Waarom mag de naam "negerzoen" niet meer?

Blanke vla en jodekoeken zijn toch ook nog steeds in de supermarkt te krijgen?? Afrikaantjes (perkgoed) worden ook nog verkocht...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

'Buys Zoenen zijn de opvolgers van onze alom bekende negerzoenen, die al 86 jaar populair zijn bij jong en oud. Na zorgvuldig markt-, merk-, en consumentenonderzoek vonden we het tijd de productnaam te moderniseren. Sommige mensen vinden het jammer dat de naam negerzoenen verdwijnt, omdat ze die al zo lang kennen. Er zijn echter ook mensen die minder enthousiast zijn over de benaming. Daar hebben we alle begrip voor. Buys Zoenen moeten zijn voor iedereen.' Het bedrijf doelt hiermee onder meer op de Stichting Eer en Herstel Betaling Slachtoffers van Slavernij in Suriname, die Van der Breggen had verzocht de naam te wijzigen omdat deze beledigend zou zijn, bijvoorbeeld voor mensen van Afrikaanse komaf. De naam Buys verwijst naar de producent van de ronde chocoladeschuimbollen die eind jaren negentig door Van der Breggen werd overgenomen ' (Bron: ANP) Dit betreft een citaat van de website van Buys en is dus niet mijn mening. Ik vind het belachelijk!

Tja, typisch gevalletje van te correct willen zijn. Zelfde reden dat ze eigenlijk Zwarte Piet ook willen verbieden. Wij thuis houden ons wel netjes aan de regels. Wij spreken niet over negerzoenen maar over "Die dingen die vroeger negerzoenen heten" :)

Omdat er altijd wel weer iemand zal zijn die het er zogenaamd moeilijk mee heeft. Heeft natuurlijk een discriminerend kantje en dan moet het maar weer veranderd worden. Ik snap niet dat mensen zich om dit soort dingen druk kunnen maken. Alsof er geen ergere dingen op de wereld zijn.

Dan moet oranjebitter ook verdwijnen van de schappen. Het heeft allemaal te maken met discriminatieangst.

Omdat het bedrijf veel klachten heeft binnengekregen dat de naam racistisch zou zijn. Vind je dit nou echt een kwestie om wakker van te liggen?

In 2005 werd aangekondigd opnieuw te willen overwegen om de naam te wijzigen, omdat de Stichting Eer en Herstel Betalingen Slachtoffers van Slavernij in Suriname de naam, net als in de omringende landen, veranderd wilde zien. Op de website van de Stichting Eer en Herstel wordt gesteld dat het woord 'neger' niet alleen 'zwart' betekent maar ook: "Volgens Latijnse woordenboeken betekent het woord "niger" zwart in de zin van donker, hopeloosheid, verschrikkelijk, iets dat ellende veroorzaakt en tot de onderwereld behoort. "Neger" heeft bovendien ook verband met het Latijnse woord "necro" (voor dood). Zo wordt duidelijk dat Afrikanen in verband werden gebracht met de dood, vuil en slavernij."[1] Koekfabrikant Van der Breggen deed vervolgens onderzoek naar de gevoeligheid van het woord "negerzoen", en op 23 maart 2006 werd publiekelijk bekend gemaakt dat ze hun negerzoenen voortaan zullen verkopen als "Buys Zoenen". De koekfabrikant stelt op zijn website: "Buys Zoenen zijn de opvolgers van onze alom bekende negerzoenen, die al 86 jaar populair zijn bij jong en oud. Na zorgvuldig markt-, merk-, en consumentenonderzoek vonden we het tijd de productnaam te moderniseren. Sommige mensen vinden het jammer dat de naam negerzoenen verdwijnt, omdat ze die al zo lang kennen. Er zijn echter ook mensen die minder enthousiast zijn over de benaming. Daar hebben we alle begrip voor. Buys Zoenen moeten zijn voor iedereen Volgens Wikipdia, verder vermelden ze nog: Op 19 december 2006 werd bekend gemaakt dat de rel rond de naamsverandering een actie was van de marketingafdeling van de fabrikant. Er werd hierdoor heel veel aandacht besteed aan de Zoenen, maar flinke omzetstijgingen bleven uit. De omzet daalde zelfs iets doordat er consumenten waren die door de naamsverandering het product links lieten liggen. De fabrikant heeft het dus zelf verandert, voordat er werd ingegrepen. Blanke vla heeft niets met een bevolkinsgroep te maken maar met de kleur blank (kleurloos) het woord neger is natuurlijk wel beledigend en beladen, hadden ze bruine zoenen geheten had niemand erover geklaagd. De naam Jodekoeken te wijzigen is wel overwogen, maar nooit doorgevoerd.

Als we hier al mee beginnen is inderdaad het eind zoek. Neger is dan voor veel mensen dan misschien geen leuk woord, maar in combinatie met 'zoen' klinkt het toch heel vriendelijk. Het is in mijn ogen alleen een naar woord als je het op een nare manier gebruikt. Juist door iets te verbieden wordt er alleen maar meer nadruk op gelegd. We zoeken er veel meer achter dan nodig is als je het mij vraagt.

je moet het u buyszoen noemen. het schijnt racistisch te zijn. is bedacht door een stel over enthousiaste mensen die weer een wat commotie rond iets wou.

Ik ben echt geen voorstander van deze trend om dingen te verbieden of hernoemen omdat het aanstoot zou kunnen geven, behalve in dit geval. Ik denk dat het woord neger gewoon te beladen is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik echt geen ander voorbeeld kan bedenken waarmee ik het ook eens zou zijn (behalve dan de meest voor de hand liggende kwetsende woorden) Dus gewoon Moriaantje leren op school (misschien met uitleg over hoe en waar dit liedje onstond), maar een leuke nieuwe naam bedenken voor die zoenen. Klapzoen misschien?

Ik noem het echt geen Buys-zoenen want ik koop ze van een ander merk, en wij noemen ze tegenwoordig gewoon oude negerzoenen. Wie wil er een ouwe negerzoen ?? Misschien is dat nog wel erger....'k zal maar oppassen... Ik vind dit een typisch voorbeeld van misplaatst politiek correctivisme dat werkelijk nergens op trekt. Geen enkel kind heeft voor zover ik weet ooit de relatie gelegd tussen een negerzoen en een neger anders dan wellicht de kleur. Net zomin als dat ze bij jodenkoeken ooit aan een jood gedacht hebben, en ik begin me nu sterk af te vragen of Engelse drop dan wel mag.... Volgens mij heten ze in Frankrijk trouwens gewoon nog steeds tete de negre (negerhoofd) wat veel meer tot de verbeelding spreekt. Is trouwens de moorkop (eveneens negerhoofd) al in de ban ??

Omdat er tegenwoordig zowieso al snel geroepen word van discriminatie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100