Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zijn ambtenaren verantwoordlijk voor hun persoonlijk aan te rekenen fouten?

Of is het gewoon dat ze gewoon blijven zitten en alleen hun meerdere wordt aangesproken en "straf" krijgt?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
2.1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Nee, want de meerdere is en blijft verantwoordelijk voor de inhoudelijke en uitvoerende taken van de ambtenaar.
Alleen als de ambtenaar, bewust , opzettelijk, fouten maakt zal dit zijn ondergang zijn.!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Ja, natuurlijk, wie niet, iedereen is daar verantwoordelijk voor...

Nou, misschien blijven ze wel even zitten, maar daarna krijgen ze ervan langs hoor... Iedereen moet verantwoording afleggen voor zijn prestatie, ook ambtenaren...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Dat ligt er ook aan hoe zo'n ambtenaar je bedoeld. Zo zijn er aardig grote verschillen tussen bijv. militaire ambtenaren en burger ambtenaren.

Over het algemeen kunnen de burger ambtenaren meer fouten permitteren dan de militaire ambtenaren. Maar dat heeft ook (helaas) weer een beetje te maken met de rang en stand van betrokken ambtenaar.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Nee, een ambtenaar handelt in het openbaar belang en kan dus niet strafrechtelijk vervolgt worden (zie pikmeerarrest). Er kan uiteraard wel een arbeidsrechtelijke maatregel getroffen worden
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Als een ambtenaar een fout maakt terwijl hij zijn beroep uitoefent, is hij daar in beginsel niet persoonlijk aansprakelijk voor. Dit geldt voor andere werknemers ook. Als de vuilniswagen tegen jouw auto is aangegleden, zal de gemeente dat betalen en niet de chauffeur, of hij nu ambtenaar is of niet. Hij zal wel te horen krijgen dat hij in het vervolg voorzichtiger moet rijden. Dit is anders als hij in een dronken bui uit wraak de auto van zijn schoonzoon ramt. Dan is hij wel, tenminste gedeeltelijk, aansprakelijk. Dit beginsel geldt ook voor hoger geplaatste ambtenaren, zoals ministers. De minister die een foute beslissing heeft genomen zal zelf aan de kamer moeten uitleggen waarom hij een fout heeft gemaakt en welke conclusies hij daaruit trekt. De kamer geeft vervolgens aan of ze de verklaring accepteert.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding