Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Worden vliegtuigrampen meer door mens of meer door machine veroorzaakt?

Ik kijk regelmatig programma's over vliegtuigrampen, en in veel rampen was er een technisch mankement dat in nieuwere vliegtuigen verholpen is. Maar wat is tegenwoordig de verhouding mens:machine ongeveer bij rampen/ongelukken? Hoeveel procent is human error en hoeveel is een technisch mankement?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
703

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (4)

Meestal menselijke fout want de technologie en techniek is zo goed geworden dat er voor alle onderdelen wel een reserve is. met technologie bedoel ik waarschuwingssystemen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
In principe is het altijd een menselijke fout. Tenzij het gaat om niet/lastiger te voorspellen toestanden.
Apparatuur kan falen, dan kun je zeggen dat dit een technisch probleem is. Aan de andere kant als je er dieper op in gaat kan het net zo goed zijn dat het hele ontwerp niet of onvoldoende deugd. Bijvoorbeeld doordat bepaalde veiligheidsmaatregelen in een circuit board niet goed werken.

Toegevoegd na 1 minuut:
Maar volgens mij zijn het vaker problemen dat de (co) piloot een veiligheids systeem weet te overschreiden, of dat meters verkeerd worden geïntepreteerd omdat men denk dat ze falen/verkeerde waarden aangeven.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Merendeels zijn het menselijke fouten, zie: http://www.boeing.com/commercial/aeromagazine/articles/qtr_2_07/article_03_2.html

Toegevoegd na 4 minuten:
80% mensenlijk en 20% technisch. In tegenstelling tot ruim 100 jaar geleden, toen was het andersom.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Dat maakt niet dat er iets fout is met het antwoord. Ik weet ook wel wat jij zegt. Het is gewoon een leuk weetje.
De verhouding mens/machine is tegenwoordig idd 80:20
Of hierin ook zijn opgenomen de crashes die veroorzaakt zijn door constructiefouten danwel verkeerd of geen onderhoud is mij niet helemaal duidel, maar dan zou het cijfer nog sterker richting 'mens' schuiven, aangezien die hiervoor ook verantwoordelijk is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding