Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is een kapucijner monnik vernoemt naar de erwt of andersom?

Waarom heet een kapucijner (erwt, monnik) een kapucijner en zijn ze (monnik, erwt) naar elkaar vernoemd. Of zit het op een heel andere manier in elkaar en hebben ze niets met elkaar te maken.

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Taal
6.3K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Ze hebben toch echt wel een overeenkomst. Te weten de kleur van hun jas: grauwbruin.
De peulvrucht kapucijner, wat een verkorting is van wat oorspronkelijk kapucijnererwt was, is namelijk genoemd naar de kleur van de erwt: die doet denken aan de grauwbruine kleur van de monnikspij van de kapucijn. Het is een variëteit van de erwt Pisum sativum, die al in de Middeleeuwen in Europa bekend was, en in het Nederlandse grauwe erwt of gewoon erwt genoemd werd. In de 19e eeuw is men om onduidelijke reden verschil gaan maken tussen echt grauwe erwten en de bruinere soort, die men kapucijners ging noemen.
(Lees meer...)
Amadea
10 jaar geleden
WimNobel
10 jaar geleden
Onduidelijke reden? Het kleurverschil lijkt mij een duidelijke reden om een aparte naam te geven.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Bedankt voor het zoeken.

Andere antwoorden (1)

Hebben niets met mekaar te maken:
De kapucijnen, zo genoemd omwille van hun lange spitse kap, ontstonden in 1525 in Midden-Italië.
De kapucijnen zijn voortgekomen uit de hervormingsbeweging van de observanten, de volgers van de regel van Franciscus van Assisi (1181/1182 - 1226), die wilden terugkeren naar de oorspronkelijke eenvoud van de franciscanen. In 1528 verkreeg de orde de stichtingsoorkonde van paus Clemens VII (1523 - 1534). Ze mochten weer de strenge regel van Franciscus volgen, de baard dragen en de spitse kap, de "capuccio", waaraan hun naam is ontleend.
(Lees meer...)
fremar
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding