Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (12)

Leeg kost meer energie want lucht kost meer energie om te koelen dan vaste goederen
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ja, de koelkast is dan inderdaad energiezuiniger als hij leeg is. Dit komt doordat er dan meer ruimte is om te koelen. je kunt het vergelijken met een kamer waar heel veel mensen in staan of heel weinig.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
"Omdat er meer ruimte is om te koelen" zou juist een argument zijn waarom het méér energie kost.
-1
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
denkfoutje
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Mensen stralen continu warmte uit, stilstaande lucht doet dit niet. Geen goede vergelijking en dus een -.
De meeste energie van een koelkast wordt gebruikt wanneer die open en dicht gaat. De warmte die naar binnen komt weer er weer uit.
Als er dan tevens wat ingezet wordt dat moet worden afgekoeld kost dat ook weer energie.

Als een volle koelkast nauwelijks open gaat en er dus weinig bij komt, zal het energiegebruik te vergelijken zijn met een lege. In beide gevallen een niet al te hoog energiegebruik.

Toegevoegd na 1 minuut:
Een typefout: weer er weer uit -> moet er weer uit.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dat maakt niet uit, de koelkast geeft energie aan de hand van hoe jij hem hebt ingesteld, dus heb jij hem 6 graden ingesteld dan zal hij energie geven om hem constant op 6 graden te houden ongeacht hoeveel inhoud erin zit. De inhoud heeft ook geen effect op de temperatuur van de koelkast(wel enigszins maar dat is te verwaarlozen).
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Eeen volle koelkast gebruikt minder energie. Oorzaak er is veel inwendig volume en heeft dus veel koude opgeslagen en bij openen van de deur zal er minder warme lucht instromen en het volume in de koelkast zal deze lichte stijging goed kunnen opvangen, waardoor de koelkast niet zal aanslaan. Bij een lege is dat dus niet het geval. Een tegenvaller is natuurlijk wel dat je veel energie in het volume moet stoppen en dus daar weer verlies zal maken. Een vast feit is wel dat een lege koelkast meer energie zal verbruiken als je de zelfde handelingen bij beide kasten zal doen de zelfde aantal malen open bij een gelijke temperatuur. Maar een lege koelkast zal je minder vaak open maken dan een volle dus ik vermoed dat het om het even zal uitkomen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Het kost een koelkast veel energie ,om nieuwe spulletjes te koelen is dat eenmaal zo dan maakt het niet meer uit .het helpt zelfs de temperatuur vast tehouden . Maar staat een koelkast echt tevol ,dan gaat het niet goed . Waarom omdat dan geen goede koude circulatie kan plaats vinden ,ja dan is een lege btr ,hoef je ook minder uit te halen :) dus 1xdeurtje open en je ziet is leeg :)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Waardeloos antwoord. -1
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Heb je mogelijk een motivatie !? Ik verwacht van jou ,die meestal laat zien dat hij zelf goed kan denken redeneren ,zonder hele verhandelingen van internet te plukken dan gewoon waardeloos .daarbij ik blijf bij wat ik schreef het had met meer uitleg gekund ,ja de inhoud Vd koelkast (ijskast) houd de temp vast :in landen waar stroom vaak uit valt zet men vaak bakken (tjes) in koelkasten zeker in restaurant's om die tijd te overbruggen , ja in een koelkast koelruimte moet koude circulatie kunnen plaats vinden . ja het open en dicht doen kost het meest energie (ook het lampje:)) daarbij de vraag had een hoog topgear gehalte . Het was een vraag met een smille miz daarom het Antw een lege ,koelkast !die kan je uit zetten ! De beste is .
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dankje voor de complimenten.
Bij deze mijn motivatie: Ten eerste, met betrekking tot je taalgebruik, verwacht ik van mensen die vinden dat ze ergens een waardevolle schriftelijke bijdrage aan kunnen leveren, dat ze dan ook in behoorlijke mate kunnen schrijven. Ten tweede, met betrekking tot de opmerking "het is een vraag met een smile". Dat haal ik er helemaal niet uit. Het is best nog een moeilijke vraag zo is gebleken uit de andere antwoorden en de reacties daarop.
Misschien is jouw antwoord wel een antwoord met een smile, maar dan moet je al helemaal niet klagen over minnetjes. Maar inhoudelijk kan ik (met moeite) twee bruikbare argumenten uit jouw antwoord halen: die met betrekking tot het openen van de deur, en die met betrekking tot de luchtcirculatie.
Als de deur open gaat: nieuwe lucht koelen kost ook energie, net als nieuwe spulletjes koelen.
Daarbij, het laten staan van spulletjes zorgt er ook voor dat de gekoelde lucht daarachter minder makkelijk kan ontsnappen.
En wat betreft de circulatie: als de gekoelde lucht niet goed kan circuleren vanaf het koelgedeelte (de achterwand) van de koelkast, dan hoeft de koelkast toch nog minder lucht te koelen? Minder circulatie betekent immers meer isolatie, dus energiezuiniger.
Een lege is zuiniger omdat je hem gewoon uit kunt doen omdat er niks inzit.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dat is de enige heldere oplossing ,voor dit dilemma !
Zoals hierboven gezegd, wordt door de koelkast de meeste energie verbruikt wanneer deze open gaat. Omdat er dan veel warmere lucht in de koelkast komt, die ook weer gekoeld moet worden.

Als je koelkast dus voller is, is er minder plek voor warmere lucht wanneer de koelkast open gaat. Hierdoor is een volle koelkast bij normaal gebruik zuiniger.

Dus eigenlijk:
Als je koelkast nooit open gaat, is leeg zuiniger (je hebt geen energie nodig om de etenswaren die erin zitten te koelen)
Als je koelkast regelmatig open gaat, is vol zuiniger. Je hebt eenmalig energie nodig om al je etenswaren te koelen, maar daarna veel minder om iedere keer de warme lucht af te koelen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Een volle koelkast gebruikt ongeveer net zo veel als een lege (als de spulletje eenmaal koud zijn). Open en dicht doen kost theoretisch bij een lege koelkast meer energie, maar als er minder in staat dan hoeft-ie ook mindert vaak open ;)

Echter, als je het verbruik afzet tegen het gewicht van de inhoud, dan is het dus duidelijk dat het energieverbruik per kg inhoud veel gunstiger is voor een volle koelkast.

Ofwel: koop een zuinige en vooral ook een niet een te grote koelkast.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Je vraag is niet volledig en daarom is het geven van een juist antwoord niet mogelijk. Een tweetal situaties.

a) Een volle en een lege koelkast, waarvan de inhoud na verloop van tijd op de gelijk ingestelde temperatuur is afgekoeld, en die niet meer geopend worden, gebruiken evenveel energie. Het enige verlies is n.l. het energieverlies door de geisoleerde behuizing van de koelkasten en die is n.l. gelijk, daar het temperatuurverschil over de wand het zelfde is. Dit verlies moet weer aangevuld worden.
b) situatie als onder a), maar nu wordt de deur van beide koelkasten evenveel malen geopend. Koude lucht is zwaarder dan warme lucht. Als de deur wordt geopend, zakt de koude zwaardere lucht onder uit de koelkast en wordt aan de bovenzijde aangevuld door warme omgevingslucht. Echter in een volle koelkast zal minder lucht uitstromen om twee redenen. 1. in een volle kast ondervindt de uitstromende lucht meer weerstand. 2. er zit minder lucht in de kast, dus kan er ook minder uitstromen.
In zo'n situatie zal een volle koelkast dus minder energie verbruiken dan een volle.

Er zijn nog meerdere situaties te bedenken, maar dan krijg je zoveel variabelen, dat het wel erg moeilijk wordt om een juist antwoord te geven.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Beste antwoord wat mij betreft.
Ik denk dat een volle koelkast het zuinigst is. Want als je de koelkast opentrekt stroomt alle gekoelde lucht eruit. En moet de warme lucht die daarvoor in de plaats komt weer gekoeld worden.
De gekoelde goederen stromen natuurlijk niet weg, wel zullen die wat warmte opnemen als de koelkast open staat, maar netto zal een lege koelkast beter zijn best moeten doen dan een volle als je de deur even open hebt gedaan...

(ik ga er wel vanuit dat steeds voor je de deur opentrekt, alles wat erin zit dezelfde temperatuur heeft.)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Maakt niet uit
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding