Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Welke bakjes zijn t handigst voor het uitzaaien van groente zaden

Ik heb diverse groenten zaden. Vorig haar uitgezaaid in stekbakjes van de Hema maar dat id niet zo goed bevallen. Hadden nml zeer kleine vlakjes. De stekjes grooeide in elkaar

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Tuin
1.9K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (8)

Bij de meeste kwekers en grote tuinwinkels hebben ze traytjes die je gratis mee kunt nemen. Meestal staan die op de inpaktafel.
Kost niets en het bevalt prima.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Het beste kan je een kluitjes pers kopen, dat is een simpel stukje gereedschap, die van natte potgrond een stevig kluitje perst.
Als het klaar is, dan zit er al een kuiltje in, waar je de zaadjes in kan doen.
Plaats twee of drie zaadjes in een kluitje, dan kan je later de beste laten staan en trek/ knip je de andere weg.
Plaats de kluitjes op een dikke krant, die houdt lekker lang het vocht vast.
Als de plantjes minstens 4 blaadjes hebben kan je ze met het kluitje en al gaan planten, want het kluitje is immers ook grond, zo kan je nooit de worteltjes beschadigen, zoals dat vaak gebeurd met het over zetten van zaai plantjes.
Ook het vroegtijdig doorschieten van groente planten, is nu veel minder.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
ik gebruik er eierdozen voor. Deze vul ik met wat potgrond, in elke bakje 1 a 2 zaadjes, en dan op de vensterbank.
Je kunt de "bakjes" die je van de eierdozen knipt gelijk in de grond zetten, die vergaan.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Gebruik zelf de bakjes die je krijgt bij bv de chinees en ander eten zoals filet bakjes werkt prima.Door even in het bakje te knijpen heb je ze zo los.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Dan heb je te dicht op elkaar gezaaid waarschijnlijk, en te laat verplant.
Wat je ook nog kunt doen: lege wc-rollen in 2 of 3 stukken knippen, die in een bakje zetten, aarde erin, 1 zaadje per wc-rolstukje, zorgvuldig water geven en goed opletten of de boel niet gaat schimmelen (vooral niet te koud zetten).
Zodra de plantjes iets groter worden, kun je ze met rolletje en al in een grotere pot verplanten, of na afharden buiten in de tuin of een balkonbak of zo.
Succes!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Persoonlijk gebruik ik altijd de literbakjes van bijv. ijs.
Ik was ze goed uit en vul ze gedeeltelijk, bijv. 2 á 3 cm, met een mengsel van potgrond en wat maaszand. De grond vervolgens wat vochtig maken. Hier leg ik dan de zaadjes op, waaroverheen ik nog een heel dun laagje aarde strooi. Het geheel dek ik af met een dunne plastic folie en zet het vervolgens op een niet al te warme plaats. Wanneer de zaadjes zijn gekiemd en de plantjes een grootte hebben van enkele centimeters verspeen ik de plantjes in kleine aparte potjes.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
lege eierdozen.. Of knip een zak tuinaarde open, en plant ze daarin. Of kleine bloempotjes. Of een klein kasje.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Stekbakjes zijn inderdaad niet altijd aan de grote kant. Logisch, want je begint er met zaailingen in. En plant deze uit, wanneer ze wat groter zijn. Ik kan de frustratie in ieder geval goed voorstellen.

Wat je zou kunnen doen is simpelweg grotere kweekpotjes kopen. Maar deze zijn natuurlijk ook weer wat duurder. Of je houdt het bij 1 zaadje per stekpotje.

Je kunt natuurlijk ook denken aan lege yoghurt- of kwarkverpakkingen, eierdozen etc..
Ik kan mij goed voorstellen dat je voor het gemakt kiest van een paar stekbakjes kopen. Duur zijn ze toch ook weer niet.

Als je ervoor kiest stekpotjes te kopen kun je kiezen voor biologisch afbreekbare bakjes. Dit heeft als voordeel dat jij je plantje direct de grond in kunt steken met het potje, wanneer het daarvoor groot genoeg is. Deze potjes zijn natuurlijk eenmalig te gebruiken.

Turfpotjes zou ik overigens links laten liggen, ziet er mooi en duurzaam uit. Maar het is net zo goed een fossiele brandstof die opgegraven moet worden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit houtvezel of cellulose

Of... Je kiest plastic potjes. Die kun je niet de grond in steken, maar natuurlijk wel hergebruiken.

De maten voor stekpotjes voor de moestuin liggen zo'n beetje rond de 4 - 7 centimeter. Als antwoord op je vraag, kun je dan misschien de grootste mogelijke kiezen.

In het bijgevoegde artikel ga ik nog verder en dieper de beste stekpotjes in. Hier vind je ook direct links naar de kweekbakjes.

Succes en veel tuinplezier.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
2 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding