerde vraag. Je zou moeten vragen waarom auto's een (ont)koppeling en een versnellingsbak hebben.
Dat is omdat een verbrandingsmotor een minimum toerental heeft.
Die kan dus niet (zoals een elektromotor) vanaf toeren nul een koppel geven. En als je in stilstand abrupt koppelt, slaat de motor af omdat de auto een te grote massa heeft om onmiddellijk de snelheid te krijgen die bij het stationaire toerental past.
Om dat op te vangen werk je bij een auto met een slippende koppeling bij het optrekken. Zou je dat in z'n vijfde versnelling (nodig om hoge snelheid te bereiken) doen, dan zou je heel lang met slippende koppeling rijden, met onwijs veel slijtage. Vandaar die versnellingen.
Bij vliegtuigen en buitenboordmotoren is dat niet nodig, omdat de propeller of schroef kan ronddraaien zonder dat het vliegtuig of het schip meteen de bijpassende snelheid moet hebben. Omdat lucht en water meegeven, maar asfalt niet.
(Lees meer...)
9 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Scheepsmotoren hebben nooit versnellingen de schroef is ontworpen voor de motor dat bij vol vermogen ook het beste rendement.
Dat bepaalt de spoed (stand van de bladen )
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Je zegt: ze hebben nooit versnellingen. Maar de vraag is Waarom?
Jouw uitleg dat de schroef ervoor ontworpen is, lijkt me niet afdoende, want bij andere voertuigen geldt ook dat de rest van de aandrijving ervoor ontworpen is.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding