Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Op deze pagina vind je alle vragen in de categorie Wielrennen. Vragen over Formule 1, hockey, schaatsen, tennis, voetbal en wandelen en hardlopen vind je in één van de gerelateerde subcategorieën.

Nieuwste vragen

Waarom is het beter de voorvoet op de trapper te zetten dan de middenvoet?

Als ik kijk naar waar de clips zitten van racefietsschoenen, en hoe je "instapt" in de "trapperschoen" (hoe heet zo'n ding) op een sportschoolfiets of een spinningfiets, is het kennelijk het beste dat je voorvoet op de trapper staat, en dat je de kracht dus uitoefent met je voorvoet.

Maar stel nu dat ik op een smalle evenwichtsbalk sta, dwars op de balk (dus de balk loopt van links naar rechts onder mij door). Dan kan ik weliswaar het makkelijkst mijn evenwicht bewaren als ik mijn voorvoeten op de balk plaats, en niet het midden van mijn voeten. Maar als ik iets heb om mij aan vast te houden zodat ik niet hoef te balanceren om mijn evenwicht te bewaren, kost het mij minder kracht als ik mijn middenvoeten op de balk zet, dan wanneer ik mijn voorvoeten op de balk zet.

Dus - waarom is het kennelijk beter om de kracht op de pedalen uit te oefenen met je voorvoeten? Je spant dan toch meer spieren aan dan wanneer je de kracht zou uitoefenen met je middenvoeten? Trappen met je voorvoeten is alsof je een heel klein beetje op je tenen gaat staan, toch?

een jaar geleden
1.3K
1