Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

als je een slecht werkende schildklier hebt, maar je behandeld die en je schildklier werkt terug normaal, krijg je dan terug je normaal gewicht?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
986

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (5)

Ik neem aan dat je bedoelt of je weer je normale gewicht terugkrijgt als je schildklier weer normaal gaat werken?
Dat kan wel maar of dat altijd gebeurt valt natuurlijk niet te zeggen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Uiteindelijk wel, maar daar moet je zelf ook aan werken. Aankomen is makkelijker dan afvallen en dat geldt ook voor ' ziektes' of in dit soort gevallen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Als de schildklier alleen de oorzaak is, zal je na verloop van tijd het bij jou behorende gewicht terugkrijgen.
Bij een te snel werkende schildklier wordt je mager, bij een te langzaam werkende schildklier wordt je dik.

Het neemt even wat tijd, maar als je na medicatie normaal eet komt alles goed. Mogelijk kan je bij je huisarts ook een dieetlijst krijgen, waarop vermeld staat wat zinvol is om vanaf dat moment te eten.
(Lees meer...)
12 jaar geleden
Aankomen doe je als je meer energieleverende voeding eet dan je verbrandt. Werkt je schildklier trager dan verbrandt je dus minder. De rest wordt opgeslagen.

Als de schildklierwerking weer hersteld is en je eet net zoveel als daarvoor, dan blijf je op (over)gewicht. Je moet er dus extra moeite voor doen om weer op je gezonde gewicht te komen door minder energieleverend voedsel tot je te nemen. Koolhydraatbeperking in combinatie met voldoende (dat is niet overdreven veel) lichaamsbeweging kan een goede methode zijn om je stofwisseling op gang te houden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Koolhydraatbeperking lijkt voor schildklierpatiënten iets minder geschikt bij afvallen (zie hieronder).
Je zou wel individueel kunnen kijken of iemand niet koolhydraten overconsumeert.
Persoonlijk zou ik een vrij normale hoeveelheid koolhydraten gebruiken en op andere manier aan minder calorieën en meer bewegen proberen te komen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
PS Die duim naar beneden is niet van mij hoor. De rest klopt nl. wel, alleen dat koolhydraatbeperkt is een lastige bij schildklier (hypo) patiënten.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dank voor de aanvulling! Ik maak verschil tussen koolhydraatbeperkt en koolhydraatarm. De laatste vind ik in de meeste gevallen te extreem, zeker om te lang vol te houden. Negatieve invloed op T3 is zeker een goede reden.
Helaas gaat het gewicht dat je bent aangekomen bij een schildklierhormoon tekort wanneer je eenmaal goed bent ingesteld op schildklierhormonen (de pillen bevatten hetzelfde hormoon dat de schildklier maakt) meestal niet vanzelf eraf.
Uit onderzoek blijkt dat men gemiddeld zo'n 10 kg in gewicht toeneemt.

Afvallen kan alleen met de gebruikelijke methoden, minder (maar wel goed!) eten. Het vervelende is namelijk dat als je minder koolhydraten gaat eten, de omzetting van schildklierhormoon in het actieve schildklierhormoon (T3) vermindert. Dat is bij gezonden, maar zeker ook mensen met een schildklieraandoening zo. Het lijkt erop dat vooral schildklierpatiënten (maar dat is geen wetenschap, slechts ervaring) zich niet zo prettig voelen met een koolhydraat beperkt dieet.

Minder snoepen, meer bewegen (als je goed bent ingesteld) en een goed gebalanceerd minder calorieën binnenkrijgen is een eerste.

Wil je op een andere manier afvallen, gebruik NOOIT iets met jodium erin. Veel afvalprodukten bevatten jodium/kelp/zeewieren. Die jagen (ook een goed werkende) schildklier op naar een hyper, of soms juist een hypofunctie. Dat kan ook gebeuren als je eigen schildklier nog gedeeltelijk werkt. Dan maakt de schildklier een deel van de hormonen en de pillen vullen het tekort aan.
Het nog werkende deel kan door teveel aan jodium in de war worden gebracht. Niet wenselijk.

Pas ook op met kuren zoals HCG hormoon! Dat is heel slecht voor een niet goed werkende schildklier. Nog afgezien van het feit dat het eigenlijk voor iedereen een slechte behandeling is.

Ik wens je veel succes met afvallen. Maar het gaat pas lukken als je goed ingesteld bent op schildklierhormoon!
Zorg dat je TSH (vraag de arts) rond de 1 uitkomt en je FT4 hoognormaal in de normaalwaarden van je lab.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Je weet in ieder geval waarover je het hebt! +1

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding