Waarom is het middelste vakje op een Bingo-kaart altijd leeg?

Op een Bingo-kaart is vaak het middelste vakje leeg. Waarom is dat? Ik kan overal vinden dat het zo is, maar nergens staat vermeld waarom.

Weet jij het antwoord?

/2500

Bingo wordt gespeeld met de cijfers 1-75, waarbij een formulier bestaat uit 24 cijfers. Omdat de meeste formulier 5 bij 5 hokje hebben is het middelste een leeg hok.

Het is gewoon een keuze van de bedenker van het spel. Het middelste vakje kan nu naar keuze op verschillende manieren gebruikt worden. Soms telt het middelste vakje vanaf het begin als 'aangekruist' waarbij je dus nog maar 4 getallen nodig hebt om een rij, kolom of diagonaal vol te maken. Je kunt ook afspreken dat het middelste vakje juist niet meedoet en de middelste rij en kolom en de diagonalen dus niet mogelijk zijn. Op deze manier krijg je meer variatie in het spel en meer variatie in de winkansen tussen de bingokaarten. Met 25 hokjes vol getallen heeft iedereen in elke rij en elke kolom evenveel kansen, waardoor het vaker zal voorkomen dat er meerdere mensen precies tegelijk BINGO hebben. De aparte status van het middelste vakje maakt - afhankelijk van wat je afspreekt - de middelste rij en kolom tot getallenreeksen die juist eerder of juist later tot BINGO leiden.

Het middelste blanco vlakje wordt als "joker" gezien, als je bingo speelt waarbij je een patroon moet volmaken, een kruis bijvoorbeeld, dit middelste vakje geldt dan als gratis vakje om in te vullen om je kruis patroon compleet te maken. Stukje tekst van bingoking over het blanco vlakje: "In order to win the game in the conventional version of bingo, a player must dab five spaces in a vertical column, a horizontal row or along one of the two diagonals of the bingo card. The “free space” in the center of each bingo card is considered “wild” and can be used with other dabbed spaces to create other winning patterns"

Bronnen:
https://www.bingoking.com/fun/howtoplay/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100