Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe herstel ik het vertrouwen tussen mijn konijnen en mij?

Een zware vraag misschien, maar ik leg hem uit.

Wij hebben 2 konijnen die regelmatig geborsteld moeten worden (een langharig meiske en een lionhead lop jongen). Konijnen houden er i.h.a. niet van om opgetild te worden en deze twee zijn geen uitzondering. Toch moet dat om hen te kunnen verzorgen (borstelen). Hun buikje bijvoorbeeld moet ook geborsteld.

Nu is het dus zo dat ze al wegrennen als ze me maar zien. Ik borstel heus voorzichtig, doe hen geen pijn, maar het zal het optillen zijn dat hen niet bevalt. Ik wil wel proberen om hen te borstelen zonder hen op te tillen (bv als ze zitten te eten) maar hoe krijg ik ze zo ver dat ze dus niet wegrennen als ze me zien? (met of zonder borstel, dat maakt niet uit).

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
1.3K
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
je hebt gelijk
als mijn zonen ze willen aaien, blijven ze rustig zitten als ik er aan kom, zijn ze meteen op hun hoede of ik "iets" ga doen zoals oppakken.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Je kunt bij konijnen niet spreken van vertrouwen. Ze willen gewoon weg. Als je ze wilt verzorgen, zorg dat je ze te pakken krijgt en borstel ze voorzichtig, wat je kennelijk al doet.

Het is prima als je ze met liefde verzorgd.

Naar mijn weten zijn konijnen wel heel erg moeilijk te conditioneren.

Toegevoegd na 1 minuut:
NB. Ik bedoel conditioneren in de zin van de gedragsbiologie. Conditioneren bij het showen van konijnen is wat anders.

Toegevoegd na 13 uur:
Hoe pak je het probleem aan? De konijnen zitten denk ik 's nachts in een hok. Voor ze eruit mogen even kammen. Dan pas eruit. Dus op momenten waarbij je meer controle hebt kammen en niet als ze loslopen.

Konijnen zijn grappige beesten, maar helaas (meestal) minder aanhankelijk dan je soms zou willen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Snuffel
12 jaar geleden
Konijnen zijn heeeeeeeeeeeeeel langzaam in dit soort dingen. Als je ze van baby af aan hebt, gaat het stukken makkelijker, maar als je ze bijvoorbeeld uit het asiel haalt duurt het heel lang. Ik ben nu vijf jaar verder, en ik mag mijn (asiel)konijnen eindelijk een beetje aaien. Joepie! Heel veel geduld hebben en steeds 'oefenen' met ze.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Inderdaad, dat bedoel ik. Maar wennen en conditioneren is niet hetzelfde als vertrouwen. Dergelijke sociale patronen kennen konijnen denk ik niet.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
ik ben het niet met je eens
konijnen kennen wel degelijk vertrouwen en wantrouwen aan de hand van eerdere ervaringen met ene persoon
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ok, Pokemon, misschien ben ik iets te stellig.

Andere antwoorden (2)

Ze vertrouwen je heus wel. Maar sommige konijnen worden nu eenmaal niet graag geborsteld en lopen dan altijd weg.
Als je één van hen gaat borstelen geef hem/haar iets lekkers te eten (appel?) dan heeft hij wat te doen. Als je hem op zijn rug moet leggen voor het borstelen doe dit dan niet te lang en misschien is het handig om eerst de ene helft te borstelen en dan later de andere.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
zou kunnen werken.
maar dan moet je hem twee keer oppakken
als ik nagels moet knippen doe ik ze liever allemaal tegelijk het op schoot zitten vinden ze niet erg. na het knippen blijven ze zelfs af en toe zelf zitten, ook al laat ik ze los.
het oppakken zorgt voor paniek
Konijnen zijn prooidieren, dus is er inderdaad niet echt sprake van vertrouwen. Of konijnen net als honden connecties kunnen leggen tussen dingen weet ik niet.

Maar ons konijn heb ik niet veel problemen mee, stribbelt iets tegen met het oppakken maar borstelen vindt ze prima, en voetballen doet ze ook met alle plezier.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Het verschil kan zijn dat jij één konijn hebt, dat ingesteld is op jou als 'partner' waar wij er dus twee hebben, die elkaar hebben om mee te spelen, te eten en te verzorgen. Twee konijnen hebben alles aan elkaar, een konijn heeft meer de verzorger als maatje zeg maar.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik vind het wel een goed antwoord. Een konijn moet in de natuur op zijn hoede zijn en alleen konijnen "vertrouwen". Of ze nu alleen zijn of met zijn tweeën doet er m.i. minder toe. @marion: ik vind dat je teveel menselijke eigenschappen toedicht aan een dier. Ik kijk er dan ook als bioloog naar. Bij een hond is het heel anders. Ze hebben meer hersenen, maar zijn ook roofdier en bovendien kennen ze een sociale positie waarin zij én de verzorger een plaats hebben. Bij konijnen speelt dit alles niet.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Mijn reactie was eigenlijk bedoeld voor het deel waarin Jelte1 vertelt dat ze weinig problemen met haar konijn heeft, vwb borstelen en voetballen. Toen wij nog één konijn hadden (een ander dan die nu) was dat ook veel meer op mensen gericht. Toen ze een vriendje kreeg bleef dat op zich wel, ze was gewend aan ons als 'vriendje'. Tenminste, dat denk ik. Ik probeer geen menselijke eigenschappen aan de konijntjes toe te dichten, maar ik wil hen wel graag goed kunnen verzorgen en daar hoort dus ook borstelen bij. Ik begrijp dat ze niet opgetild willen worden maar nogmaals, hoe zorg ik er nou voor dat ze niet weglopen?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Hoi marion, Het was niet bedoeld als kritiek, sorry als dat zo over kwam. Je kunt ze niet trainen dat ze niet weglopen. Ik neem aan dat ze op een gegeven moment in het hok zitten. Voor ze de tuin in mogen eerst kammen. het er achteraan hollen zou ik zoveel mogelijk proberen te voorkomen.
Snuffel
12 jaar geleden
Bij mijn konijntjes merk ik dat het vertrouwen in mij in de loop der jaren is gegroeid. Ze 'begrijpen' inmiddels dat ik ze niet ga vermoorden als ik ze optil. Er is dus wel iets van 'training' mogelijk. Vaak doen en dan wennen ze er aan. Maar ook niet te vaak, want dan vinden ze je vervelend en hollen ze weg. De gulden middenweg.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding