Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is het verschil tussen een voegwoord en betrekkelijk voornaamwoord?

Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
in: Overig
6K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Voegwoorden zijn in twee soorten te verdelen:
Een nevenschikkend voegwoord verbindt twee zinnen of deelzinnen die even belangrijk zijn. Ze zijn gelijkwaardig en staan als het ware naast elkaar. Een nevenschikkend voegwoord staat altijd tussen de deelzinnen in, nooit aan het begin.
Een onderschikkend voegwoord verbindt een bijzin aan een hoofdzin, of, anders gezegd, een deelzin aan een grotere overkoepelende zin. In de overkoepelende zin heeft de ondergeschikte zin dan meestal de functie van een bijwoord, en kan daardoor ook aan het begin van de zin staan.
Een voorbeeld in het Nederlands dat het verschil laat zien is:
Nevenschikkend: Ik ga met de fiets, want het is mooi weer.
Onderschikkend: Ik ga met de fiets, omdat het mooi weer is.
Een betrekkelijk voornaamwoord (Latijn: pronomen relativum) is in de taalkundige benoeming een voornaamwoord dat een betrekkelijke bijzin inleidt. Datgene waar in de bijzin met het betrekkelijk voornaamwoord als introductie naar verwezen wordt, wordt het antecedent genoemd. Dit antecedent kan een woord, zinsdeel of hele zin zijn.
Het gebruik van het juiste betrekkelijke voornaamwoord hangt in de meeste gevallen vooral af van het geslacht en getal van het antecedent. Daarnaast spelen onder meer in het Nederlands stijl en register een rol.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
Een voegwoord is een verbindingswoord dat woorden, woordgroepen en zinnen met elkaar kan verbinden in een nevenschikkend of een onderschikkend verband. Nevenschikkende voegwoorden verbinden gelijkwaardige elementen: en, maar, want, dus. Onderschikkende voegwoorden leiden bijzinnen in en verbinden daarmee afhankelijke (of: ondergeschikte) mededelingen met de hoofdzin: terwijl, omdat, doordat, zodat.

Een betrekkelijk voornaamwoord is een voornaamwoord dat een betrekkelijke bijzin inleidt: die, dat, wie, wat, welk(e), hetgeen. Het verwijst naar een woord dat er vlak voor staat (of woorden die er vlak voor staan).

Het antwoord dat ik heb gekregen. In dit zinnetje is dat het betrekkelijk voornaamwoord.
Ik ben niet tevreden met het antwoord dat ik kreeg, want het maakt mij niet duidelijk wat ik wil weten. In deze zin is want het voegwoord.
(Lees meer...)
Toegevoegd op 11 januari 2020 22:54: bron
Amadea
4 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
+ gewoon een goed antwoord.
Dus een plus van mij.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding