Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Welk muziekinstrument kan de hoogste toonhoogte bereiken?

Ik denk hierbij niet aan een synthesizer of iets dergelijks wat op elektronische wijze werkt.

Gewoon een instrument dus, dat met handkracht, luchtkracht of iets bespeeld wordt.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Muziek
7.9K
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Misschien een triangel? Reactie voor zekerheid:).
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Of misschien wel een xylofoon!!
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Tja, er naar raden kunnen we allemaal, inclusief ik zelf.
Zo kan ik nog wel 10 instrumenten verzinnen...
Maar toch bedankt voor je reacties.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Vreemde reactie, aangezien ik je bedankt heb voor je reacties...
Annswers
12 jaar geleden
Leuke vraag, misschien een blokfluit :)
Amadea
12 jaar geleden
De blokfluit die de hoogste toon kan spelen is de sopranino. Maar een piccolofluit komt nog hoger.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Waarom vind je iets elektrisch geen instrument?

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Dat zal een hondenfluitje zijn. Andere instrumenten kunnen wij horen, maar een hondenfluitje niet. De hoogste toon is 20.000 hz en kunnen wij niet horen.

Toegevoegd na 5 minuten:
Mijn antwoord is overigens wel serieus. 20.000 Hz wordt als de hoogste toonhoogte beschouwd omdat dit zo'n beetje de grens is van wat wij kunnen horen en het gros van de mensen nog ver daaronder.

Alleen fluitjes zijn dacht ik in staat om zulke hoge frequenties weer te geven (hondenfluitjes produceren een trilling tussen de 16 000 Hz en 22 000 Hz).

Toegevoegd na 9 minuten:
Bij een snaarinstrument kan je een zeer hoge toon niet bereiken met een snaar. Die moet dan zo dun zijn dat die snel zou breken, of zo kort dat die niet bespeelbaar is. Een snaarinstrument kan wel met een flageolet techniek een zeer hoge toon produceren.

Toegevoegd na 15 minuten:
De flageolet techniek genereert boventonen, die boven de normale toon liggen. Hierdoor zijn wel zeer hoge tonen te produceren, die rond de 20.000 Hz kunnen liggen.

Geluid zelf kan natuurlijk wel nog hoger dan 20.000 Hz. en dieren zoals een hond kunnen wel tot 50.000 Hz nog horen. Er is een sabelsprinkhaan die nog hogere tonen maakt: van maar liefst 129.000 hz.

Toegevoegd na 7 uur:
Bij de meeste instrumenten spelen boventonen ook een belangrijke rol. In feite is een boventoon een niet zuivere trilling zoals in dit filmpje wordt uitgelegd voor een snaar.

http://www.youtube.com/watch?v=IGUF3hp6pj4

Bij het blazen van een noot kunnen er boventonen geproduceerd worden zoals mijnheer Slooten demonstreert in onderstaand filmpje: Een toon in een blaasinstrument is o.a. afhankelijk van de lengte / dikte van de buis en zoals je in dit filmpje kan zien blijft die lengte gelijk. De speler moet dus andere tonen maken door boventonen te produceren. In dit geval horen wij de boventoon als nieuwe toon.

Een trombonespeler kan ook de buis langer maken (de toon zou dan lager worden) én een hogere toon produceren zodat in verschillende posities dezelfde toon wordt gehoord:

http://www.youtube.com/watch?v=sVeZZjaLTz0

Dit maakt dat het spelen van een trombone (maar ook andere blaasinstrumenten) niet gemakkelijk is omdat je met lipspanning en overblazen andere toonhoogtes krijgt. Nu is de trombone een instrument met vrij lage tonen, maar je kunt dit ook doen met een blaasinstrument dat al vrij hoge tonen produceert; Hoe korter het blaasinstrument, of hoe korter de snaar: hoe dunner de toon.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Als wij mensen dat hondenfluitje niet kunnen horen, denk ik niet dat het als muziekinstrument gebruikt wordt, en dat dan eigenlijk derhalve ook niet is.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Is dat een instrument? Een werkelijk Muziekinstrument? Lijkt me niet.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
natuurlijk is dat een instrument. Ik heb mijn antwoord uitgebreid. Er zijn ook wel fluiten die minder hoge frequenties produceren. De vraag ging over de hoogste toonhoogte. In de muziekleer is dat 20.000 Hz.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
@Som: naar aanleiding van je toevoeging: Ik heb geen enkele reden om je antwoord zonder je toevoeging niet serieus te nemen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
In veel gevallen zullen instrumenten ook boventonen produceren zoals Koosknip aangeeft. Die boventonen zijn soms niet hoorbaar, maar zorgen voor een specifiek geluid van een instrument. Over het algemeen wordt de grondtoon bedoeld van een instrument.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
@som: Ik denk dat ik maar niet naar een hondenfluitjes concert zal gaan, want dat zal een saaie avond worden, indien ik er niets van kan horen...
Maar een plus voor je antwoord.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Je vraag was niet of je het ook kunt horen. Ik ben overigens zelf van de standaard toon uitgegaan en niet van boventonen. Dat zou de vraag wel heel erg complex maken. De boventonen bepalen ook de klankkleur van het instrument waardoor je hoort dat het een piano is en geen gitaar.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dus hoewel je de meeste boventonen niet echt hoort, bepalen ze toch ook wel weer het klankbeeld blijkt uitonderzoek.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ja, zo lust ik er ook nog wel eentje som. Als ik zou vragen naar wat de beste autoband zou zijn, en een antwoorder zou later zeggen: ik wist niet dat je ook van plan was om er mee te gaan rijden... Natuurlijk wil ik een instrument wel horen, anders hoef ik er niet niet naar te luisteren.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Zo bedoel ik dat ook weer niet. 20.000 is de grens, er zijn wel mensen die dat horen hoor. En het gekke is dat als je de boventonen die "onhoorbaar" zijn weg filtert, het instrument toch anders klinkt. Juist omdat de gevoeligheid van onze oren verschilt (ook per leeftijd) heb ik dit als grens genomen omdat dit in de muziekleer wel degelijk als bovengrens wordt genoemd.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Heb er eventjes over na moeten denken, maar uiteindelijk vind ik jouw antwoord het beste, en bedank ik je hierbij daarvoor.

Andere antwoorden (4)

Ik zit te denken aan een snaar instrument.
Een viool ofzo aangezien die behoorlijk hoog kunnen komen en desnoods nog hoger aangezien je de snaren nog meer kunt spannen dan nodig is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Zolang je niet alleen de grondtoon van het instrument als bepalende factor neemt zou ik voor een instrument kiezen dat vooral veel boventonen produceert naast de grondtoon.
Een goede suggestie werd al genoemd in de reacties:
de triangel.
Naast de grondtoon die al tamelijk hoog is worden veel hogere harmonischen geproduceerd die al ver boven het menselijk gehoor liggen.
Een andere kandidaat is de piccolo die je expres overblaast, de grondtoon is al hoog, maar de harmonischen zijn dus 2, 4, 8, etc. etc. keer zo hoog.
De absolute winnaar moet dan het crashbekken van een drumstel zijn: hier is de productie van boventonen een ontwerp-vereiste. Zelfs een vleermuis zal niet de hoogste frequenties die met dit instrument geproduceerd worden kunnen horen, we zitten dan al rond de 100 kHz qua toonhoogte.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Mooi antwoord Koos.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dank voor compliment.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Wellicht een mooi antwoord Koos, zoals som hier schrijft, maar kun je het ook in het Nederlands vertalen voor een muziekliefhebber, die niet jullie kennis over grondtonen en boventonen heeft?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik doe een poging om voor de gewone muziekliefhebber de vorming van boventonen te verklaren: Als een geluidsgolf zuiver sinusvormig is dan zijn er geen z.g. boventonen, dan bestaat het geluid van die toon alleen uit golven van die frequentie. Als de geluidsgolf echter een andere golfvorm heeft, bijvoorbeeld driehoekig of rechthoekig dan kun je hem beschouwen als samengesteld uit de samenvoeging van meerdere sinusgolven: de grondtoon met een veelvoud van boventonen. Met geschikte meetapparatuur is dit ook waar te nemen. De toon van een dwarsfluit is normaal vrijwel sinusvormig, de toon van een trompet die dezelfde muzikale toonhoogte produceert vertoont veel boventonen naast de grondtoon: je kunt dan z.g. harmonischen waarnemen. Harmonischen zijn geluidsgolven met een frequentie die veelvouden van de grondtoon zijn, de eerste is dubbele frequentie, de tweede anderhalf keer, de derde vier keer zo hoog, etc. etc. Deze harmonischen zijn zwakker dan de grondtoon, maar toch zo sterk aanwezig dat ze de toon anders laten klinken, waardoor je het geluid ook kunt onderscheiden. Hoe meer harmonischen, hoe hoger de frequentie van de hoogste harmonische toon in het totale geluidskarakter. De vaste reeks van boventonen is voor een muzikant ook merkbaar door het overblazen of flageolet vormen van de basistonen.
Een fluitist kan naast de grondtoon en een duidelijke serie boventonen produceren door op een geschikte manier het instrument met dezelfde kleppenstand steeds harder aan te blazen:
je hoort eerst de grondtoon, dan het octaaf, dan het octaaf plus een kwint, dan de dubbele octaaf, etc. etc.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Boventoon
Mmbv een speciale techniek kunnen een viool, gitaar of dwarsfluit flageoletten produceren (boventonen zonder grondtoon). Die vallen in het hoogste muzikale octaaf (zesgestreept octaaf). Lees meer in:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Octaaf_%28muziek%29

Voor "normale" muziek is de laatste toon op een pianoklavier de hoogst nog bruikbare toonhoogte (de picollo (fluit) komt ook in die regionen).

(NB Instrumenten als triangel, tamboerijn etc. zijn niet meegerekend).

Toegevoegd na 1 minuut:
Ik zie nu dat intussen meerdere dezelfde antwoorden staan....
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
+
Dat zal ongetwijfeld de viool zijn. Er zijn bepaalde technieken om de snaar niet, zoals gebruikelijk, naar beneden te duwen, om een bepaalde toonhoogte te krijgen, maar door heel licht de snaar aan te raken. Op die manier komen allerlei boventonen tevoorschijn, en daar kun je zó ver in gaan, dat er tonen ontstaan die door het menselijk oor nauwelijks meer waarneembaar zijn. Je spreekt dan van boventonen. Alle klanken hebben boventonen, en het aantal en de sterkte van die tonen bepaalt de helderheid van de (grond-) toon. Maar je moet wel een knap violist zijn, om dat te beheersen. Natuurlijk geldt hetzelfde voor harp en gitaar. Je noemt dat flageolet, en je kunt er in onderstaande link alles over lezen.

Maar we kunnen het ook nog op een andere manier benaderen. Als er één instrument is, dat gebruik maakt van manipulatie van de helderheid van tonen, dan is dat het kerkorgel. Zonder al teveel in details te treden: een kerkorgel zonder registers zou je een 8 voets orgel noemen. Maar een beetje kerkorgel heeft er allerlei registers bij, om de helderheid van de toon te beinvloeden. Dus ook 4 voets en 2 voets registers (het "voet" zegt iets over de lengte van de orgelpijp). Er zijn kerkorgels die ook een 1 voets register hebben, of nog kleiner, vooral in samengestelde registers (mixtuur, tertiaan etc.) De pijpjes van zo'n register zijn heel klein (denk bij de hoogste tonen aan de lengte van een sigaret) en klinken dus zo hoog, dat je ze niet of nauwelijks kunt horen. Dat lukt alleen nog maar in combinatie met een ander register. Je hoort de toon dan nog steeds niet, maar je hoort alleen dat het de helderheid van de grondtoon beinvloedt.

Ik gaf je 2 antwoorden: jij mag kiezen ;-)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
@mesher: Ik denk er nog een tijdje over na...:)
Maar een plus voor je antwoord!
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Eerste antwoord is al lang gegveen, dat van het kerkorgel klopt (is in feite ook een fluittoon). Maar het betreft wel boventonen, wat KoosKnip ook aangeeft.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
som als je wilt dat ik mijn antwoord weghaal dan doe ik dat met alle plezier. Ik begon met mijn antwoord te schrijven, toen er nog geen enkele reactie was, en heb daar dus lang over gedaan. Ik vond het lastig om goed te formuleren, en niet te veel in details te treden. Toen ik eindelijk klaar was met mijn antwoord stonden er 4 reakties.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Voor mij hoef je het zeker niet weg te halen.
Prima antwoord. Of het ook het beste antwoord is kan ik nog lang over nadenken.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Nee hoor Meshmer, prima antwoord. Ik denk dat die kleine pijpjes ook wel hoog gaan, ook qua grondtoon. Een fluit (en een kerkorgel is ook een fluit) produceert volgens mij de hoogste grondtoon. Als je de boventonen ook gaat meerekenen is het niet helemaal een eerlijke vergelijking. Hele hoge tonen worden door een fluit geproduceerd óf door een snaarinstrument flageolet te bespelen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
zeusnor? Wat apart om mij zo te beledigen! o.a. Meshmer, Koosknip en ik doen mijn best om Conan een zo volledig mogelijk antwoord te geven op zijn vraag. Daar stoppen we veel energie en kennis in. Dat je dat ziet als gezeur is erg jammer, zeker omdat je zelf geen antwoord hebt gegeven op de vraag. Goede Vraag is een kenniswebsite, dus het is de bedoeling met antwoorden kennis op te bouwen. Ik zie het tenminste niet als spelletje.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding