Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mogen winkels/supermarkten kerstavond(24 december) eerder sluiten?

None

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Kerst
2.9K
ronron1212
9 jaar geleden
Als de eigenaar dat wil sluit hij wanneer hij wil om 19:00 moet hij dicht zijn.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Dat moet zelfs, volgens de Winkeltijdenwet (namelijk uiterlijk om 19.00 uur.

Om langer open te zijn op die dag moet de gemeente toestemming hebben verleend.

Toegevoegd na 15 minuten:
Het wetsartikel:

"Artikel 2

1.Het is verboden een winkel voor het publiek geopend te hebben:

a. op zondag;
b. op Nieuwjaarsdag, op Goede Vrijdag na 19 uur, op tweede Paasdag, op Hemelvaartsdag, op tweede Pinksterdag, op 24 december na 19 uur, op eerste en tweede Kerstdag en op 4 mei na 19 uur;
c. op werkdagen voor 6 uur en na 22 uur.

2.Het is voorts verboden op de in het eerste lid bedoelde dagen en tijden in de uitoefening van een bedrijf, anders dan in een winkel, goederen te koop aan te bieden of te verkopen aan en in rechtstreekse aanraking met particulieren.

Artikel 3
1. De gemeenteraad kan bij verordening vrijstelling verlenen van de in artikel 2 vervatte verboden.

2. De gemeenteraad kan bij verordening aan burgemeester en wethouders de bevoegdheid verlenen om in de gevallen, in de verordening aan te wijzen, en met inachtneming van de daarin gestelde regels op daartoe strekkend verzoek ontheffing van de in het eerste lid bedoelde verboden te verlenen.
3. De vrijstellingen en ontheffingen kunnen onder beperkingen worden verleend. Aan de vrijstellingen en ontheffingen kunnen voorschriften worden verbonden."

Het is naar mijn mening de vraag hoe lang de Winkeltijdenwet nog stand houdt. Met name supermarkten zijn massaal op zondag open, wat tegen artikel 1, lid a ingaat maar waarvoor zeer veel gemeenteraden (helaas, zeg ik dan) toestemming hebben gegeven. Een collectieve rustdag, waarop mensen de tijd hebben voor familiebezoek, rust, ontspanning is goed voor iedereen. Maar die visie is verloren geraakt. Maar goed, dat was de vraag niet.
(Lees meer...)
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Plus en ik ben het met je eens. Nog niet zozeer vanwege de zondagsrust, maar meer vanwege de concurrentiepositie van kleine(re) ondernemers.
ItisILeClerc
9 jaar geleden
hopelijk komt er snel een eind aan de overheidsbetutteling
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
@ItisILeClerc Nu wil ik hier geen semantische discussie aanzwengelen, maar tenzij je iedere vorm van beperking als 'betutteling' beschouwt heb ik werkelijk geen idee wat het verband is tussen de Winkeltijdenwet en betutteling.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding