Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Multiple Sclerose (MS) is op jonge tot volwassen leeftijd één van de meest voorkomende chronische aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Het is dus géén spierziekte zoals vaak wordt gedacht. MS is een auto-immuunziekte. Kenmerk van dat soort ziekten is dat het immuunsysteem (het afweersysteem van het lichaam tegen virussen, bacteriën en infecties) eigenlijk iets te goed werkt. Door MS raakt het centraal zenuwstelsel - wat bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg - beschadigd en het beschermlaagje van zenuwuitlopers (myeline) wordt aangetast. Hierdoor kunnen verlammingsverschijnselen ontstaan.
Hoe de stoornis in het afweersysteem ontstaat, is helaas nog niet bekend. Wel weten we dat een ontregeld immuunsysteem bij MS een groot deel van de klachten veroorzaakt. De medicatie voor de richt zich dan ook op het reguleren en remmen van dit immuunsysteem.

Toegevoegd na 2 minuten:
"behandeling" ontbreekt tussen de en richt in de laatste zin.
(Lees meer...)
Amadea
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Het is idd nog steeds niet geweten waarom de witte bloedcellen de neuronen aantasten.
paulus811
13 jaar geleden
Er is een sterk vermoeden dat MS ontstaat door een tekort aan vitamine D en dat krijg je door zonlicht. Rond de evenaar komt nauwelijks MS voor, maar zowel naar het noorden als het zuiden neemt het aantal MS gevallen toe.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
bedankt voor de info

Andere antwoorden (1)

Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel : de hersenen en het ruggenmerg.

De hersenen en het ruggenmerg zijn te vergelijken met een telefooncentrale. Via de zenuwen gaan er allerlei berichten in en uit.

Dat werkt ongeveer als volgt: in uw hersenen komen voortdurend allerlei signalen binnen, u stoot bijvoorbeeld uw voet en voelt pijn. In het centrale zenuwstelsel wordt deze informatie verwerkt en worden er signalen teruggestuurd.

Die gaan in dit voorbeeld dan naar uw voet, waarop u als reactie op de pijn uw voet terugtrekt.
Dat gaat allemaal razendsnel, u bent zich daar niet van bewust.

Die signalen lopen in het centrale zenuwstelsel langs bepaalde zenuwbanen. Deze zitten in een soort isolatiemateriaal, de myelineschede .

Bij MS ontstaan ontstekingen in de myelineschede. Daardoor kan de zenuwbaan het bericht niet goed overbrengen; dat uit zich in klachten.

Die klachten worden vaak weer minder als de ontsteking voorbij is. Maar er blijft een klein litteken achter en dat kan nog storingen teweegbrengen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding